Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Γιαννάκης: Η παθητικότητα και η οικονομίστικη αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής υποδαύλισε την προκλητικότητα των αλβανών


Ερώτηση στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ για θέματα Βορείου Ηπείρου
Στην καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου αναφέρθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα.

Αφού κατηγόρησε την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών για ..

..«λογιστικής αντίληψης» εξωτερική πολιτική που οδήγησε σε αρρυθμία την ελληνική διπλωματία (λουκέτο σε ελληνικές πρεσβείες και ελληνόφωνα σχολεία) ο Μιχάλης Γιαννάκης αναφέρθηκε στις αλυτρωτικές προκλήσεις της γείτωνος χώρας με την επαναφορά του ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος των τσάμηδων και τις διώξεις στελεχών των ελληνικών μειονοτικών οργανώσεων.


Ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγόρησε τον προκάτοχο του Υπουργού Εξωτερικών για αδράνεια απέναντι στις μεθοδεύσεις αλλοίωσης του ποσοστού του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης, μέσα από την ψήφιση νόμου επιβολής κυρώσεων σε όσους απογραφέντες δηλώσουν διαφορετικά στοιχεία εθνικότητας και θρησκεύματος από αυτά που καταχωρήθηκαν από τα καθεστώτα Χότζα – Αλία στα αλβανικά ληξιαρχεία.


Τέλος, ο Μιχάλης Γιαννάκης ζήτησε από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ να αναλάβει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της -διαφανούς, αντικειμενικής και σύμφωνης με την ευρωπαϊκή πρακτική- απογραφής της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών
Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2011


ΘΕΜΑ: «Καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία»


Κύριε Υπουργέ,


Τα τελευταία δύο χρόνια η εξωτερική πολιτική της Χώρας στηρίχθηκε σε αμιγώς λογιστικά κριτήρια, οδηγώντας σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα μειωμένα κονδύλια που διατέθηκαν για τις υπηρεσίες του διπλωματικού σώματος και οδήγησαν στο «λουκέτο» πολλές ελληνικές πρεσβείες ήταν το πρώτο δείγμα μιας επικίνδυνης ακολουθούμενης πολιτικής που διακύβευσε την λειτουργία των μειονοτικών σχολείων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως αποκάλυψε στις 20 Ιουνίου του 2010 η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».


Είναι προφανές ότι η παθητικότητα και η οικονομίστικη αντίληψη της εξωτερικής πολιτικής υποδαύλισε την προκλητικότητα της γείτωνος χώρας, η οποία εκφράστηκε με τις αλυτρωτικές προκλήσεις των «τσάμηδων» στα τέλη του Ιουνίου στα ελληνοαλβανικά σύνορα (συνοριακή διάβαση Μαυροματίου –Σαγιάδας) και τον «διωγμό» που υπέστη το ελληνικό στοιχείο στην Βόρεια Ήπειρο (καταδίκη του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς).


Η επιτομή της προκλητικότητας ωστόσο εκφράστηκε πρόσφατα, με την ψήφιση νόμου στην Αλβανική Βουλή, σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους απογραφέντες δηλώσαν διαφορετικά στοιχεία εθνικότητας και θρησκεύματος από αυτά που έχουν καταχωρηθεί στα αλβανικά ληξιαρχεία. Δεδομένου ότι από το καθεστώς Χότζα – Αλία, είχε επιβληθεί η αλλαγή της εθνικότητας σε χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, είναι προφανές ότι ο υπόψη νόμος επιχειρεί να αλλοιώσει και πάλι την φυσιογνωμία και το μέγεθος της ελληνικής μειονότητας.


Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και συστάσεις της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τα δικαιώματα του ελληνικού στοιχείου της Βορείου Ηπείρου, καταπατώνται συστηματικά,




ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Σε ποιες ενέργειες προέβη η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, ώστε να κατοχυρωθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητα της απογραφής του ελληνικού στοιχείου στην Βόρεια Ήπειρο, σύμφωνα και με το ευρωπαϊκό δίκαιο; Έχει καταγγείλει τις μεθοδεύσεις της αλβανικής πλευράς που απέτρεπαν την απογραφή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών;
-Έχει ενημερωθεί η νέα πολιτική ηγεσία για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής και αν ναι ποια είναι αυτά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα της προηγούμενης απογραφής;
-Ποιά μέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, στην περίπτωση που διαπιστώσει παρατυπίες από τις μεθόδους της αλβανικής πλευράς;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ


North Epirus Online-Νέα Βορείου Ηπείρου

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζει ο κύριος Γιαννάκης, και πως τολμάει να κάνει ερώτηση για την εθνικότητα, χωρίς να ρωτήσει τον χειριστή της Δερόπολης; Δεν βλέπουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πως η αντιδρασή τους πάει νερό στο μύλο του ΜΕΓΚΑ που ο δεροπολίτης αμφυβάλει αν έχει ιδεολογία το νεομπερισικό κόμμα; Όσα ψέματα και να γράψεις δεροπολίτη πρέπει να ξέρεις ότι τωρα ο κόσμος καταλαβένει ότι για σένα η άλλη άποψη είναι προδοσία, και για αυτούς η στάση σου είναι δικτατορία.!!

Δημοσίευση σχολίου