Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο “soft” εθνικισμός του αλβανού πρωθυπουργού


Berisha: Να αναπτύξουμε το Δυρράχιο για να υποβαθμιστεί η Θεσσαλονίκη
Στην περιοδεία του στο Κόσσοβο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Sali Berisha, απάντησε με το δικό του τρόπο στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Edi Rama, ο οποίος στην προσπάθεια του να αποκτήσει την συμπαράσταση των αλβανών του Κοσσόβου και Σκοπίων, χρησιμοποίησε μια γλώσσα που δεν θα συναντούσες ούτε σε περιθωριακούς αλβανούς εθνικιστές φτάνοντας σε σημείο να θεωρεί προνόμιο το να είσαι ανθέλληνας. (σχετικό άρθρο εδώ).


Πιο διπλωματικός και με “soft” ανθελληνισμό εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Αλβανίας.   Ο Sali Berisha, σε συνάντηση που είχε σήμερα με φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πρίστινας, τόνισε ότι τα 130 τελευταία χρόνια έχουν γίνει αλλαγές στα σύνορα και θα ήταν λάθος να γίνεται λόγος για παλιά εδάφη, εκφράζοντας στη συνέχεια τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο ένωσης της Αλβανίας και του Κοσσόβου.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο που ενώνει το Κοσσυφοπέδιο με το λιμάνι του Δυρραχίου, υποστηρίζοντας ότι “η έξοδος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στο λιμάνι του Δυρραχίου θα αναβαθμίσει την περιοχή και ταυτόχρονα θα υποβαθμίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης”, λέγοντας στη συνέχεια πως αυτά τα δύο ιστορικά λιμάνια ήταν πάντα σε ανταγωνισμό μεταξύ τους και η αναβάθμιση του ενός σημαίνει αυτομάτως την υποβάθμιση του άλλου.  

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ε θα «αναβαθμίσει» το λιμάνι αλλά ξέχασε ότι του λείπουν τα καράβια. Δεν θα γνωρίζει ότι ο ελληνικός στόλος είναι πρώτος παγκοσμίως. Αλλά από ότι φαίνετε αυτοί που τον άκουσαν δεν τον κατάλαβαν καλά. Ο Μπερίσια εννοούσε ότι θα το κάνει πρώτο για τα φουσκωτά που κουβαλούν λαθρομετανάστες και ναρκωτικά στην Ιταλία.

Ανώνυμος είπε...

BERISA ZOYLAPI DEN THA GINIS ANTHROPOS ESI POTE.PERASAN TOSA HRONIA AKOMA GAIDOURI ISE.

Ανώνυμος είπε...

O Berisas einai poli xiroteros apo ollous tous allbanous.Aytos misei perissotero apo kathe allo albano tous ellines kai tin elladha.Xerete gia tin katastasi pou vriskete i elladha simera.

Ανώνυμος είπε...

ade re papara....akou ekei dn 8a enw8ei t kosovo m tn alvania....o vlakas....

Δημοσίευση σχολίου