Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η Απάντηση του ΥΠΕΞ σε ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ για το εθνικιστικό περιεχόμενο κατά της Ελλάδος των αλβανικών σχολικών βιβλίων


Του Στάυρου Γκίνου
Ο Βουλευτής Αχαίας του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος κατέθεσε στη βουλή αναφορά σχετικά με το περιεχόμενο των Αλβανικών σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας και Γεωγραφίας. Αφορμή για την αναφορά αυτή ήταν η επιστολή που δέχθηκε ο βουλευτής από την Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαίας και στην οποία γινόταν λόγο για τον σοβινιστικό χαρακτήρα των σχολικών εγχειριδίων που διδάσκονται οι αλβανοί μαθητές της Γ' Λυκείου καθώς και τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου με αποτέλεσμα να παραχαράσσετε η ιστορία μας και να καλλιεργείται ο ανθελληνισμός και η μισαλλοδοξία.

Ακολουθεί η απάντηση:
Το Υπουργείο Εξωτερικών τελεί σε πλήρη γνώση του περιεχομένου των αλβανικών σχολικών εγχειριδίων ιστορίας και γεωγραφίας, τα οποία, σε πολλά σημεία τους διαπνέονται από αλυτρωτικές τάσεις και αναπαράγουν τη ρητορεία εκπροσώπων του ακραίου αλβανικού εθνικισμού, εντός και εκτός συνόρων της Αλβανίας. Από πλευράς μας, έχουμε επανειλημμένως καταστήσει σαφές προς την αλβανική πλευρά πως η διαιώνιση της εθνικιστικής ρητορείας περί δήθεν '' αλύτρωτων αλβανικών εδαφών'' στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, μέσα από τη διδακτέα ύλη με την οποία γαλουχούνται διαδοχικές γενιές αλβανών μαθητών,

υπονομεύει τις προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την έδραση των διμερών σχέσεων πάνω σε στέρεες βάσεις και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρουσίασης της ιστορίας , γεωγραφίας, λογοτεχνίας, πολιτισμού και οικονομίας της κάθε χώρας στα σχολικά εγχειρίδια της άλλης, κατά τρόπο που να αντανακλά το πνεύμα και τους σκοπούς της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δυο χώρες έχουν συστήσει Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει ως αντικείμενο την εξέταση του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων και τον εντοπισμό των σημείων που δεν ανταποκρίνονται στα σύγχρονα πρότυπα, με τελικό σκοπό την αναθεώρησή τους. Στην εν λόγω Μεικτή Επιτροπή, από Ελληνικής Πλευράς συμμετέχουν, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και της Ακαδημαικής Κοινότητας.

Αποτελεί δεδηλωμένη πρόθεση και των δύο χωρών, η Μεικτή Επιτροπή να επιταχύνει το έργο της, προκειμένου να υπάρξουν σύντομα, απτά αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπώνουν βασικές αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η αμοιβαία κατανόηση, η αποφυγή αναπαραγωγής αλυτρωτισμού και αρνητικών στερεοτύπων για τους γειτονικούς λαούς.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως η διασφάλιση σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και η διαφύλαξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας εξυπηρετούνται μακροπρόθεσμα και από την καλλιέργεια στις νέες γενιές των αξιών αυτών, μέσα από τη διδακτέα ύλη και τον τρόπο διδασκαλίας. Οι στόχοι, δε, αυτοί είναι αμφότεροι συνυφασμένοι με την ίδια την πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε., στη βάση ευρωπαικών αξιών, προδιαγραφών και προτύπων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Diladi ti mas lene .......oti thn ellhnikh istoria thn grafoun kai oi albanoi, eno den exoun kamia prothesh upoxorishs ............. anoikste ta matia sas !!!!h albanikh istoria milaei gia dithen alitrotes patrides sthn Ellada , eno h Ellhnikh grafei gia to boreiohpeirwtiko osa grafei gia thn Ougkanta , diladi oute mia gramh ....... Pou einai h alilokatanohsh ????

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9.34 έχεις απόλυτο δίκιο:το Ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτο και ανθελληνικό αφού κάνει τα πάντα για να βάλει ταφόπλακα στο βορειοηπειρωτικό ζήτημα...! Πρέπει όλοι οι Βορειοηπειρώτες να αντιδράσουμε πριν είναι αργά!

Δημοσίευση σχολίου