Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Διπλό κρας τεστ για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας

«ΕΘΝΟΣ» Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2011
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, έχοντας να αντιμετωπίσει την πληθυσμιακή συρρίκνωση και τις εσωτερικές έριδες, που «συμπληρώνουν» την επίσημη πολιτική αφελληνισμού των μειονοτικών περιοχών. Η πολιτική εκπροσώπηση, αλλά και η οντότητα της μειονότητας θα αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα δύο σοβαρές δοκιμασίες: τις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου και την απογραφή πληθυσμού που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο.
Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1991 ως Πολιτική Οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας, πριν μετεξελιχθεί σε «οργάνωση» της μειονότητας που εκπροσωπείται από το (διευρυμένο) κόμμα ΚΕΑΔ.Τα εικοστά γενέθλια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βρίσκουν τη μειονότητα διασπασμένη. Οι προσωπικές επιδιώξεις και οι ιδεολογικές αντιπαραθέσεις οδήγησαν στη δημιουργία και δεύτερου κόμματος, του ΜΕΓΚΑ, από στελέχη του ΚΕΑΔ, τα οποία είχαν υποστηρίξει τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Σαλί Μπερίσα και, το πιο σημαντικό, είχαν έρθει σε σύγκρουση με την ηγεσία ΟΜΟΝΟΙΑΣ - ΚΕΑΔ, Βασίλειο Μπολάνο και Βαγγέλη Ντουλέ.Η αξιοπιστία του ΚΕΑΔ είχε πληγεί από τις συνεχείς παλινδρομήσεις που το έφεραν άλλοτε συνεργαζόμενο με τον Σαλί Μπερίσα και άλλοτε με τους αντιπάλους του, λειτουργώντας φυσικά σαν αλβανικό κόμμα στο οποίο απλώς εκπροσωπούνταν και η ΟΜΟΝΟΙΑ.Ο εμφύλιος. Ομως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσφορά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στη δύσκολη προσπάθεια προάσπισης, με τη στήριξη και της Ελλάδας, των δικαιωμάτων της μειονότητας. Το ΚΕΑΔ στην παρούσα φάση, έχοντας αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σαλί Μπερίσα, συνεργάζεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξέλιξη η οποία επηρεάζει (θετικά) και τις σχέσεις της ηγεσίας του ΚΕΑΔ με την παρούσα ελληνική κυβέρνηση.Το ΜΕΓΚΑ έχει, πάντως, περιορισμένη επιρροή κυρίως στην περιοχή Βούρκου και έχοντας επικεφαλής τον Τάκη Κίτσο, έχει ανοικτούς διαύλους με τον νυν υπουργό εργασίας Σπύρο Ξέρα και τον πρώην υπουργό Κώστα Μπάρκα.Στις δημοτικές εκλογές διασπασμένη η μειονότητα δεν έχει ελπίδες για σπουδαίες επιδόσεις, πέραν της εκλογής ορισμένων επάρχων, αλλά η πιο σημαντική πρόκληση είναι η απογραφή που ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση, εάν στο ερωτηματολόγιο θα καταγράφεται η εθνική καταγωγή.Είναι σαφές όμως ότι απαιτείται και κινητοποίηση ώστε να καταγραφεί και το μεγάλο κομμάτι της μειονότητας, το οποίο εργάζεται στην Ελλάδα και να μην αποδειχθεί η απογραφή «ταφόπλακα» της ελληνικής παρουσίας στην Αλβανία.Τα ζητήματα αυτά θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τόσο με την αλβανική κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, που θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τα Τίρανα.

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μικρο αλλα πολυ ουσιωδες το αρθρο στο ΕΘΝΟΣ.Με λιγα λογια λεει αυτα που φωναζουμε εδω και καιρο ολοι οσοι αγαπαμε πραγματικα τον τοπο και την πατριδα,χωρις εγωισμους,προσωπικες φιλοδοξιες και δεν υπακουμε σε ατομα κατεφθινομενα απο αλβανους και μ.υ.Επειδη οι μονοι που δινουν ουσιαστικα ψηφο εμπιστοσυνης,περα των σκλαβων (τσιρακια) του υπουργου ειναι οι βουρκαρηδες,πρεπει να αναλογιστουν την ιστορικη ευθυνη απεναντι στο εθνος και την πατριδα και να μην παρασυρωντε απο λαθος "μυστηριους" καθοδηγητες.
Ημουν μεγαλος εχθρος της κινησης Ντουλε στις προηγουμενες εκλογες,στη συνεργασια με τον εχθρο,το σοσιαλιστικο,ομως αποδικνυεται πως ειχε δικιο παρα τα μικρα ποσοστα που πηρε.Ισως βγηκε και σε καλο αφου αυτη η κινηση βοηθησε στην "καθαρση" της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απο τους αρουραιους.Λιγοι εχουν μεινει ακομα και θα εχουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ που ονειρευομαστε ολοι μας.

Ανώνυμος είπε...

