Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μήνυμα Δήμα στην Αλβανία για την ελληνική μειονότητα

Ζητά σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας

Την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, σε ό,τι αφορά τις μειονοτικές ομάδες, αμφισβητεί ευθέως ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη, ο κ. Δήμας αναφέρει ότι.....
«το υπουργείο Εξωτερικών παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις εξελίξεις γύρω από την απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, ενώ προέβη εγκαίρως σε παραστάσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και η ανεμπόδιστη καταγραφή των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ανεξαιρέτως του τόπου διαμονής αυτών».
Όπως υπογραμμίζει, «η απόφαση των εκπροσώπων των σημαντικότερων μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής εθνικής μειονότητας, να καλέσουν τα μέλη τους σε αποχή, διαμαρτυρόμενοι ότι δεν κατοχυρώνεται ο σεβασμός του δικαιώματος για ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό, κατέδειξε το σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης των μειονοτήτων προς το αλβανικό κράτος, που θα πρέπει η ίδια η αλβανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα».

Το γεγονός αυτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά τη διεξαγωγή της απογραφής «έθεσε εκ των πραγμάτων ζήτημα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από την επεξεργασία των στοιχείων, ως προς το μέγεθος των μειονοτικών ομάδων και των περιοχών όπου αυτές διαβιούν».

Στο έγγραφό του ο κ. Δήμας, αφού υπενθυμίζει ότι «ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί κατά την ΕΕ ουσιαστικό κριτήριο για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας», υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός στο δικαίωμα του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού, κατά τη διενέργεια της απογραφής, έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την Αλβανία, ως κρίσιμης σημασίας.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει διαχρονικά στην οικοδόμηση καλών σχέσεων με την Αλβανία και «θα συνεχίσει να το κάνει, θεωρώντας αυτονόητο, στο πλαίσιο αυτό, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, η οποία αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».
protothema.gr

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΕΕ?ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ?ΤΣΙΡΑΚΙΑ.......

Ανώνυμος είπε...

file 10 27 prpei na grapsis ena vivlio gia tis diethnis sxesis ..opu se kathe provlima i apantisi pu tha dinis tha einai aplla apetume...

Ανώνυμος είπε...

oti ihe pei o delavekouras prin kana mina to lei o dimas tora, ayti ki an ine dilosi

Ανώνυμος είπε...

Σαν τα μικρά παιδιά που λένε σε όσους χτυπάνε:
"Θα το πω στο μπαμπά μου και δεν θα σε αφήσει να μπεις στο λούνα παρκ που που συχνάζουν τα άλλα παιδιά".......
Τέτοια η ταπίνωση!!!!
Πιο ανίκανοι άνθρωποι δε υπήρχαν ποτέ στην αρχή του ελληνικού κράτους.

Δημοσίευση σχολίου