Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αναφορές πολιτικών αρχηγών σε Ελληνοαλβανικές σχέσεις και Βορειοηπειρωτικό στην ολομέλεια της Βουλής για τα Εθνικά Θέματα

Σαμαράς: Να ελεγχθεί αμέσως η δραστηριότητα ακραίων στοιχείων σε βάρος της Ελληνικής Μειονότητας
Στην συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε σήμερα 24/01/2011, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν στις Ελληνοαλβανικές σχέσης ενώ ιδιαίτερη αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό έκαναν ο πρόεδρος της ΝΔ  Α. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται.
«Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές» τόνισε χαρακτηριστικά αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για το ποιος ευθύνεται για την κρίση. Τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός της Ελληνικής Μειονότητας αποτελεί κριτήριο της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Στην ομιλία του ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών από την Αλβανία και τόνισε πως γεγονότα όπως η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς εθνικιστές στην Χιμάρα ζημιώνουν την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
«Με την Αλβανία προχωρήσαμε το 2009 σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά η σχετική σύμβαση ακυρώθηκε από το Αλβανικό Ανώτατο Δικαστήριο. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στην Αλβανική κυβέρνηση, ότι η επικύρωση της συμφωνίας εκείνης, είναι απαραίτητη για να στηρίξει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.
Αιματηρά γεγονότα όπως τα πρόσφατα στη Χιμάρα είναι απαράδεκτα. Αν δεν ελεγχθεί αμέσως η δραστηριότητα ακραίων στοιχείων σε βάρος της Ελληνικής κοινότητας, θα ζημιωθεί η Ευρωπαϊκή πορεία της ίδιας της Αλβανίας».
Ο κύριος Καρατζαφέρης ξεκίνησε την αναφορά του στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις σχολιάζοντας την ψήφιση της κύρωσης του συμφώνου σύνδεσης και σταθερότητας της Αλβανίας με την Ε.Ε. το 2008, τονίζοντας την τότε θέση του κόμματός του υπέρ της προσέγγισης της Αλβανίας στην Ε.Ε. αλλά υπό όρους κυρίως όσον αφορά την προστασία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ο κος. Καρατζαφέρης σχολίασε τα πρόσφατα επεισόδια στην Αλβανία λέγοντας πως "είμαστε σίγουροι πως αυτήν την φορά σε αντίθεση με το 1997 που η ελληνική κυβέρνηση είχε αφήσει τους συμπατριώτες μας στην τύχη τους, η Ελλάδα θα μπορέσει να υπερασπιστεί τους Βορειοηπειρώτες".
Τέλος αναφέρθηκε στην ακύρωση από την Αλβανία της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αποδίδοντάς την στις καλές αλβανο-τουρκικές σχέσεις αφού όπως τόνισε Τούρκοι αξιωματικοί ηγούνται του σύγχρονου αλβανικού στρατού.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, κος Αλέξης Τσίπρας σχολίασε καυστικά τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αναρωτώμενος: Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κύριος Ράμα που πριν τις εκλογές στην Αλβανία ανέβαινε στα μπαλκόνια με τον κ. Πρωθυπουργό οδήγησε την συμφωνία προς ακύρωση στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας. Αναρωτιέμαι γιατί δεν φέρατε την συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο πριν ακυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας. Και τέλος τι είδους πολιτική είναι αυτή των διαρκών μονομερών παραχωρήσεων όπως η απελευθέρωση της viza;
Με πληροφορίες από ΑΠΕ και nenanews.eu

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Epitelous milosan kai gia emas......toulaxiston kseroun oti iparxoume

Ανώνυμος είπε...

Ωραια τα λογια αλλα θελουμε και πραξεις.Ολοι οι βορειοηπειρωτες (δεξιοι και αριστεροι) εχουμε εναποθεσει σχεδον ολες μας τις ελπιδες στον κ.Σαμαρα που εχει δειξει οτι πραγματικα νοιαζεται για το βορειοηπειρωτικο και γνωριζει.Το θεμα τουλαχιστον μ'αυτον ειναι να κανει πραξη καποια πραγματα που πιστευουμε οτι θελει να κανει και οχι να μαθει πρωτα οτι υπαρχουμε.
Οπως λεει ενας φιλος Πασοκ,δεν μπορω να τον ψηφισω αλλα δεν μου κανει η καρδια να τον βρισω οπως εκανα με ολους τους πρωην.Θα κριθουν ολοι στην πορεια τους.

Ανώνυμος είπε...

Gnorizoun oi arxigoi kommaton stin allada oti stis anataraxes eitan kai o palikaras o Dules, peire ena mathima kai aytos eithele na mbasei tous ellines se megali peripetia,na arxeisoun oi albani na tous pernoun omirous na tous listevoun,na tous viazoun opos kai to 97, o Dules stirizei to rama ton anomallon pou akyrose ti simfoneia tis ufallokripida eskos .

Ανώνυμος είπε...

Για σου ρε ανωνυμε 4.48 με τις παρατηρησεις σου.Ε ποσο νουμερο μπορει να γινει ενας ανθρωπος.
Ναι τα γνωριζουνε ολα και για να συνεχιζουν να αναγνωριζουν και να στηριζουν μονο ΟΜΟΝΟΙΑ σημαινει οτι δεν τους βρισκει αντιθετους.

Ανώνυμος είπε...

na tous viazoun opos kai to 97, o Dules stirizei to rama ton anomallon pou akyrose ti simfoneia tis ufallokripida eskos .
auta file mou mas ta ekane o thoma micos mazi me esena ton ristan lappa(anazitite) me tous bodigard tou vasil cakou tous camides apo ti gjashta(islamides) kai pollous allous pou isos eseis tous ksexasate epidi pigate sto mega alla emeis tha tous thimomaste gia panda na sai sigouros

Ανώνυμος είπε...

PROS TIN ISTOSELIDA:

PRO OLIGWN HMERWN VLEPAME EIXATE VALEI GIA TOYS BOREIHPEIRWTES ENA ERWTHMA SXETIKA ME TO KOMMA POY PROTIMOYN GIA TIS DHMOTIKES EKLOGES.
KATHWS FENETAI H PROETHESMIA ELHKSE,APOTELESMATA OMWS DEN EXOYME DEI !
THELW NA KSERW POTE THA TA DOYME !!!(H MHPWS DEN ARESAN SE KAPOIOYS KAI TA THAPSATE ??)

Δημοσίευση σχολίου