Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Βολές Ιερόθεου κατά της «Χρυσής Αυγής»



Χρυσή Αυγή και Εκκλησία
Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» φαίνεται πως μπέρδεψε και τους ιεράρχες ή καλύτερα τον ποίμνιο τους  ως προς τη στάση της εκκλησίας στην εθνικιστική οργάνωση. Σε μία εποχή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η παρακμή των ελληνοχριστιανικών ηθών και της αποσύνθεσης της ομοιογένειας του ελληνικού κράτους, κάποιοι ιεράρχες  όπως ο Καλαβρύτων και ο Πειραιώς  φαίνεται να επικροτούν κάποιες από τις ενέργειες τους. Κάποιοι άλλοι κάνουν συστάσεις, όπως ο Μητροπολίτης Κονίτσης που σε ομιλία του όπου παρεβρίσκονταν πολλοί με τα διακτιτικά της εθνικιστικής οργάνωσης, τους ζήτησε με νόημα να βγάλουν τις μαύρες μπλούζες και να φορέσουν τις μπλε.  Κάθετα αντίθετος στις ενέργειες της Χρυσής Αυγής ήταν εξ αρχής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερόνυμος, ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ.α. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή»δήλωσε μεταξύ άλλων:


«Δεν μπορώ να δεχθώ βιαιότητες εναντίον απλών, φτωχών, ασθενών και απροστά­τευτων ανθρώπων… Δεν μπορώ να αποδεχθώ ιδεολογικά συστήματα που έχουν φασιστικές και ναζιστικές νοοτροπίες… Με συγκλονίζουν πολύ τέτοιες συμπεριφορές, γιατί όλα αυτά είναι αντιχρι­στιανικά και απάνθρωπα» . Αναφερόμενος σε ιεράρχες που επικροτούν κάποιες από τις πολιτικές της Χρυσής Αυγής είπε «Η Εκκλησία δεν είναι πολιτικός σχηματισμός για να επιβάλλει κομματική πειθαρχία στα μέλη της. Δεν κρίνω δηλώσεις των ιεραρχών. Εκφράζω την άποψή μου και προσπαθώ να συντονίζω την πράξη με τον λόγο ή μάλλον προσπαθώ ο λόγος να είναι απόρροια της πράξης. Σε παλαιότερους χρόνους υπήρξαν ιεράρχες οι οποίοι συμμετείχαν στο «ανάθεμα» του Βενιζέλου, ύμνησαν δικτατορικά καθεστώτα, συνεργάστηκαν με τη χούντα. Τέτοια φαινόμενα δεν πρέπει να επαναληφθούν σήμερα από τους ιεράρχες. Πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία». 

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος κατάγεται από τα Γιάννενα, ήταν μαθητής του αείμνηστου Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανού (το βιβλίο του «Παλαιόν όφλημα» το έγραψε για το Σεβαστιανό) και θεωρείται από τους κορυφαίους θεολόγους της Εκκλησίας. Το όνομα του  ακούστηκε πολλές φορές για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο και φαίνεται να είναι ο εκφραστής αυτών που οι εκκλησιαστικοί αναλυτές τους χαρακτήρισαν με τον αδόκιμο όρο «συντηρητικοί». Λέμε αδόκιμο γιατί ο λόγος του ευαγγελίου δεν αλλάζει ανάλογα με την εποχή που ζούμε, οπότε η συντήρηση  του αυθεντικού λόγου και της παράδοσης της εκκλησίας δεν πρέπει ή δε θα έπρεπε να ήταν μέλημα μία «παράταξης» της ιεραρχίας. 

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

εδω ο κοσμος χανεται και αυτοι το βιολι τους..αν δεν σας αρεσει η ελλαδα και η ορ8οδοξια πεταχτε τα ρασσα και τραβατε στο πακισταν να γινετε μουφτηδες.Υτην την ωρα που το συμπαν δυαλυετε 8λουμε δυνατους επισκοπους και οχι φαντομαδες παπαδαριο..αρκετα

Ανώνυμος είπε...

Έξω οι φασιστες χρυσαγιφτες απο την Ελλάδα μας !

Ανώνυμος είπε...

ΖΗΤΩ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ'' ΟΜΙΛΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ανώνυμος είπε...

a kllafuni esi , thes qe apeleytherotes, jia pajene pano stin patridha qe agonisu eqi. alla jia to mono pu se ikanos ine na pinis koka koles qe na mu krivese piso apo tus fashistes pu ine oi megaliteri provakacies . kllafuni e kllafuni

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Συναγωνίζονται με τον Άνθιμο ποιος θα βρίσει περισσότερο την Χρυσή Αυγή και ποιος θα στηρίξει περισσότερο τη ΝΔ.
Τι σου κάνει ο άνθρωπος για να γίνει Αρχιεπίσκοπος!!

Το πόσο "καλός" είναι ο Ναυπάκτου, το έχουν βιώσει οι μοναχοί της Ι.Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ναύπακτο.
Μέχρι πριν πάει αυτός εκεί, είχαν κατασκηνώσεις, οι μοναχοί έκαναν κατηχητικά, είχαν ραδιοφωνικό σταθμό, συνεδριακό κέντρο, όλα ήταν τόσο ωραία και στήριζαν τόσο κόσμο.

Μέχρι που πήγε ο Ναυπάκτου εκεί.
Τους έκοψε τα κατηχητικά, τους έκλεισε την κατασκήνωση,τους απαγόρευσε να πηγαίνουν σε ενορίες, μέχρι και απόφαση την Ιερά Σύνοδο έβαλε να βγάλει εναντίον τους.


Υπάρχει βέβαια και το παρασκήνιο γιατί τίποτε δεν γίνεται τυχαία.
Μια εξήγηση υπάρχει εδώ (τα κονδύλια του Οικουμενικού Πατριαρχείου που πλέον δίνονται με ανταλλάγματα):
http://antiparakmi.blogspot.com/2012/10/blog-post_24.html

Μια 2η εξήγηση είναι το πάγωμα της φορολόγησης της εκκλησίας. Αν και πιστεύω τελικά θα την πατήσει η εκκλησία. Και θα φορολογηθεί και θα έχουν εκτεθεί οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες με τις καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ παρεμβάσεις τους.

Ανώνυμος είπε...


Δυστηχως μας εχουνε χωρισει και προσπαθουνε να μας εξαφανισουνε σαν κρατος με τα γνωστα κολπα της μειονοτητας.
Εχουμε διαταραχθει και γεμισει πακιστανους και αλλες φυλεσ που συντομα θα διεκδικουν τα δικαιωματα τους θα φτιαχνουνε κοματα και θα ανεβοκατεβαζουνε κυβερνησεις.
Ελλαδα τελος αριστεροι και δεξιοι φιλοι μου.
Αν προσπαθησπυμε να απομωνοσουμε μερικα πραματα και επισης να σκεφτουμε και μελοντικα αλλα και καχυποπτα σε αυτα που μας ετοιμαζουνε θα δουμε οτι μασ εχουνε διερεσει για να κανουνε την δουλεια τουσ.
Πρεπει να βγαλουμε τις παρωπιδες να ενωθουμε σαν Ελληνες και να κρινουμε το σωστο ακι οχι πιοσ το λεει αυτο.

Δημοσίευση σχολίου