Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις του οικονομικού σκανδάλου στα Τίρανα


Ο Dritan Prifti κάνει νέες αποκαλύψεις
Η αποκάλυψη και η προβολή του βίντεο - διαλόγου μεταξύ του παραιτηθέντος πλέων Αντιπρόεδρου της Αλβανικής Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών και  Ενέργειας  Ilir Meta και του κατά κάποιο τρόπο υφισταμένου του υπουργού μέχρι πριν από κάποιους μήνες, Dritan Prifti, από το «Fiks Fare», έφερε τα άνω κάτω στην αλβανική πολιτική και αντιδράσεις sστην αλβανική κοινωνία, η οποία δεν φημίζεται για τα αντανακλαστικά της σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο Prifti σε συνέντευξη στο ίδιο κανάλι που πρώτοπροβλήθηκε το βίντεο, στην εκπομπή “Top Story”, προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις τονίζοντας παράλληλα
πως απειλείται σοβαρά ό ίδιος και η οικογένεια του. Διευκρίνισε πως αποφάσισε ν’ αποκαλύψει το βίντεο, που τράβηξε μόνος του, στο γραφείο του, αφού είχε τοποθετήσει ένα στυλό κάμερα, τονίζοντας πως ο Μπερίσα, μαζί με τον Μέτα και το Lulzim Basha, έχουν ένα σενάριο. Να αγοράσουν ψήφους και ν’ απομακρύνουν τον Ε. Ράμα από τη Δημαρχεία. Αργότερα, ξανά, αγοράζοντας ψήφους και με τη βοήθεια του Φατός Νάνου, να  πάρουν το Σ.Κ. από το Ράμα. Και για όλα αυτά χρειαζόταν χρήματα τα οποία, αφού δεν τους τα πρόσφερα εγώ, με αντικατέστησαν και ο Μέτα ανέλαβε μόνος του το Υπουργείο Ενέργειας…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Bamir Topi προτρέπει την αρχηεισαγγελέα της χώρας Ina Rama να διαλευκάνει την υπόθεση του σκάνδαλο «Prifti-Meta», με διαφάνεια και να μην επηρεαστεί από πολιτικές ή άλλες πιέσεις. «Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τους θεσμούς, το Κράτος Δικαίου και μόνον τότε θα προχωρήσουμε στους παραμέτρους του κράτους  της αλήθειας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός Sali Berisha, από την μία θέλει να καρπωθεί δάφνες διαφάνειας γιατί όπως είπε,  αν ήθελε, μπορούσε να σταματήσει την προβολή του βίντεο, από την άλλη συγχαίρει ειρωνικά  την εισαγγελία για την ταχύτητα με την οποία άρχισε την ανάκριση  της υπόθεσης. Ταυτοχρόνως επιτέθηκε στον Dritan Prifti και  τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ράμα, κατηγορώντας τους πως έχουν πλαστογράφηση το υλικό και το διάλογο. «Εγώ είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας, εάν το παιδί του Kicu, έβαλε το ρολόι και κατέγραψε την συζήτηση μου, το παιδί του Kristaqi διέταξε το κακόβουλο Top Chanel να συναρμολογήσει  το βίντεο», είπε χαρακτηριστικά.
Μια ομάδα νέων έχουν «καταλάβει» την πρωτεύουσα, έφθασαν μέχρι τα γραφεία του κόμματος του LSI και πέταξαν αβγά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αρχηγό αυτού του κόμματος για τα παζάρια που κάνει για απασχόληση εργασίας  και με τις υποστηρίξεις για τις  δημοπρασίες των HEC.
Οι φρουροί του Μέτα και του κόμματος του συνέλαβαν δύο άτομα, ενώ η αστυνομία πρωέβει σε πολλές άλλες συλλήψεις.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

H πολιτικη στην αλβανια ειναι τοσο διευθαρμενη που αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι η παραιτηση,εγω περιμενα να βγει και να το παιξει μαγκας να πει πως τον προσβαλε με το ευτελες ποσο των 700000,2000000 πηρα.
Ο λογαριασμος του Ξερρα φουσκωσε οταν πουληθηκε στους αλβανους η το εκανε για το καλο της πατριδας

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για το blog σας που ενώ κάνει εκτενή αναφορά στις καταγγελίες του Πρίφτι δεν αναφέρει και δεν σχολιάζει το θέμα του τουριστικού χωριου στις Δρυμάδες.
Ένα μείζον θέμα για τη Χειμάρα περνάει στο ντούκου από σας. Ο κόσμος καταλαβαίνει επιτέλους τι ρολο βαράει ο καθένας.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Εμείς φίλε/η 7,44 ακόμα δεν έχουμε αποκωδικοποιήσει τι ρόλο βαράμε, εάν εσύ το κατάλαβες θα σε ευγνωμονούσαμε εάν μας τον έλεγες. Πάντως όση σκοπιμότητα έχεις εσύ στο σχόλιο σου άλλο τόσο έχουμε και εμείς στα κείμενα μας.
Επειδή μάλλον είσαι Χιμαραίως/α και το θέμα μπορεί να το ξέρεις καλά σε παρακαλούμε γράψε εσύ ένα άρθρο και να το δημοσιεύσουμε και θα σου δώσουμε κάτι και εσένα από τα έσοδα μας.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν μίλησα για χρήματα αλλα το μυαλό σου μέχρι εκεί πάει.Μέσα στις καταγγελίες Πρίφτι υπήρχε και κάτι με βορειοηπειρωτικό ενδιαφέρον που στο άρθρο σας το αποσιωπήσατε. Το blog καλύπτει βορειηπειρωτικού ενδιαφέροντος πράγματα και απλά το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι φαίνεται στις προτεραιότητε σας. Την πρόταση σου θα τι σκεφτώ.

Δημοσίευση σχολίου