Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Έρχεται χιονιάς
Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε για σήμερα Πέμπτη και για αύριο Παρασκευή έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινόμενων. Σύμφωνα με αυτό από σήμερα (Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου) το βράδυ θα υπάρξει επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Επίσης, προβλέπονται θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο που θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη νύχτα της Πέμπτης 27-1-2011 στα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου και δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και τους θυελλώδεις νοτιοανατολικούς ανέμους που στο Ιόνιο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Για την Παρασκευή προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας χώρας, ενώ οι άνεμοι θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ
Επιδείνωση του καιρού τη νύχτα στη δυτική Ελλάδα με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και σταδιακή επέκταση ανατολικότερα. Πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι μέχρι 9 μποφόρ στο Ιόνιο παγετός τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτικη Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπειρου. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα 7 με 8 και τοπικά στο Ιόνιο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 2 (-2) έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Παρασκευή
Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Χιονια σε όλα τα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Τα φαινόμενα τοπικά θα είναι έντονα αλλά από το απόγευμα στη δυτική και νότια χώρα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: στα κεντρικά και βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση που από το απόγευμα σταδιακά από τα δυτικά θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: σε άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές.
O καιρός το Σάββατο
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, την κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιονια σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της δυτικής Μακεδονίας. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8. Θερμοκρασία: σε πτώση.
Ο καιρός την Κυριακή
Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τοπικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και από το μεσημέρι στα δυτικά καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των περιοχών αυτών. Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία: σε πτώση.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου