Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, όμηρος της πολιτικής κρίσης

Οι Βρυξέλες για άλλη μια φορά υπενθυμίζουν στους αλβανούς πολιτικούς, την στασιμότητα  της χώρας από τη διέξοδο της πολιτικής κρίσης  
Καθώς οι διαπραγματεύσεις στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι τρεις κατά σειρά συναντήσεις  μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έπεσαν στο κενό, η Ευρώπη προειδοποιεί τη χώρα των αετών πως η αιτία της στασιμότητας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αλβανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πολιτική κρίση.
Παρά την ευφορία του Μπερίσα για την ελεύθερη μετακίνηση των Αλβανών πολιτών στις χώρες Shengen, οι Βρυξέλες, διαμέσου του Patricio Fiorilli - μεσολαβητή για την διεύρυνση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - με την αρχή του νέου χρόνου τους έστειλε «ραβασάκι» σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία της ένταξης συνεχίζει να παραμένει στάσιμη μεταξύ Τιράνων και Βρυξελών. Μεταξύ άλλων ο κ. Fiorilli δήλωσε «για μας, είναι μια άσχημη είδηση, γιατί, όπως γνωρίζετε , η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει διακοπεί λόγω της συμφωνίας. Σίγουρα θα έχει και άλλες προσπάθειες, αλλά αυτή η ευκαιρία που δόθηκε δεν εκμεταλλεύτηκε  ώστε στο Κοινοβούλιο να υπήρχε μια κοινή συνεργασία απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα. Έτσι η διαδικασία της ένταξης διακόπηκε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμιγνύεται στην εσωτερική πολιτική της χώρας, αλλά πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι γι’ αυτήν την αποτυχία. Ή έλλειψη μιας κοινής συμφωνίας, αργεί την ένταξη».
Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει στο επίκεντρό της και αυτή τη μικρή χώρα και στέλνει τακτικά τα δικά της μηνύματα και παρατηρήσεις, η κατάσταση στη χώρα συνεχίζει να παραμένει η ίδια.
Βάσει των συντακτών των συγκεκριμένων εκθέσεων, δύσκολη θα είναι και η τρέχουσα χρονιά καθώς μπροστά προβάλουν μια σειρά από προβλήματα που θα οξύνουν τους τόνους μεταξύ των δυο στρατοπέδων:
Η ενωμένη «αριστερή» αντιπολίτευση αναμένεται να συνέλθει τις επόμενες μέρες και να  καθορίσει την πολιτική της ατζέντα  και τις κινητοποιήσεις  όπου θα έχουν στο επίκεντρο την απομάκρυνση της κυβέρνησης ζητώντας  πρόωρες εκλογές. Η απόφασης της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για την καταστροφή των ψηφοδελτίων που θα γίνει την 7η Ιανουαρίου, σύμφωνα το άρθρο 178, σημείο 6 του Εκλογικού Κώδικα θα επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση.
Η αποκορύφωση των συγκρούσεων προβλέπεται να συμβούν στην νέα κοινοβουλευτική ολομέλεια, που συνέρχεται την τρίτη Δευτέρα του μηνός, στις 17 Ιανουαρίου.
Καθοριστική αναμένεται να είναι και η διαπραγμάτευση, 30 μέρες πριν την 8η Μαΐου, που είναι η μέρα της διεξαγωγής των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.    
Στις 8-9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει η έκθεση της σειράς όπου θα κρίνει την Αλβανία, εάν είναι έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Έως τότε θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί η πολιτική κρίση στην Αλβανία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου