Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία επαφών σε Τίρανα, Αθήνα και Βρυξέλες, προαναγγέλλει το ΕΕΜΜ - MEGA


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΕΕΜΜ (11 Δεκέμβρη 2011)
Η επιστολή του Κίτσιου στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα
Δύο ήταν τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης στη σύσκεψη του Προεδρείου του Κόμματος των Ελλήνων που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στους ΄Αγιους Σαράντα: Συζήτηση επί του περιεχομένου της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την καθαίρεση της «εθνικότητας» και οι περεταίρω ενέργειες του κόμματος για την αποτροπή αυτής της απόφασης και συζήτηση επί του πλαισίου κειμένου για τη νομική διευθέτηση των αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο αφού θα εγκριθεί και στο Εθνικό Συμβούλιο σε συνέχεια .. 
..  θα σταλθεί στην αλβανική πολιτεία ως ψήφισμα.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Χρήστος Κίτσιος τόνισε ότι « Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα με την καθαίρεση της εθνικότητας από τα ληξιαρχικά βιβλία χάνει οριστικά το στάτους της και μετά απ’ αυτό γίνεται δύσκολη η επιβίωσή της σ’ αυτή τη χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και σοβαρά ώστε να επανέλθει το στοιχείο της εθνικότητας και να επικυρωθεί η πραγματική αριθμητική παρουσία της μειονότητας παρέχοντάς της τα δικαιώματά της όπως ορίζουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις. Την ένστασή μας θα την παρουσιάσουμε άμεσα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρώπης, αλλά και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η οδός αυτή είναι πρωτόγνωρη και δύσκολη για μας γι’ αυτό θα πρέπει να αναθέσουμε σε ομάδα αρμόδιων νομικών τη σύνταξη της έφεσης και εμείς ταυτόχρονα πολιτικά να κρατήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα». Τα μέλη του προεδρείου ομόφωνα ενέκριναν την πρόταση και αποφάσισαν από κοινού να σταλθεί ξανά πρόσκληση συνεργασίας με όλους τους πολιτικούς παράγοντες που έχουν σχέση με τη μειονότητα ώστε η έφεση να είναι συλλογική και τεκμηριωμένη.
Τα μέλη του προεδρείου αφιέρωσαν σε συνέχεια ένα σημαντικό χρόνο στην παρουσίαση και συζήτηση του «Πλαισίου Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».Το κείμενο ερμήνευσαν εξ ονόματος της ομάδας εργασίας οι κ. Ζήσος Λούτσης και Πέτρος Μπερέτης. Πάνω σ’ αυτό τοποθετήθηκαν  και έφεραν σημαντικές προτάσεις οι κύριοι Θωμάς Μήτσιος, Νίκος Κούρης, Χρήστος Αργύρης, Ρολάνδος Βασίλης, Θωμάς Τζιας, Δημήτρης Κώτσιας και Δημήτρης Μεϊντής. Από τους παρευρισκόμενους η συγκεκριμένη προσπάθεια θεωρείται σημαντική γιατί μετά  το Ψήφισμα της Ομόνοιας του 1993, το Πλαίσιο Αιτημάτων αποτελεί βασικό ντοκουμέντο που μπορεί να θέσει σε ευθύνη το κράτος για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων σύμφωνα με τα διεθνή συμφωνημένα στάνταρ. Στο περιεχόμενο του κειμένου διευκρινίζονται η ιστορική και πολιτιστική θέση της ΕΕΜ, ο θετικός της ρόλος και η προσφορά της στην αλβανική κοινωνία και τονίζονται ιδιαίτερα οι συνεχόμενες προσπάθειες του κράτους από τη γέννησή του για τη συρρίκνωση της και τον περιορισμό των δικαιωμάτων με αποκορύφωμα την καθαίρεση της εθνικότητας. Τα αιτήματα που παρουσιάζονται στο κείμενο είναι στο πνεύμα των διεθνών συμβάσεων για τις μειονότητες και καλύπτουν όλους τους τομείς, όπως την παιδεία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία,τη συμμετοχή στο δημόσιο βίο, την προστασία της ακεραιότητας, την ελευθερία έκφρασης και εκδήλωσης κ. ά.
Το προεδρείο ενέκρινε το πλαίσιο του κειμένου και αποφάσισε να το μεταφέρει προς συζήτηση και έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο.
Σε συνέχεια της σύσκεψης εγκρίθηκε και το κείμενο που ο Πρόεδρος του Κόμματος Χρήστος Κίτσιος θα παρουσίαζε στη συνάντηση με τον ΟΑΣΕ στα Τίρανα στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο θα δημοσιεύσουμε σύντομα.
Συζητήθηκαν σ’ αυτή τη σύσκεψη και άλλα θέματα κυρίως για τα οργανωτικά, τις πολιτικές δραστηριότητες μέχρι της 25 Μαρτίου 2012 και το χρονοδιάγραμμα επαφών με Τίρανα, Αθήνα και Βρυξέλλες.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ EUGEN WOLLFARTH ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Κύριε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στην Αλβανία,
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες που στην Αλβανία εντείνονται οι προσπάθειες να δοθεί ευρωπαϊκός προσανατολισμός στις ελευθερίες του ανθρώπου και των μειονοτήτων, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα συνδράμει ενεργά ώστε αυτό το εγχείρημα να πετύχει και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε πρωτοβουλία της αλβανικής πολιτικής προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρεί σημαντικά βήματα: την προσαρμογή του Συντάγματος της χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα με την ένταξη του άρθρου 20 για τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την επικύρωση της «Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων»  που υπερέχει των εσωτερικών νόμων καθώς και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση μερικών άρθρων σε ορισμένους νόμους.
Αλλά, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα εκφράζει διαρκώς τις επιφυλάξεις της για τη διστακτικότητα του κράτους να ορίσει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και τη δημιουργία μηχανισμών και συνθηκών εφαρμογής τους στην πράξη.
Συχνά  το κράτος  υποχωρεί μπροστά στις εσωτερικές πιέσεις εθνικιστικών κύκλων ή εκβιασμών μεμονωμένων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα αφήνοντας περιθώρια παραβίασης του Συντάγματος και υπεκφυγής στην εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης Πλαισίου με αποκορύφωμα και την κατάργηση του ιστού της ταυτότητας του μειονοτικού όπως η καθαίρεση της «εθνικότητας» από τα ληξιαρχικά βιβλία και έγγραφα. Η κατάργηση της εθνικότητας και  η απαγόρευση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στη διαδικασία απογραφής πληθυσμού αποτελούν για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα βαρύ πλήγμα που στοχεύει την αποποίηση του ιστού της ύπαρξής της και  αποδεικνύει ότι στην Αλβανία δεν υπάρχει σεβασμός και ειλικρίνεια στην εφαρμογή των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις.
Το Κόμμα « Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ, που ιδρύθηκε το έτος 2010 με αποκλειστικό πρόγραμμα για την προστασία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, μετά από βελτίωση στο νόμο «Περί κομμάτων» του έτους 2000, διαπιστώνει ότι οι σχέσεις κράτους-ΕΕΜ είναι ασταθείς, η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά και για την αποκατάστασή τους χρειάζεται ιδιαίτερη αφοσίωση των δύο πλευρών. Τη στιγμή που μίας μειονότητας της αφαιρείται ο ιστός της, είναι ανούσιο να συζητάμε για δικαιώματα στην παιδεία, για συμμετοχή στο δημόσιο βίο, για πολιτισμό, ήθη και έθιμα, για ιδιοκτησίες, για ασφάλεια και κυρίως για προστασία και ανάπτυξη δικαιωμάτων.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός που το κράτος προβάλλει προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειονοτήτων διαφορετική εικόνα απ’ εκείνη που υπάρχει στην πραγματικότητα για να αποκτήσει το διαβατήριο προς την Ευρώπη, ενώ παραμένουν στάσιμα ή άλυτα τα βασικά προβλήματα των μειονοτήτων.
Η αλβανική πολιτική έχει την τάση να αποκλείει διαρκώς τη συμμετοχή των μειονοτήτων στην τράπεζα διαλόγου για τους προβληματισμούς που ανήκουν σ’ αυτές. Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες περιπτώσεις συζήτησης του Εκλογικού Νόμου και επιλογής του Συνηγόρου του Πολίτη όπου δεν συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση και το κόμμα ΕΕΜΜ το οποίο με το πρόγραμμά του αντιπροσωπεύει άμεσα την Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Στις συνθήκες αυτές απαιτείται:
  1. Η ενθάρρυνση της κρατικής πρωτοβουλίας να επικυρώσει και άλλες σχετικές διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις σχετικές με τις μειονότητες όπως τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Τοπικές και Μειονοτικές Γλώσσες, κ.ά.
  2. Η σύνταξη και έγκριση ενός συνταγματικού πακέτου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στο περιεχόμενο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών εγγράφων.
  3. Η ίδρυση εκτελεστικών και συμβουλευτικών μηχανισμών σε υπηρεσία της προστασίας και ανάπτυξης αυτών των δικαιωμάτων.
Συστήνουμε στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα να μεσολαβήσει στη συζήτηση για τον Εκλογικό Νόμο ώστε να ενταχθεί στο σχέδιο η εξασφάλιση προκαθορισμένων εδρών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανική Βουλή σύμφωνα με ευρωπαϊκά ή τα της περιοχής μοντέλα και απαιτούμε απ’ αυτόν ον οργανισμό να συμβάλλει για την αποκατάσταση ειλικρινής και συνεπής σχέσης του κράτους με την ΕΕΜΜ αποδεικνύοντας στην πράξη το σεβασμό του προς τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Τίρανα, 12.12.2011
Με εκτίμηση,                                                   
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΣΙΟΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου