Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοβουλία ΕΕΜΜ-MEGA για να ενταχθεί το Ελληνικό Σχολείο Χειμάρρας στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα



Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη Κίτσιου  στη Χειμάρρα με αφορμή την απελευθέρωση της Χειμάρρας από τον τουρκικό ζυγό (5/11/1912)

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Χιμάρας, στις 5 Νοεμβρίου 1912 υπό την ηγεσία του Ταγματάρχη Σπύρου Σπυρομήλιου, ο Πρόεδρος του Κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» Χρήστος Κίτσιος, επισκέφθηκε την ηρωική κωμόπολη στις ακτές του Ιονίου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου και Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Ζήσο Λούτση και το μέλος του Προεδρείου Μόντη Κολίλα.

Αρχικά ο κ. Κίτσιος παραβρέθηκε στο κτήμα της κυρίας Ερμιόνης Μπρίγκου, όπου είναι ενταφιασμένοι έξι Έλληνες πεσόντες στρατιώτες από τον Πόλεμο του 1940 - ΄41 και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που είχε ανεγερθεί χρόνια πριν από τη Νεολαία Βορειηπειρωτών.
Η κα Μπρίγκου, συγκινημένη από την μοναδική παρουσία βορειοηπειρωτικού φορέα για φέτος στον ιερό αυτό χώρο κατά την  επέτειο του «ΟΧΙ», διηγήθηκε μερικές από τις αναμνήσεις της απ' τις οποίες καθένας μας μπορεί να πάρει το μήνυμά του, ενώ ευχήθηκε να υπάρχει αγάπη και ενότητα μεταξύ όλων των Ελλήνων  όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και ειδικά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου σε όποιο πολιτικό χώρο κι αν ανήκουν. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Κόμματος των Ελλήνων επισκέφτηκε το κοιμητήριο της Χιμάρας, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα του Αριστοτέλη Γκούμα, αφιερώνοντας την επέτειο των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης στον τελευταίο εθνομάρτυρα της περιοχής.
Αφού ο κ. Κίτσιος περιηγήθηκε στο χώρο του Κάστρου της Χιμάρας, όπου και η οικία του ηγέτη του απελευθερωτικού αγώνα Σπύρου Σπυρομήλιου, συναντήθηκε με μέλη και φίλους του Κόμματος των Ελλήνων στα Σπήλια, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα της περιοχής, με βασικότερα το ιδιοκτησιακό και το εκπαιδευτικό.

Όσον αφορά την ιδιοκτησία, οι ντόπιοι κάτοικοι διαπιστώνουν ότι μέρα με  τη μέρα γίνονται ξένοι στον τόπο τους, αφού όλο και περισσότεροι αλλογενείς καταλαμβάνουν, είτε με πλαστά χαρτιά είτε με την ανοχή των δημοτικών αρχών, σημαντικές εκτάσεις εντός του Δήμου Χιμάρας. Ο πρόεδρος του Κόμματος σύστηνε στην τοπική ηγεσία του θεσμού να καταγράψει επειγόντως τις περιπτώσεις αλλοτρίωσης της χιμαριώτικης γης για να προβληθεί με έγγραφα η διάσταση του προβλήματος καθώς και να στιγματιστούν ονομαστικά όσοι ξεπούλησαν διαχρονικά αυτή τη γη.

Στο θέμα της Παιδείας, συμφωνήθηκε ότι θέση του Κόμματος των Ελλήνων θα είναι η αναγνώριση του Ελληνικού Σχολείου της Χιμάρας ως δημόσιου ιδρύματος, ενταγμένο επίσημα στο εκπαιδευτικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία της αναγνωρισμένης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.Για το λόγο αυτό, την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος κύριος Ζήσος Λούτσης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομόνοιας του Παραρτήματος της Χιμάρας κ. Νικόλαο Μπρίγκο, συζήτησαν για την κατάσταση του ιδιωτικού σχολείου, όπου λείπουν δάσκαλοι και σχολικά εγχειρίδια και, συμφώνησαν να συγχρονιστούν από κοινού, αλλά και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα στη Χιμάρα και στη Βόρειο ΄Ηπειρο γενικότερα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Την επόμενη εβδομάδα θα συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση που θα προωθηθεί προς την αλβανική κυβέρνηση από εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπικές αρχές και πολιτικές δυνάμεις για την αναβάθμιση αυτού του σχολείου σε δημόσιο.
Εκ του Γραφείου Τύπου

http://www.mega-eemm.com



Σχόλιο

Απ’ ότι γνωρίζουμε το σχολείο της Χειμάρρας είναι ιδιωτικό, άρα δεν είναι υπόθεση των κρατικών παραγόντων να δεχτούν να γίνει δημόσιο αλλά και του ιδιοκτήτη ή των ιδιοκτητών. Το κτήριο παραχωρήθηκε από την εκκλησία ενώ η άδεια είναι των εκπαιδευτηρίων «Όμηρος». Εάν το Μέγκα θέλει και κρίνει σωστό να υπάρχει δημόσιο ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα καλά θα κάνει να το διεκδικήσει και το κράτος είναι υποχρεωμένο να βρει για τους πολίτες του και χώρο και εκπαιδευτικούς.

18 comments:

Δεξιά στο Πωγώνι είπε...

Χρήστος Κίτσιος, Ο μεταρρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού στην Βόρειο Ήπειρο.

Ο Eμπνευσμένος ηγέτης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο πρόεδρος που γράφει ιστορία.

Οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε, γιατί το απαιτούν οι καιροί, το απαιτεί η πατρίδα.

Είναι υποχρέωση σε όλους τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να συσπειρωθούν δίπλα του.

Πρόεδρε κράτα γέρα το μέλλων μας ανήκει…….

Οι Έλληνες θα νικήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ για πολύ καιρό την εξέλιξη του Μέγκα κι απ'ότι βλέπω τραβάει καλή ανήφορο. Εχω δύο απορίες: Aπό που χρηματοδοτούνται κ γιατί λειτουργούν τόσο αθόρυβα.. Σωστό το σχόλιο σου Βορειοηπειρώτη.

Ανώνυμος είπε...

LUTOYRGOYN ATHORIVA EPIDI TOUS SYMVOULEVEI O DIAVOLOZIZOS O KONTOS O MEGA -LOS DREJTORIS TOY SALI POU EGATASTATHIKE STIN PROTEVOUSA

Ανώνυμος είπε...

Telika pjios tha katevi me apoto MEga gia vouleytekes eklloges,O Kitsos i o LLutsis?Akougete oti o LLutsis an dhen tha fai to Kitso tha katevi me to Berisa??!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων του 1940, έχει ανεγερθεί το 2000 ,όχι από την Νεολαία Βορειηπειρωτών όπως λέτε , αλλά από τη Νεολαία της Ομόνοιας.

Ανώνυμος είπε...

Μαγκια τους.Με γεια τους με χαρα τους.Αποφασισμενοι και τα παιζουν ολα για ολα για το καλο του τοπου μας,και μερικοι ασχολουντε με το ποιος,τι,που?Ρε μπα'ι'λιασμενοι κακομοιριδες μια ζωη βορειοηπειρωτες,αφηστε τα thashe-themia σας μια φορα και κοιταξτε την ουσια.

Μπραβο στο MEGA που τολμα,και ο τολμον νοικα

aristera είπε...

Δεν υπάρχει ένα άτομο στο "κόμμα των διανοούμενων και των επιχειρηματιών" που να μπορεί να συντάξει σωστά ένα δελτίο τύπου;

Πότε χρηματοδότησε η ΝΕΒ την ανεγερση μνημείου στη Χιμαρα;

Επι της ουσίας: Αν η αλβανικη πλευρα αποδεχθει τη μετατροπη του σχολειου σε δημοσιο, με βαση την ισχυουσα νομοθεσια, θα ειναι σαν να αποδεχεται οτι η Χιμαρα ειναι μειονοτικη ζωνη. Γιατι δε ζηταν απευθυειας να αναγνωριστει η Χιμαρα ως μειονοτικη ζωνη και να λυθουν ταυτοχρονα και μια σειρα αλλων προβληματων;

Ανώνυμος είπε...

Μη φοβάστε εσεις οι Ομοινοιογλύφτες, δεν σας πάιρνει οι νεβ τα εύσημα!

