Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εξι πόλεις της Ελλάδος, «κοσμούσαν» τη σκηνή των αλβανών στην 100η επέτειο του κράτους τους


Η γυφτιά, το κιτσαριό και η εθνικιστική ζάλη των αλβανών στην  100η επέτειο ανεξαρτησίας τους (βίντεο)
Η έκκριση του εθνικισμού, το κιτσαριό των εκδηλώσεων και η αναβολή συμμετοχής (σε ένδειξη διαμαρτυρίας) των γειτόνων, είναι αυτά που θα μείνουν από τις εκδηλώσεις για την 100η  επέτειο της δημιουργίας του κράτους της Αλβανίας. Με αυτές τις τρεις αναφορές μεταφέρθηκε η είδηση και από τα μεγάλα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης. 
Αξίζει να πούμε εδώ πως η δημιουργία αυτού του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας εθνικής επανάστασης αλλά σχέδια επί χάρτου, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τους τότε ισχυρούς, και συγκεκριμένα της Αυστροουγγαρίας, της Ιταλίας και την ανοχή των Οθωμανών που έβλεπαν την Αλβανία ως ένα χρήσιμο απομεινάρι τους στα Βαλκάνια.
Οι εκδηλώσεις είχαν δύο κορυφώσεις:

1) Στην πλατεία Flamuri(Σημαίας) της Αυλώνας, εκεί όπου πριν από 100 χρόνια ο Ismail Qemal Bej Vlora ύψωσε τη σημαία του Γεωργίου Καστριώτη – Skenderbeu, κηρύσσοντας την Αλβανία ανεξάρτητο κράτος. Αξίζει εδώ να πούμε ότι ο Εθνικός Ήρωα των Αλβανών Γεώργιος Καστριώτης (15ος  αιώνας), απελευθέρωσε το πριγκιπάτο του πατέρα του Ιωάννη Καστριώτη που είχε έδρα την Κρούγια (λίγο πιο βόρεια από τα Τίρανα), καταγράφοντας την πρώτη αξιόλογη νίκη κατά του ανερχόμενου οθωμανικού στρατού, υψώνοντας την πολεμική σημαία του Βυζαντίου, δηλαδή κόκκινη με δικέφαλο αετό.  Σημαία που οι αλβανοί έχουν και σήμερα αλλά που δεν θέλουν να δεχτούν ότι είναι βυζαντινή ενώ στο συμβολισμό της δύσης και ανατολής που έχει ο δικέφαλος αετός, έδωσαν την έννοια των δύο διαφορετικών κόσμων που έχει η Αλβανία του βορά και του νότου.    
2) Στα Τίρανα  όπου κόπηκε η για ρεκόρ γκίνες  τούρτα 550 μ2 και βάρους 18 τόνων, εκεί που κανένας δεν πρόσεξε τις ομιλίες των επισήμων και τις ερυθρόμαυρες τουαλέτες των κυριών αλλά το ποδοπάτημα κάποιων που προσπαθούσαν να πάρουν όσο πιο πολύ τούρτα, τυλίγοντας την με κάθε μέσο, με εφημερίδα, με τις σημαίες των πανηγυρισμών, με σακούλες ενώ κάποιοι άλλοι είχαν προνοήσει να φέρουν και λεκάνες…        

Η γυφτιά των εκδηλώσεων και το κιτσαριό της διακόσμησης όμως ωχριούν μπροστά στην εθνικιστική ζάλη των αλβανών.    Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Λούρος, Πάργα και Φιλιάτες είναι σύμφωνα με αυτούς κάποια από τα σημαντικά κέντρα του «αλβανισμού»!!! Τα ονόματα αυτών των πόλεων περιλαμβάνονται στη λίστα των 44 πόλεων που ήταν γραμμένες σε πανό που πλαισίωνε το μνημείο των εκδηλώσεων στην Αυλώνα.  Δεν ήταν κάποιο πανό που κρατούσε κάποιος εθνικιστής αλλά πανό που τοποθέτησαν οι διοργανωτές που ήταν ο Δήμος Αυλώνας σε εκδήλωση που γινόταν υπό την αιγίδα της Αλβανικής Δημοκρατίας.  


Ρεπορτάζ της αλβανικής τηλεόρασης για τις ξένες ανταποκρίσεις (μεταξύ αυτών και των ελληνικών) για την 100η επέτειο των αλβανών 





Η απάντηση του Μπερίσα στον Αβραμόπουλο 




Αλλά τα μεγαλεία είναι εδώ...


-->-->

8 comments:

Lazaros είπε...

Ευρωπαιοι οχι αστεία

Ανώνυμος είπε...

Τηλ. Επικοινωνία με τον Αβραμόπουλο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2sMIyzdijOM

Ανώνυμος είπε...

U mbush nje shesh i tere me mijera veta dhe prisnin me ore te tera ne kembe per te ngrene torte.
Do ishte nje justifikim i mire nese kjo ndodhte nga varferia, por nuk besoj se qendron nje justifikim i tille.

Ανώνυμος είπε...

Θα μας εκαναν χαρη οι κοπριτες να αναβαν οι ιδιοι το φιτιλι. Μετα ξερουμε εμεις μεχρι που θα τους φτασουμε. Εκει που κρατησαν την ανασα τους οι Ιταλοι και οι Αλβανοι το 1940, εκει ειναι το φυσικο συνορο (μιας και μιλανε για φυσικα συνορα).
Προφαση χρειαζομαστε και αν θελουν ας μας τη δωσουν.

Ανώνυμος είπε...

Skase zwo kai mila Ellhnika

Unknown είπε...

zwo eisai kai fenese......
Historia do te shkoje ne vend......

Ανώνυμος είπε...

1 Δεκεμβρίου 2012 12:51 π.μ.

MIΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΡΕ ΓΙΦΤΟ

tigri είπε...

anonime...o k.Nukka λέει ότι τα πράγματα (ιστορία )θα πάνε στη θέση τουό....

Δημοσίευση σχολίου