Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τα καλά και συμφέροντα των κομμάτων ημών!

- ΚΕΑΔ και PDIU στο ίδιο τραπέζι της συμμαχίας των μικρών κομμάτων για τον νέο εκλογικό νόμο

- Δηλώσεις Ντούλε, Τάβου και Mediu (βίντεο)
Όλα τα μικρά κόμματα στην Αλβανία, οργάνωσαν τη δική τους συμμαχία προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους από τον εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται και αναμένεται να ισχύσει στις επόμενες εκλογες. Την περίοδο 2005 – 2009, στην αλβανική βουλή υπήρχαν 11 κόμματα ενώ μετά την αλλαγή του νόμο, το 2009 εισήλθαν μόνο 6, δηλαδή το κυβερνόν Δ.Κ. (69 έδρες), 

το Σ.Κ. (63 έδρες), το LSI του Ilir Meta που προέκυψε από την διάσπαση του σοσιαλιστικού  (4), το κόμμα που τροφοδοτείτε κυρίως από την ελληνική μειονότητα ΚΕΑΔ (1), το Ρεπουμπλικανικό(1) και το κόμμα των τσάμηδων PDIU (2),  

Ο ΟΑΣΕ ζήτησε από τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνήσουν στην εκλογική μεταρρύθμιση ενώ τους πρότεινε προσχέδιο με 12 βασικά σημεία, τα οποία αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βάση διαπραγμάτευσης για το νέο νόμο.  

Τα μικρά κόμματα στην Αλβανία λειτουργούν ως δορυφόροι των μεγάλων, εκτός από το LSI, το ΚΕΑΔ και το κόμμα των τσάμηδων που έχουν δικό τους εκλογικό σώμα. Από όλα τα υπόλοιπα μικρά, το μόνο που κατάφερε να εισέλθει στη βουλή μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου ήταν το κόμμα που είχε ιδρύσει o Sabri Godo και ηγήται σήμερα ο Fatmir Mediu

Σε δηλώσεις προς τα αλβανικά μέσα, ο Mediu είπε πως το 20% των ψηφοφόρων του 2009, δεν εκπροσωπούνται στη βουλή και ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο. «Από το φαινόμενου «Dushku» όπου τα μεγάλα κόμματα τροφοδοτούσαν τα μικρά, περάσαμε στο άλλο άκρο όπου τα μικρά κόμματα τροφοδοτούν τα μεγάλα. Στο σύνολο των ψηφοδελτίων που πήραν τα μικρά κόμματα έπρεπε να είχαν στη βουλή 25 βουλευτές και έχουν μόνο 7» είπε χαρακτηριστικά ο Mediu.

Στη συνάντηση των «μικρών», ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ,  μάλλον για να αποφύγει το τετ α τετ με τον πρόεδρο των τσάμηδων, έστειλε τον αντιπρόεδρο Θανάση Πότση. Σε δηλώσεις του στο Top Channel ο  κ. Ντούλες είπε πως η κοινοβουλευτική επιτροπή για το νέο εκλογικό νόμο λειτουργεί εικονικά και στην ουσία αναμένει τις προτάσεις των επιτελείων των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων. «Παρά την διαπιστωμένη αποτυχία, του παρόντος εκλογικού νόμου, από τις προηγούμενες εκλογές, δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει πολιτική βούληση για ουσιαστικές αλλαγές», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής με το LSI Βαγγέλης Τάβος, εκπροσωπώντας το κόμμα του, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και εξέφρασε την απογοήτευση του γιατί η επιτροπή δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις τους.






Σχετικά άρθρα :

Έκπληξη η παρουσία του Rama, πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Ντούλες

Με στόχο την αλλαγή του Εκλογικού Νόμου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία κάθονται στο ίδιο τραπέζι

  • Σενάρια για τον νέο νόμο
  • Πως επηρεάζεται η εκπροσώπιση της μειονότητας.
  • Η πρόταση του "Βορειοηπειρώτη"

 Δηλώσεις Ντούλε στο Ράδιο Άστυ για το νέο εκλογικό νόμο και το ΕΕΜΜ-MEGA

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ντούλες μας λέει παραμύθια γιατί ήταν μαθημένος να εξασφάλιζε πάντα την έδρα του είτε από το επικρατείας είτε από τη λίστα βάζοντας πρώτο το όνομα του . Έχοντας εξασφαλισμένη την έδρα του δεν πονοκαιφαλούσε ποτέ και για τίποτα για τα προβλήματα του ελληνισμού και γ’αυτό μας είχε γραμμένους στα παλιά του τα παπούτσια. Άφαντος ο τύπος .
Μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές μας έχει ονομάσει και πρόβατα. Σε δικό του κύκλο έχει εκφραστεί «άστα πρόβατα να έρχονται γύρο».
Όπως έλεγαν και οι παλιοί «έχει ο καιρός γυρίσματα» καταλαβαίνει πως με την αλλαγή του εκλογικού νομού δεν του βγαίνουν τα «κουκιά» και θα πάρει από τα λεγόμενα «πρόβατα» αυτά που κάνουν από πίσω τους, άρχισε να τσιρίζει και να συμμαχεί ακόμα και με το δαίμονα.
Σίγουρα θα προσπαθήσει να παίξει βρώμικα και με «πατριωτικές κορόνες» αλλά πιστεύω ότι οι Δροπολίτες τον έχουν καταλάβει τι κούμας είναι.
Συμφωνώ απόλυτα να καταργηθεί το επικρατείας και η λίστα και ο κάθε βουλευτής να κατεβαίνει ονομαστικά στην εκλογική ζώνη του για να δει ο καθένας πόσο του αξίζει το τομάρι .
Από ότι ακούγετε στην εκλογική ζώνη Αργυροκάστρου θα κατέβουν Ντούλες -Αγγέλης και Τάβος - Ξέρας.
Όλα τα λουλούδια «μας».

Δημοσίευση σχολίου