εσύ αριστερά στην κοσμάρα σου για τα πάντα έχεις μια κακιά κουβέντα να πεις. Το στοματάκι σου μόνο δηλητήριο στάζει... Κριτική δεν λέγεται αυτό που προσπαθείς να κάνεις αλλά ΕΜΠΑΘΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!
Το σχόλιο του Βορειοηπειρώτη θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι του κεντρικού διαχειριστή γιατί αν όντος είναι τότε αρχίζει και πέφτει η πιάτσα.
Όταν δεν έχουμε τι να σχολιάσουμε απλά σχολιάζουμε για να σχολιάσουμε.
Το θέμα για την Χιμάρα δεν είναι η Οδύσσεια του Ομήρου αυτό είναι ένα θέμα των διαχειριστών της ΜΚΟ αυτό που απασχολεί το Κόμμα των Ελλήνων είναι οι μαθητές τα παιδιά της Χιμάρας και τον γύρο χωρίων και η επαρχία να αναγνωριστεί επίσημα από το αλβανικό κράτος ως ελληνική μειονότητα.Τα ελπιδοφόρα μηνύματα από την Χιμάρα είναι ότι πέρα από χρώματα και κόμματα
όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που συντάσσονται στην πολιτική του Κόμματος των Ελλήνων που λέει οι πολιτικοί εκπρόσωποι μαζί με τον λαό της Χιμάρας να διεκδικήσουν από το αλβανικό κράτος τα αναμενόμενα.
Είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν καταλάβει πλέον την προδοτική στάση της ηγεσίας της Ομονοίας για το εκπαιδευτικό ζήτημα στην Χιμάρα που εξαπατούσε επί χρόνια τους Χιμαραίους και για να αποφύγει την σύγκρουση με τους πάλε ποτέ καλούς συνεργάτες στα Τίρανα έβρισκε την δικαιολογία ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί μέσο των διμερών σχέσεων Αθήνας-Τιράνων.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η διεκδίκηση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Χιμάρα πρωτίστως είναι ιερό καθήκον των πολιτικών εκπρόσωπων, του λάου της Χιμάρας, και ευρύτερα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι τίποτα δεν χαρίζετε, όλα κερδίζονται μόνο με αγώνες.
Να είστε σίγουροι, ότι δεν τόλμησε η οργάνωση της αλβανικής υποταγής να διεκδικήσει ανοιχτά προς το αλβανικό κράτος, θα το πράξει το Κόμμα των Ελλήνων με τον λαό της Χιμάρας.
Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι εθνοσωτήρες η τελική δικαίωση για την Χιμάρα θα εξαρτηθεί από τους αγώνες των Χιμαραίων.
Η Χιμάρα θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην πολιτική των διεκδικήσεων που χαράξαμε, έτσι θα ενθαρρύνουμε και τους υπολοίπους αδελφούς μας και στις άλλες περιοχές που κατοικούν μη αναγνωρισμένοι Έλληνες.

Ανώνυμος είπε...

Λιάκο δεν πας να τους δόσεις τα φώτα στη σύνταξη μην πάει και χαμένη τόση μελέτη στις βέπρες του καθοδηγητή μας.

Ανώνυμος είπε...

8:40 και 9:05 αν συνεχίσετε έτσι οι παλάμες σας θα βγάλουν τρίχες...

Ανώνυμος είπε...

To potami piso den jirna , oloi mega jia na fyji I keadhohoxhiqi holera !

Ανώνυμος είπε...

Kata eykairia xoris na thello na thikso kanenan exo mia aporia. Apo osoys phgan kai antamosan thn kyra ths edosan kanena matso me llampades na anabei sta palikaria sto periboli ths h pame mono na bgalloyme diafimistikes foto?
opos kseroyme, oi giagies, enthoyziazonte kai soy deinoyn xiliades eyxes mesa apo thn psixi toys otan toys prosfereis esto kai mia karamella. to ergo ths ksepernaei kai thn kakatzei os H KYRA THS SKOYTARAS. EXOYME THN "KYRA THS RO" POY STA GERAMATA THS THN PROSEXE O ELLHNIKOS STRATOS KAI STHN APENANTI MERIA THN "KYRA THS SKOYTARAS" POY PROSEXEI TON ELLHNIKO STRATO.

Ανώνυμος είπε...

Καλε μου Βορειοηπειρωτη.
Ασχολησου λιγο με την ουσια και ασε τα ντουβαρια(εννοω το κτιριο κα την αδεια).
Και η ουσια ειναι οτι το ελληνικο σχολειο στη Χιμαρα πρεπει να ανηκει στη δημοσια εκπαιδευση. Και αν το κρατος δεχθει αυτο, τα υπολοιπα που εθιξες εσυ ειναι δευτερευοντα και οταν υπαρχει καλη διαθεση βρισκεται και η λυση.
Για να βρεθει μια λυση οταν υπαρχουν αντιδρασεις, υπαρχουν και εμμεση τροποι να αποφυγεις αυτες τις αντιδρασεις. Αν μπορεις να με πιασεις το σκεπτικο μου καλως.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομιζω πως είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί η Χιμάρα ως ελληνική ζονη για να έχομαι εκεί ελληνικό σχολείο. Όπως υπαρχεί στο Αργυρόκαστρο που δεν είναι ελληνικό (δηλ στη μειονοτική ζώνη), στους Αγίους Σαράντα και το Δελβίνο έτσι θα πρέπει να υπάρχει και στη Χιμάρα.Όλα αυτά τα χρόνια δεν ζήτησαν σχολείο αλλά τους αρέσουν οι αερολογίες. Γιατί δεν το έβαλε όρο ο Ντούλεσ του Μπερίσια το 2005? Γιατί δεν το έβαλε όρο του Νάνο το 2001 γιατί.....

Δημήτρης Περδίκης είπε...

Το Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας οι Αλβανοί το είχαν κλείσει το 1945 όταν αφαίρεσαν τα μειονοτικά δικαιώματα από την Χιμάρα επειδή οι Χιμαριώτες απείχαν από το δημοψήφισμα του Χότζα. Έτσι η Ακροκεραύνεια Σχολή Χιμάρας που ξεκίνησε με την έλευση του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού γύρω στο 1775 έμεινε ένα όνειρο για τους Χιμαριώτες. Το όνειρο μπόρεσε και ξανάγινε πραγματικότητα μετά από δεκαετίες από την Ελληνική Πολιτεία και την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου. Άρχισε να λειτουργεί έτσι ένα πρότυπο σχολείο με Έλληνες δασκάλους, με αίθουσα πληροφορικής, με λεωφορείο που φέρνει τους μαθητές, με βιβλιοθήκη, με κεντρική θέρμανση. Ένα σύγχρονο σχολείο όσο λίγα στην Ελλάδα. Το σχολείο αυτό ήταν και είναι ένα καρφί για τους Αλβανούς και ένα φως για τον Ελληνισμό της Χιμάρας. Κάποια παπαγαλάκια βγήκαν και άρχισαν να αναμεταδίδουν «τι το θέλει η Χιμάρα ένα ιδιωτικό σχολείο, η Χιμάρα θέλει ένα δημόσιο (αλβανικό) σχολείο». Δημόσιο αλβανικό σχολείο όμως, δεν ομολογούν ότι σημαίνει, ένα σχολείο στο οποίο κυρίαρχη είναι η αλβανική γλώσσα και τα ελληνικά όσο ανεβαίνουν οι τάξεις ελαττώνονται και τελικά εξαφανίζονται. Ένα σχολείο που παρέχει προβληματική και ελλιπή παιδεία, ένα σχολείο που διδάσκει την απερίγραπτη ιστορία και γεωγραφία των αλβανικών σχολείων, περί μεγάλης Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, περί Τσαμουριάς και άλλων πολλών. Ένα σχολείο με σπασμένα τζάμια και χωρίς θέρμανση όπως είναι τα αλβανικά. Τέτοια κατάντια δεν νομίζω πως την αξίζει η Χιμάρα. Ας σκεφτούμε τι έγινε με το Ελληνικό Νοσοκομείο του Αργυροκάστρου το οποίο στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών δόθηκε στο αλβανικό δημόσιο. Αφού υπολειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα, στην συνέχεια λεηλατήθηκε ο εξοπλισμός του και έκλεισε. Αυτοί που ζητούν να μετατραπεί το σχολείο της Χιμάρας σε δημόσιο μπορούμε να θεωρήσουμε από τα λεγόμενά τους ότι είναι ή άτομα με οξεία πνευματική ανεπάρκεια ή ότι είναι διατεταγμένα στην εξυπηρέτηση των αλβανικών συμφερόντων.

Δημήτρης Περδίκης

Ανώνυμος είπε...

Προς κον Περδίκη:"....Ένα σχολείο με σπασμένα τζάμια και χωρίς θέρμανση όπως είναι τα αλβανικά. Τέτοια κατάντια δεν νομίζω πως την αξίζει η Χιμάρα..."

κ.Περδίκη με την τοποθέτησή σας αυτή προσβάλλεται το σύνολο της ελληνικης Μειονότητας και τα βορειοηπειροτόπουλα που φοιτούν στα αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία της ΕΕΜ. Με τη δική σας λογική δηλαδή να κλείσουν τα αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία και να ανοίξουν ιδιωτικά!!!
Μα είμαστε σοβαροι!!! Και για ποια ελληνική μειονότητα θα μιλάμε μετά! Την πλήρως παραδομένη στους Αλβανούς!
Αφήστε τα προπαγανδίστικα και νομίζω πως είναι καιρός οι Χιμαριώτες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν τι θέλουν. Εαν θέλουν να διατηρήσουν την ελληνικότητα τους και επισήμως να ξεσηκωθούν να την διεκδικήσουν και εμείς μαζί τους!
Η καραμέλα αυτή που πουλάτε είναι αστεία και είναι ώρα να σταματήσει!

Διόραση

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Περδίκη επειδή έχεις άγνοια για το σχολείο της Χιμάρας και οι πληροφορίες που λαμβάνεις φαίνονται ίδιες με αυτές που κατά καιρούς αφήνει να διαρρεύσουν η βορειοηπειρωτική αντικατασκοπία της Χιμάρας θα ήταν πιο σοφό να σώπασεις.

Το σχόλιο σου αν και οφείλετε στην χαμηλή σου νοημοσύνη δείχνει ακριβός ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν η Χιμάρα να αποκτήσει μειονοτικά δικαιώματα.
Γιατί αν γνωρίζεις κάτι για το σχολείο της Χιμάρας πες μας και που διαφέρει το πρόγραμμα του από τα μειονοτικά του αλβανικού δημοσίου;;;;

Δ Π -"Άρχισε να λειτουργεί έτσι ένα πρότυπο σχολείο με Έλληνες δασκάλους"

Δηλαδή οι Βορειοηπειρώτες δάσκαλοί που διδάσκουν στα υπόλοιπα μειονοτικά σχολειά κατ εσάς είναι κατώτερης παιδαγωγικής κατάρτισης και ανίκανοι σε σχέση με τους "Έλληνες";;; (διατηρώ τον διαχωρισμό Έλληνες-Βορειοηπειρώτες για να γίνω πιο κατανοητός στον κ. Περδίκη)

Δ Π-"με αίθουσα πληροφορικής, με λεωφορείο που φέρνει τους μαθητές, με βιβλιοθήκη, με κεντρική θέρμανση".

Τι εμποδίζει την Ελληνική Πολιτεία και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να προσφέρει αυτές τις παροχές σε ένα μειονοτικό δημοσίου χαρακτήρα σχολείο;; αλά κατάλαβα οι Έλληνες δάσκαλοι τα προστατεύουν από την λεηλασία των Χιμαραίων Ταλιμπάν!

Δ Π -"Το σχολείο αυτό ήταν και είναι ένα καρφί για τους Αλβανούς και ένα φως για τον Ελληνισμό της Χιμάρας".

Των Αλβανών κ. Περδίκη καρφί δεν τους καίγεται για το δίγλωσσο σχολείο της Χιμάρας για αυτό που κόπτονται είναι να μην αναγνωρίσουν ούτε έναν Έλληνα πέραν των 99 χωριών και σε αυτό βλέπω να έχουν και συμμάχους εσένα και τους ομοίους σου.

Δ Π -"Ένα σχολείο που παρέχει προβληματική και ελλιπή παιδεία, ένα σχολείο που διδάσκει την απερίγραπτη ιστορία και γεωγραφία των αλβανικών σχολείων, περί μεγάλης Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, περί Τσαμουριάς και άλλων πολλών".

Σε έχω δει κατά καιρούς να χαριεντίζεσαι με τους ομοϊδεάτες σου επισήμους μεταφραστές και ειδικούς επιστήμονες για την επιλογή της σχολικής ύλης και την εκτύπωση των κατάπτυστων αυτών βιβλίων δεν σε είδα όμως να τους ζητάς ποτέ τον λόγο θέλω να πιστεύω ότι δεν το έκανες προς τιμήν του ενδουπηρεσιακόυ σεβασμού.

Το μόνο άτομο που γνωρίζω με οξεία πνευματική ανεπάρκεια είσαι εσύ, και όσων αφορά τους ρουφιάνους και τους πράκτορες ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιοι είναι! Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά...

Δημοσίευση σχολίου