Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη Αβραμόπουλου στην αλβανική εφημερίδα “Panorama”



«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε την εσωτερική συνταγματική τάξη της Αλβανίας, όπως και η Αλβανία δεν μπορεί να κάνει το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό στις διεθνείς σχέσεις να υπάρχει συνέπεια στα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μια εκκρεμότητα, που όσο το συντομότερο λυθεί, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες. Εκτιμώ ότι το νομικό πλαίσιο που είχε ήδη συμφωνηθεί, εντός του ισχύοντος διεθνούς δικαίου, μας βοηθάει για να ανοίξουμε και πάλι τη συζήτηση, ώστε να φτάσουμε σύντομα στο αποτέλεσμα και να στείλουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, για το πως μπορούν γείτονες να συνεννοούνται», επισημαίνει ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ερώτηση αν το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης χωρικών υδάτων Ελλάδας - Αλβανίας μπορεί να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα «Πανοράμα», με αφορμή την επίσκεψή του στα Τίρανα για τα 100 χρόνια της αλβανικής ανεξαρτησίας, ο κ. Αβραμόπουλος ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Καραμανλή αλλά ακυρώθηκε με απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου) «προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

Όταν ερωτάται αν η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες τίθεται ως προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από την Ελλάδα στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Συνεργασία με εκβιασμούς και τελεσίγραφα δεν γίνεται. Ούτε είναι βιώσιμη. Ο ΤΑΡ προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά στις διμερείς μας σχέσεις. Είναι έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας, καθώς επαναχαράσσεται ο ενεργειακός χάρτης της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το έργο αυτό θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει καθοριστικό αναπτυξιακό εργαλείο για τις οικονομίες μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, ενώ θα ενισχύσει τη γεωστρατηγική αξία των χωρών μας. Για αυτό και εργαζόμαστε πολύ στενά με την αλβανική και την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, όπως είπα πιο πριν, ούτως ή άλλως θα είναι χρήσιμο να προωθήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς και ανάμεσα στα άλλα, να επιλύσουμε και το ζήτημα που έχει προκύψει με τις θαλάσσιες ζώνες. Εάν υπάρχει ειλικρινής διάθεση και καλή θέληση θα διευθετήσουμε αυτό το ζήτημα».

«Αλβανικές» περιουσίες στην Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πανοράμα» προσπάθησε με εύσχημο τρόπο να θέσει θέμα «Τσάμηδων» ρωτώντας τον κ. Αβραμόπουλο γιατί δεν λύνεται συλλογικά «το θέμα των περιουσιών των Αλβανών στην Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται υπό καθεστώς κατάσχεσης...».

Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών καλεί όποιον θέλει να προσφύγει στην ελληνική δικαιοσύνη. «Η Ελλάδα στηρίζεται στην αρχή του κράτους δικαίου. Η Δικαιοσύνη της, ανεπηρέαστα, αποδίδει το δίκαιο σε όσους προσφύγουν σε αυτή. Η πόρτα είναι ανοικτή, σε όποιον θεωρεί ότι έχει ζήτημα, για να προσφύγει. Όσο για το εμπόλεμο καθεστώς, θυμίζω ότι Ελλάδα και Αλβανία έχουν υπογράψει Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας από το 1996. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα η Ελλάδα πρωτοστάτησε για την ένταξη της Αλβανίας στη Συμμαχία, όπως πρωτοστατεί και για την ένταξή της στην ΕΕ. Συνεπώς, το καθεστώς αυτό έχει σβήσει. Μιλάμε πλέον με άλλους όρους, φιλίας, και συμμαχίας. Είμαστε και οι δύο από την ίδια πλευρά. Και έτσι πρέπει να βλέπουμε και τα ζητήματα αυτά», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

 http://www.protothema.gr

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

O proedros tis FYRON anavalle tin episkepsi tou stin Albania logo kapsimou tis simeas.Apopse o Berisas apo tin avlona allbanias stin omilia tou ipe:

Edho stin avlona o Ismail Kemali eixi apograpsi tin enonita tou allbanikou ethnous apo tin Preveza mexri kosovo klp klp....Eroto:O Abramopoulos tharthi na giortazi ta 100 xronia tis eleyterias tis allbanias apo tin Preveza mexri.......

Ανώνυμος είπε...

Και να μην ξεχάσει ο Αβραμόπουλος να βάλει κάνα αυτόγραφο στους χάρτες-καρδούλες που έχουν γεμίσει τους δρόμους των Τιράνων, εκεί δίπλα από τη λέξη Cameria.
http://img15.hostingpics.net/pics/627790photo41.jpg

Ανώνυμος είπε...

mia poli kali sinentefksi!!
eimai sigouros oti poly simpatriotes vorioipirotes psteyoun oti tha itan kaliteroi ipurgoi ekwterikon ap ton avramopoulo kai kirios ekeinoi pou einai agrammatoi alla ti na kanume re pedhia i zoi kapoious tous adikei..

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, τελικά βγήκες προφήτης. Εσένα θα κατηγορήσουν οι Αλβανοί για την αναβολή της επίσκεψης Αβραμόπουλου. Πές και το αληθινό όνομά σου, γιατί, εσύ κάτι θα ξέρεις, φόβος να έχεις πρόσβαση στις κατακόμβες της Βασιλίσσης Σοφίας!!!

Ανώνυμος είπε...

Τέρενς Κουίκ με λένε! 

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ήρθε ο κ. Αβραμόπουλος και ανακάλυψε μέχρι που φθάνουν τα σύνορα της Αλβανίας. Δεν μένει παρά να προσδιορίσει και την ταυτότητα των βορειοηπειρωτών που εκεί τους λένε σκατοέλληνες, που πρέπει να αδειάσουν τη γωνιά όσο πιο γρήγορα, και στην Ελλάδα Αλβανούς που δεν δικαιούνται ούτε την σύνταξη πρόνοιας του Ο.Γ.Α.

Δημοσίευση σχολίου