Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, βλάπτει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία.


Γραπτή δήλωση των βουλευτών Κώστα Μπάρκα και Βαγγέλη Τάβου
Μετά από την ανακοίνωση της Απόφασης  αρ.52, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανικής Δημοκρατίας, για την εκδίκαση των υποθέσεων αρ.10,17,18, αισθανόμαστε την ανάγκη να καταθέσουμε δημοσίως τις απόψεις μας και να τοποθετηθούμε ως βουλευτές της Αλβανικής Βουλής και μέλη και εκπρόσωποι της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η ακύρωση, ως ασυμβίβαστο με το σύνταγμα του ορισμού «εθνικότητα» στα άρθρα 6/1, 8,42/2 παράγραφο “e”  και στο σύνολο το άρθρο 58, του νόμου αρ. 10129, ημερ.11.05.2009, «για τα ληξιαρχεία» αποτελεί ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαιτέρως  της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
            Είναι αληθές, ώστε οι πολίτες δεν μπορεί να υποχρεωθούν να δηλώσουν στοιχεία που αφορούν την εθνικότητα και το θρήσκευμά τους. Αλλά οι πολίτες ούτε μπορεί να απαγορευτούν να δηλώσουν όταν οι ίδιοι επιθυμούν. Και οι δηλώσεις αποχτούν αξία όταν δεν γίνονται στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, αλλά μέσω επίσημων ιδρυμάτων και εγγράφων. Με την πρόσφατη συνταγματική απόφαση, η απαγόρευση συστήνεται προς εφαρμογή και μετατρέπει έτσι το Δικαστήριο για την προστασία του Συντάγματος σε αυθαίρετο παραβάτη της. Πρόκειται για την παραβίαση του άρθρου 20 του Συντάγματος της Αλβανικής Δημοκρατίας, το οποίο κατατάσσει το σύνταγμα της χώρας μεταξύ εκείνων των χωρών με αναπτυγμένη δημοκρατία  σε ότι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.
Η θέση του Συνταγματικού δικαστηρίου, λαμβάνεται σε καταστάσεις που την ενοχοποιούν, από τη στιγμή που λαμβάνεται σε περίοδο χατζικιαμιλίστικης σταυροφορίας κατά των μειονοτήτων στην Αλβανία. Και όλοι, αλβανοί και μέλη μειονοτήτων, κρατικοί λειτουργοί και απλοί πολίτες, κυβερνώντες και κυβερνούμενοι, γνωρίζουν ότι στην Αλβανία, όταν πρόκειται περί μειονοτήτων, εννοούν την ελληνική μειονότητα. Και όταν πρόκειται για θέσεις για τις μειονότητες, συμπεριλαμβανομένου πρώτιστος τους έλληνες μειονοτικούς, δεν εννοείται η διεύρυνση των οικονομικών, κοινωνικών, ανθρωπίνων, εθνικών και θρησκευτικών ελευθεριών τους, όπως θα ήταν φυσιολογικό για κάθε δημοκρατική χώρα του 21ου, αλλά δυστυχώς, ο περιορισμός τους.
Στην ουσία, οι υποχρεώσεις του αλβανικού κράτους που απορρέουν από την επικύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών μειονοτήτων, μετά από την συγκεκριμένη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν υφίστανται και η Αλβανία παλινδρομεί στους παλαιούς χρόνους, όταν την έδειχναν με το δάχτυλο ως μια χώρα, η οποία παραβίαζε ωμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω απ΄ όλα τα μειονοτικά δικαιώματα.
Εφόσον στη γλώσσα, τον πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή και στις νομικές σχέσεις  στην Αλβανία ο όρος «εθνικότητα» χρησιμοποιείται με διαφορετική έννοια και σημασία σε σχέση με τον όρο «υπηκοότητα», η κατάργηση του δικαιώματος χρήσης του όρου «εθνικότητας» αποτελεί ωμή παραβίαση των δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδιαιτέρως των εθνικών τους δικαιωμάτων. Οι Αλβανοί πολίτες δεν είναι άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, χωρίς πατρίδα και χωρίς έθνος. Ο καθένας τους είναι περήφανος για την υπηκοότητα και εθνικότητά του: είτε είναι αλβανική, ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη. Στη δημοκρατική Αλβανία του 21ου αιώνα κανείς δεν πρέπει να νιώθει κομπλεξικός και υποδεέστερος, ούτε σε σχέση με την ταυτότητα και εθνικότητά του, ούτε σε ό, τι αφορά  την εθνικότητα και ταυτότητα του άλλου.
Για το σκοπό αυτό, ως προς το επιχείρημα που χρησιμοποιείται με αναφορά το Ψήφισμα  1735 (2006)  της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι το ευρωπαϊκό εθνικό, θρησκευτικό και γλωσσικό ψηφιδωτό αποτελεί πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης. Έτσι πρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και στη χώρα μας. Αλλά στην Αλβανία και την Βαλκανική το συγκεκριμένο ψηφιδωτό έχει παράγει συχνά, αντιλήψεις, ερεθισμούς, διαφωνίες και εντάσεις με αμοιβαίες επιπτώσεις, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε εμπόδια για κυβερνήσεις και λαούς. Ωστόσο ενώ οι λαοί έχουν επιθυμήσει και έχουν καταφέρει αν απαλλαγούν και αποφύγουν αυτά,  συγκεκριμένες κυβερνήσεις και εξουσίες, υπό την πίεση αντιδημοκρατικών, εθνικιστικών και λοιπών πόθων και συμφερόντων, ούτε θέλησαν και ούτε μπόρεσαν να υπερβούν τα εμπόδια αυτά.
Η εν λόγω απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανεξαρτήτως των νομικών επιχειρημάτων, βλάπτει την ακεραιότητα της ελληνικής μειονότητας και ενθαρρύνει τις εθνικιστικές και αντιευρωπαϊκές τάσεις στην Αλβανία, στο κοινό μας σπίτι. Η απόφαση αποτελεί σήμα κατά της προόδου και χειραφέτησης της χώρας στο πλαίσιο των εξελίξεως ένταξης και παγκοσμιοποίησης που η ίδια αποσκοπεί.   
ΚΩΣΤΑΣ  ΜΠΑΡΚΑΣ            ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΒΟΣ
Βουλευτές στο Αλβανικό Κοινοβούλιο
Τίρανα,  7.12.2011.

13 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περίμενα να έβλεπα μια δήλωση, μια διαμαρτυρία από το ΚΕΑΔ και την ΟΜΟΝΟΙΑ, που διατυμπανίζουν πως υπερασπίζουν τα συμφέροντα της Ελληνικής Κοινότητας και πως είναι οι μοναδικοί φορείς της που έχουν το δικαιωμα ν' ασχοληθούν μαζί της. Χαίρομαι που ελληνικής καταγωγής βουλευτές, δεν με ενδιαφέρει σε ποιο κόμμα ανήκουν και τι ιδεολογία έχουν. Φθάνει να νιάζονται αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Βορειοηπειρωτικός πληθυσμός. Για την αντιμετώπιση και την καυτύριαση τέτοιων προβλημάτων και τέτοιων αποφάσεων χρειάζεται η ένωση όλων των Βορειοηπειρωτών, χρειάζεται μια ενιαία στρατηγική και όχι ένας να χτυπά το καρφί και ο άλλος το πέταλλο.
Για το ζήτημα αυτό, αφού παραβιάζονται και τα ανθρώπινα και μεινοτικά δικαιώματα και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, η μόνη λύση είναι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης. Ας θυμηθούμε το σχολικό πρόβλημα. Τα Σκόπια δεν έχουν δίκιο και εν τούτης το κέρδισαν το δίκιο με το Δικαστήριο. Εμπρός, λοιπόν, ιδού η Ρόδος.....

Ανώνυμος είπε...

"Βορειοηπειρωτη" πρόσεχε τα ορθογραφικά λάθη. Διόρθωσε και το επώνυμο του Μπάρκα

Lazaros είπε...

Το συνταγματικό δικαστήριο πήρε μια αντισυνταγματική απόφαση. ΟΕΟ

Ανώνυμος είπε...

10-23 are kakomiroi afto se pirakse den eixes ti na peis kai eipes as pw kai kati na .ax vre vlaka

Ανώνυμος είπε...

10.23 kamia alli mpantalomara exeis na peis. Dhen eides to periexomeno alla ta orthografika. Afta maw maranan.....

Πύρρος είπε...

Η αλβανική δικαιωσύνη , μάλλον θα εννοεί την Αλβανία ως οντότητα από το Τεπελένι και πάνω.
Ενώ το υπόλοιπο έδαφος, δηλαδή από το "τζαντέ και κάτω" είναι Ελλάδα και θα πρέπει οι Βορειοηπειρώτες να ζουν πλέον σαν Έλληνες.
Αυτά, να λέτε κύριοι που πολιτεύεστε και πέρνετε πάνω σας τις τύχες του τόπου μας. Μας προκαλούν. Τώρα είναι η ώρα μας!!........

Ανώνυμος είπε...

e oxi re gamwto na poulaei kai patriwtismo o Tavos. Eleos dld.

Ανώνυμος είπε...

γιατι οχι?
τωρα που εμμεσα συνεργαζεται με το μεγκα εμεις τον θεωρουμε πατριωτη........

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Ε 3.09 ο πατριωτισμός δεν είναι λόγια ούτε κέλυφος, ή θωρακισμένη μάντρα μέσα από το απυρόβλητο της οποίας σκοτώνεις τους λίγους ομογενείς σου που έχουν απομείνει για να επιβιώσεις εσύ και ο Ντούλες ή η Ντουλοπαρέα όπως λέμε διαφορετικά. Είναι συγκεκριμένα έργα. Ο Ταβος το 2001 βγήκε πρώτος κατά της κυβέρνησης του κόμματός του το 2001 και είπε "όχι" στην απογραφή χωρίς την εθνικότητα και το θρήσκευμα, και μετά πάει πίσω αναγκασμένος ο Ντούλες. Τώρα βγαίνει ξανά κατά της κυβέρνησής του για το ίδιο θέμα, ενώ ο Ντούλες κάπου τα κάνει όλα γαργάρα, ενώ μας τα έκανε μαντάνα με την απογραφή του Οκτωβρίου. Μετά ο Τάβος, ούτε έδιωξε, ούτε κυνήγησε, ούτε τσάκισε κάποιον Έλληνα, όπως κάνει καθημερινά ο Ντούλες. Γι΄αυτό πριν θυμηθείς τον Τάβο, ψάξε να βρεις που είναι ο Ντούλες. Και για να σε βοηθήσω θα σου πω. Κάπου εκεί που σμίγουν τα κομμάτια της εθνικιστικής αλβανικής συμμαχίας κατά του ελληνισμού και της Ελλάδας. Είναι εκεί, ανάμεσα στην Ερυθρόμαυρη Συμμαχία, το Σ. Κόμμα, το Μπαμίρ Τόπι και τους τσάμιδες που δεν φαίνονται. Ο Ντούλες θα τους εξασφαλίσει την σιωπή του ελληνισμού για να του εξασφαλίσουν εκείνη μια θέση στην Αλβανική Βουλή.
Ξύπνα αν θέλεις λόγο και δίκιο
Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

Gia ti re katsafla toy 2:39 ti exei diladi o vouleftis o Tavos den einai elinikis katagogis , i mipos tha tou afereseis kai ayto to dikeoma.Makari na exoume merikous dikoumas na mas antiprosopevoune san o Tavos kai o Barkas. Eleos re sikofantes!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ρε κομμενη γκιζα 6.06, και τι σημασια εχει αν ειναι ελληνικης καταγωγης? Τοσα χρονια ανθελληνικη πολιτικη ακολουθουσε. Ο Ταβος δεν ειναι σημερινος. Ρουφιανοι των αλβανων που το παιζεται και ελληνες τωρα.

Ανώνυμος είπε...

10.59 Και συ ρε ξενέρωτη γκίζα από που μας προέκυψες πατριώτης και Έλληνας επειδή βρίζεις τους Έλληνες. Έτσι μόνο τους αλβανούς τους κολλητούς σου εξυπηρετείς

Ανώνυμος είπε...

Ότι και να αποφασίσει το δικαστήριο της Αλβανίας υπάρχουν Ευρωπαικά και Διεθνή δικαστήρια που μπορεί να πάει ο καθένας ως ιδιώτης ή ως σύλλογος . Απλώς αρκετοί αντιδρούν για να δείξουν μια ψεύτικη αντίδραση στον κόσμο και να γίνουν αρεστοί . Ας δούμε τώρα πιο είναι το ΕΕΜΜ το ΚΕΑΔ και η ΝΕΒ .

Δημοσίευση σχολίου