Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Στην Ηλιούπολη κόπηκε η πρώτη Βασιλόπιτα Βορειοηπειρωτών

Οι Βορειοηπειρώτες που κατοικούν στην Ηλιούπολη Αθήνας, άνοιξαν πρώτη το «χορό» της βασιλόπιτας. Ένα έθιμο που μετατράπηκε για πολλούς Βορειοηπειρωτικούς συλλόγους η βασική αν όχι η μοναδική εκδήλωση, ένα έθιμο ωραίο που τις ποιο πολλές φορές χάνει την πνευματικότητα και τα ελληνοχριστιανικά μηνύματα που φέρει και μετατρέπεται σε χώρο παρέλασης δημοσίων προσώπων που συνοδεύεται και από ένα ηπειρώτικο πανηγύρι.
Εδώ και δέκα χρόνια οι Βορειοηπειρώτες της Ηλιούπολης είναι ενταγμένοι στον κοινό τους Σύλλογο,  της Ηλιούπολης, με πρόεδρο τον Λεσινιτσιώτη Τιμόθεο Τσάκα, αντιπρόεδρο τον πετυχημένο επιχειρηματία και γλεντζέ Ανδρέα Κούρτη και γραμματέα το Δήμο Κάλλη. Ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι από τους λίγους Βορ/κους συλλόγους που δεν έχει μόνο το όνομα αλλά η δραστηριότητα τους και κάποιες  κοινωνικές  συνεισφορές τους καθιέρωσαν σαν έναν από τους γνωστούς συλλόγους της Ηλιούπολης, εξ ου και η παρουσία του Δημάρχου και πολλών άλλων δημοσίων προσώπων.
Στις 8 Ιανουαρίου το  "Ηπειρωτικό Σαλόνι" γέμισε και το ποιο ευχάριστο ήταν η πολύ μεγάλυ συμετοχή νέων ανθρώπων.  Ανάμεσά στους προσκεκλημένους, ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλλεόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Μπάμπης Καραθάνος,  το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τρίχας, ο πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ Άλκης Παπάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Ομογενών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα, Γιώργος Στέργιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αδελφοτήτων Λιβαδειάς Γιώργος Τζομάκας, ο πρόεδρος των Αδελφοτήτων Λεσινίτσας και Σμίνετσης, αντίστοιχα,  Γιώργος  Μέλλος και  Μιχάλης Φλώρος και άλλοι
Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Τρίχας συγχαίροντας το Σύλλογο Βορειοηπειρωτών της Ηλιούπολης για την προσφορά τους και για τη μέριμνά τους για τον βορειοηπειρωτικό χώρο.
Γνωρίζοντας την υπευθυνότητα και τα καθήκοντα που θα πρόβαλλαν μπρος μας, μια ομάδα Βορειοηπειρωτών, αποφασίσαμε να δημιουργήσομε αυτόν το Σύλλογο, τόνισε στο χαιρετιστήριο του ο πρόεδρος του Συλλόγου Τιμόθεος Τσάκας, με σκοπό να κρατήσουμε ζωντανό αυτό που κουβαλούμε μαζί μας, το όνομά μας, που όσο κι αν προσπάθησαν 50 χρόνια τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, δεν κατόρθωσαν να αλλοιώσουν ούτε το πιστεύω, ούτε τις ρίζες μας, ούτε τον πολιτισμό μας. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε παρών δυναμικά με ταυτότητα, πατάμε γερά κι αυτό μας δίνει δύναμη να αλληλοκοιταζόμαστε, να είμαστε ενωμένοι και από την άλλη ευτυχισμένοι διότι υλοποιήθηκε ο σκοπός του συλλόγου μας.
Σκοπός του Συλλόγου μας ήταν και είναι η συσπείρωση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ώστε ν' αναδειχτούν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες και να βρουν λύση. Ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός είναι αναγκαίο να βγει από τις συνθήκες απραξίας και περιθωριοποίησης και να χαράξει καινούργιες προοπτικές, όπου στο κέντρο τους να βρίσκεται  ο Βορειοηπειρώτης άνθρωπος και πολίτης, υπερήφανος για την καταγωγή του, με ρόλο και ταυτότητα, ορθώνοντας δυναμικά τη φωνή του και διεκδικώντας όλα εκείνα τα δικαιώματα , ατομικά και συλλογικά που ενισχύουν το ρόλο και την ταυτότητά του. Όπως και την λειτουργική σύνδεση με την ιδιαίτερη μας πατρίδα, τη Βόρεια Ήπειρο. Όχι μόνον η σκέψη μας αλλά και η ενεργή παρουσία και συμπαράσταση μας πρέπει να στοχεύουν σε αυτή,  γιατί, άθελά μας, αμελήσαμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας. Απευθύνω έκκληση σε όλους να συμμετάσχουμε στα τοπικά και κοινωνικά προβλήματα του χώρους μας, γνωρίζοντας ότι τη χρονιά αυτή έχουμε τις τοπικές εκλογές και την απογραφή του πληθυσμού.
Είμαι ευγνώμων, τόνισε ο δήμαρχος Ηλιούπολης, γιατί βρήκα μαζί μου ανθρώπους, βρήκα συμπαράσταση, γιατί από την πρώτη στιγμή του αγώνα ήσασταν δίπλα μου. Από τη Γερμανία και μέχρι τον Καναδά, από την Ευρώπη και μέχρι την Αυστραλία, από την διαμελισμένη  Κύπρο και μέχρι την κατεχόμενη Βόρεια Ήπειρο, χτυπά καρδιά του Ελληνισμού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τους ανθρώπους της σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει σήμερα το Μακεδονικό, υπάρχει το Κυπριακό, υπάρχει και το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Εγώ ως δήμαρχος, η δημοτική αρχή, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, εδώ στην Ελλάδα και στη Βόρεια Ήπειρο, όχι με λόγια αλλά με πράξεις. θα κάνουμε δραστηριότητες και εκδηλώσεις, γιατί ο Ελληνισμός χρειάζεται στήριξη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σας εύχομαι καλή και δυναμική χρονιά και καλή λύτρωση.
Ο πατήρ Ιωάννης Παπάς, ευλόγησε και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα από τον  χορευτικό όμιλο "Δερόπολη", με την χαρακτηριστική , λαμπερή και ιδανική στολή τους, όπου απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων.
Με το κλαρίνο του Βασίλης Καλκάνης και το τραγούδι του Χρήστου Αγγελή, το Ηπειρωτικό Σαλόνι, δονήθηκε από τους χορούς των βορειοηπειρωτικών νέων, όπου διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρωινές ώρες.

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχει βιντεο απο την κοπη τησ πιτασ των βορειοηπειρωτων ηλιουπολησ???αν ναι που???
ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

αν μπορει καποιοσ ασ βοηθησε να μασ πει που θα δουμε βιντεο απο την κοπη τησ πιτασ.....

Δημοσίευση σχολίου