H Omonoia epapse na uparxei kyriolektika ws ekfrasi stin EEM, alla ki ws organwsi,ap ti stigmi pou arxise na lytoyrgei san maswniki stoa,eksypyretwntas ta symferonta, kyriws oikonomika, tis mikris omadas poy exei gantzwthei edw k toylaxiston 10-15 xronia sto timoni tis, agnowntas epimelws kathe aplo voreioipirwti,alla kai katargontas kathe ennoia dimokratias kai dimokratikwn diadikasiwn stoys kolpoys tis.Ola afta ypo to "agrypno " vlemma tis Elladas kai toy kathe karagkiozi ekproswpoy tis stin presvia kai ta prokseneia....Wstoso to megalo provlima den einai afti ti stigmi oyte i diaspasi pantws eidoys kai xrwmatos oyte oi dimotikes ekloges...alla i katagrafi plythismoy..ekei opoy tha metrithoyme kai tha mas vgaloyn 40000-50000 xiliades KSYPNYSTE !!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ena exo na po oti mas peirane xambari:

"Η αξιοπιστία του ΚΕΑΔ είχε πληγεί από τις συνεχείς παλινδρομήσεις που το έφεραν άλλοτε συνεργαζόμενο με τον Σαλί Μπερίσα και άλλοτε με τους αντιπάλους του, λειτουργώντας φυσικά σαν αλβανικό κόμμα στο οποίο απλώς εκπροσωπούνταν και η ΟΜΟΝΟΙΑ"

AYTO TA LEEI OLA!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Οσο αδέρφια βόρειο ηπειρώτες θα συνεχίζουμε με αυτόν των τρόπο τόσο ποιό πολλά θα γίνονται εις βάρος μας .Κάθε χωριό και δύο προέδρους κάθε επαρχία και καμιά δεκαριά αδελφότητες, νεολαίες και συλλόγους και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι... μηδαμηνό στην διεκδήκηση των αιτημάτων και μάιστα με αντίθετα αποτέλεσματα με διχόνια και άρνηση για οτιδίποτε.Εάν δεν καταλάβουμε όσο δεν είναι αργά την δύναμή μας τότε δυστυχώς το παιχνίδη το χάσαμε για δεύτερη και τρίτη φορά.
Μία πατρίδα,ένας λαός, μία φωνή ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να προωθήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να διεκδηκήσουμε τα αυτονόητα .
Θα τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων μας με αυτά που κάνετε.
ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ......?????

ΤΕΛΠΙΕΡΟ

Ανώνυμος είπε...

FILE TELPIERO POLY SVSTA THETEIS THN APOPSH SOY . KAI EGV SYMFVNV APOLITA SE AYTO KAI AYTO FVNAZV EDV KAI KAIRO.EINAI ENA APO TA KALHTERA SXOLEIA POY EXV DIABASEI EDV MESA.MPRAVO SOY.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ
και
Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ

Αυτες οι δυο φρασεις πρεπει να γινουν καθημερινοτητα μας αν θελουμε να εχουμε μελλον.

Ανώνυμος είπε...

Η κα. Μπεζιάνη έκανε προτάσεις στο Όραμα από την θεσμική της θέση. Ωραία λόγια αλλά θέλει προσοχή η ουσία, γιατί πάνε να μας την φέρει πισώπλατα το Μινοριτετι ετνικ γκρεκ περ Αμερικεν
Εδώ μια απάντηση στην επιστολή της.

Α) Την συμμέτοχη στην Κεντρική Επιτροπή Απογραφής ενός από τα μελή της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων ή κάποιου πρόσωπου που θα προτείνουν οι οργανώσεις των μειονοτήτων.

Γιατί όχι της Ομόνοιας που είναι και αναγνωρισμένη διεθνώς; Ένα στέλεχος ΒΗ δικηγόρο από Ελλάδα π.χ. γνώστη του διεθνούς δικαίου; τον εαυτούλη μας πρώτα όμως, αλλά, το περίεργο είναι ότι η επιτροπή συμμετέχει ήδη στις αποφάσεις!

Β) πέντε αναγνωρισμένων μειονοτήτων από το αλβανικό κράτος.

Κύριε Διαχειριστά, δηλαδή και της "μακεδονικής" και της "βλάχικης"; ενδιαφέρον αμερικανισμός!
Στο ΜΕΓΚΑ το Α σημαίνει Αμερική;

Γ) Την διασφάλιση συμμετοχής μελών των μειονοτήτων στις ομάδες που θα διεξάγουν την απογραφή τουλάχιστον στις περιοχές όπου ζει ένα μεγάλο μέρος της μειονότητας.

Σωστά σωστά, αλλά γιατί δεν το κάνει το ίδιο το κράτος που επιβλέπει την Επιτροπή; θα αναγκάσεις ιδιωτική εταιρία να προσλάβει "δικούς" σου; και γιατί δεν το έβαλε το αλβανικό κράτος στους όρους του διαγωνισμού;

Δ) στα Μητρώα των Δήμων
Ενδιαφέρον Αλβανισμός: και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ατόμου;
Αν βγουν δημόσια οι εγγεγραμμένοι στα ΜΗΤΡΩΑ θα κλάψουν μανούλες!

Καλές τέτοιες παρεμβάσεις, έστω και με σάλτσες στο πικρό κρέας, για να ανάψει η σοβαρή συζήτηση για την απογραφή, αλλά δεν τρώμε και κουτόχορτο.

Ανώνυμος είπε...

anonyme 5:07 poia einai i OMONOIA ton oneiron sas?? Na petaksete ekso toyw deksioys, toyw fylakismenoys, kai aytoys poy tin stiriksan 20 xronia kai na valete mesa toys komoynistes kai na tin metatrepsete se parartima toy PS??????
ego pisteyo pos i OMONOIA einai i organosi olon ton ellinon poy tha endiaferete gia oooola ta eunika problimata kai oxi mono gia ta oikonomiki kai tin politiki kariera toy Ntule kai ligon allon.

Δημοσίευση σχολίου