Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

15 Δεκεμβρίου – Μνήμη του Αγίου Ελευθερίου, Επίσκοπου Αυλώνας


O Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε από ευκατάστατους γονείς το 2o αιώνα μ. Χ. Τότε ήταν αυτοκράτορας ο Κόμμοδος και Σεπτίνος Σεβήρος. Το πατέρα του τον έχασε όταν ήταν ακόμη μωρό κι έτσι ανατράφηκε από την ευσεβέστατη μητέρα του Ανθία, σύμφωνα με την διδασκαλία του Ευαγγελίου. Η Ανθία κατηχήθηκε στη Χριστιανική πίστη από τον Απόστολο Παύλο.
Ο επίσκοπος της Ρώμης Ανίκητος πήρε στην προστασία του τον μικρό Ελευθέριο, γιατί διέκρινε το αγνό ήθος, τη θερμή πίστη και την υψηλή νοημοσύνη του.

Σε ηλικία 15 ετών ο επίσκοπος τον χειροτόνησε διάκονο, ενώ αργότερα έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού. Ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο κι έκανε πολλά φιλανθρωπικά έργα. Η φήμη της αρετής του έφτασε μέχρι το βασιλιά της Βρετανίας το Λούκιο, όπου με μία επιστολή του ζητούσε να διδαχτούν την πίστη και να γίνουν Χριστιανοί, ο ίδιος κι ο λαός του. Έτσι κι έγινε!
Όταν ο Σεπτίνος Σεβήρος έμαθε την Χριστιανική δράση του Ελευθέριου διέταξε την σύλληψή του. Αφού ο Άγιος πέρασε αμέτρητα βασανιστήρια, οι ειδωλολάτρες τον οδήγησαν στην αρένα της Ρώμης. Τα σαρκοβόρα θηρία όμως όχι μόνο δεν τον άγγιξαν, αλλά πλησίασαν και του φιλούσαν τα πόδια! Τότε διατάχτηκε να αποκεφαλιστεί ο ίδιος και η μητέρα του.
Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός και προστάτης των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Γιορτάζουμε τη μνήμη του στις 15 Δεκεμβρίου.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου