Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Μη-διπλωματικές δηλώσεις του πρώην Πρόξενου Κορυτσάς


Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Απίστευτη η σημερινή "εξομολόγηση"- συνέντευξη του τέως Πρόξενου Κορυτσάς, Θεόδωρου Καμαρινού-Οικονόμου. Είχαμε διαβάσει και παλαιότερα δηλώσεις του Προξένου, στις οποίες κρατούσε αποστάσεις από τον επίσημο φορέα της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά σήμερα στην εκπομπή Β.ΗΠΕΙΟΣ.GR "άστραψε και βρόντηξε".


Ο κ. Οικονόμου με ολίγον περιφρονητικό ύφος καταδίκασε σε αποτυχία την απογραφή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η οποία όπως είπε θα προκαλέσει περαιτέρω σύγχυση και διαίρεση στους Βορειοηπειρώτες.  Δήλωσε μάλιστα ξεκάθαρα ότι - η απογραφή της Ομόνοιας, θα αποτύχει γιατί δεν έχει καμία νομική κάλυψη! Κατά τον ίδιο, οι Βορειοηπειρώτες έπρεπε να έπαιρναν μέρος στην Αλβανική απογραφή, τουλάχιστον όσοι διέμεναν σε μη αναγνωρισμένες μειονοτικές περιοχές για να δηλώσουν ότι υπάρχουν. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η παρούσα απογραφή απέτυχε, ενώ έκρινε απαραίτητη την διεξαγωγή της εκ νέου.
Σχολίασε μάλιστα και τις δηλώσεις του Προέδρου τις Ομόνοιας, ο οποίος μίλησε λίγα λεπτά πιο πριν από την ίδια εκπομπή. "Ο κ. Μπολάνος είπε ότι θα χρησιμοποιήσει 350 απογραφείς, την ώρα που το Αλβανικό κράτος είχε βάλει εκατοντάδες χιλιάδες." Χαρακτήρισε μάλιστα αστεία την πρόταση Μπολάνου για απογραφή μέσω ίντερνετ. "Πόσοι Βορειοηπειρώτες έχουν υπολογιστή" - είπε ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση των παρουσιαστών της εκπομπής για το ποια ήταν η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ για την απογραφή, ο κ. Οικονόμου πέταξε για ακόμη μια φορά την ευθύνη στον πρόεδρο την Ομόνοιας. Η Ελληνική πλευρά είπε, λειτούργησε με βάση το ότι θα γίνει η απογραφή μέχρι τη στιγμή της δήλωσης Μπολάνου για αποχή. Μετά προκλήθηκε σύγχυση και το ΥΠΕΞ ούτε καταδίκασε ούτε υπεραμύνθηκε την απόφαση

Σε συνέχεια της επίθεσης κατά της Ομόνοιας, είπε πως η οργάνωση έχει μια παρωχημένη νομική υπόσταση. Χαρακτηριστικά είπε ότι η οργάνωση "Έχει καταστατικό που θα απέρριπτε και το χειρότερο Ελληνικό πρωτοδικείο." Ζήτησε την άμεση αλλαγή του καταστατικού, ενώ κατηγόρησε την Ομόνοια ως υπεύθυνη για την διάσπαση που επικρατεί στην Ελληνική μειονότητα. "Δεν μπορεί η εκλογή της ηγεσίας της να γίνεται από εκλέκτορες. Χρειάζεται εκλογή από τη βάση" - είπε (λες και η Αλβανική και Ελληνική πολιτική σκηνή βρίθει από εσωκομματική δημοκρατία και υστερεί μόνο η Ομόνοια) "Πρέπει να δεχτούμε ότι ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών ανήκει πλέον σε μια άλλη οργάνωση (MEGA). Άρα ποιά είναι η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών;" λέει ο κ. τέως Πρόξενος.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε τονίζοντας, ότι είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός εθνικού φορέα. Με πρωτοβουλία των Αθηνών, να κληθούν οι Βορειοηπειρώτες για να συμφωνήσουν πάνω σε μια κοινή βάση.


Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Οι δηλώσεις Καμαρινού μπορεί να στερούνται «διπλωματίας» αλλά ως ένας άνθρωπος που εκπροσώπησε την Ελλάδα για δύο χρόνια στην Κορυτσά, όχι μόνο δεν μπορεί κάποιος να του στερήσει το δικαίωμα να πει την άποψη του αλλά οι γνώσεις του, κυρίως για αυτή την περιοχή  θα ήταν πολυ χρήσιμες για κάποιους "ηγέτες". Μπορεί να βλέπουμε διαφορετικά κάποια πράγματα και να μην συμφωνούμε με όλα όσα λέει αλλά όταν κάποιοι στην «Ομόνοια» βραβεύουν και θεωρούν πρότυπο διπλωμάτη ανθρώπους σαν τον Ριζόπουλο, είναι φυσικό να θεωρούν τις δηλώσεις του προβοκατόρικες και επικίνδυνες… 
Για να μην γενικολογούμε και χάριν του διαλόγου έχουμε να πούμε τα εξής:
Για την αλβανική απογραφή:
- Η πρόταση νόμου των τσάμηδων που ποινικοποιεί τις ψευδείς δήλωσεις, ψηφίστηκε και δεν έχει δίκιο ο κ. Καμαρινός που λέει ότι δεν πέρασε. Η διαταξη αυτή όμως δεν αφορούσε το θρήσκευμα και την εθνικότητα. Ψευδή δήλωση μπορεί να κάνεις για τα περιουσιακά στοιχεία, για τον αριθμό των μελλών της οικογένειας κλπ., τα δύο συγκεκριμένα στοιχεία, εντάσσονται στον αυτοπροσδιορισμό και δεν ποινικοποιούνται. Την ποινικοποίηση σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, την πάσαραν τεχνηέντως για εκφοβισμό  τα μμε και άλλα κέντρα στην Αλβανία.
- Για τους λόγους της αποχής, η Ομόνοια πιο πολύ φρόντισε να πείσει τους βορειοηπειρώτες και όχι το διεθνή παράγοντα όπως θα έπρεπε.  Ακόμα και η επίσημη δήλωση του ΥΠΕΞ Ελλάδος δεν κατήγγειλε την απογραφή στην Αλβανία αλλά απλώς εξέφρασε την λύπη της γιατί η αρμόδια αρχή δεν ήρθε σε συνεννόηση με τις μειονότητες.
- Είτε θέλουμε είτε δε θέλουμε, αυτή η απογραφή θα βγάλει κάποια νούμερα και το ζητούμενο για εμάς είναι αυτά τα νούμερα να μη γίνουν αποδεκτά, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλους. Το καλύτερο επιχείρημα για να μην γίνουν αποδεκτά είναι οι κραυγαλέες παρατυπίες και το μαγείρεμα και όχι η αποχή. Ποιον θα πείσει το επιχείρημα της αποχής, όταν κανένας εκπρόσωπος της μειονότητας δεν παραιτήθηκε όπως έκαναν οι αλβανοί των Σκοπίων;  Τα περισσότερα βίντεο παρατυπιών που είδαν το φως της δημοσιότητας ( από αυτογκόλ των αλβανών και όχι από δικό μας) προήρθαν από την Κορυτσά και αυτό οφείλεται εν μέρει και στον κ. Καμαρινό.

Για την απογραφή της Ομόνοιας
- Δεν νομίζουμε πως υπάρχει βορειοηπειρώτης που να μη θέλει τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων στην Αλβανία. Πάλι όμως κάνουμε το ίδιο λάθος, προσπαθώντας  να πείσουμε μόνο τους δικούς μας για αυτό το εγχείρημα. Όταν λέμε απογραφή, σημαίνει ότι συμπληρώνεις  ερωτηματολόγιο από όλους τους πολίτες. Τι νόημα έχει να κάνεις κάτι τέτοιο στην Επαρχία Δίβρης πχ, όταν ξέρεις ότι εκεί έχεις 8.000  Έλληνες κάτι που δεν το αμφισβητεί το αλβανικό κράτος;  Στην μικτή επαρχία του Λουκόβου, θα περάσουν απογραφείς σπίτι το σπίτι για να καταγράψουν τους Έλληνες; Αυτό που περιέγραψε ο κ. Μπολάνος με τους τρεις τρόπους, δηλαδή του ερωτηματολογίου, του γραφείου υποδοχής και των ηλεκτρονικών επιστολών, δεν είναι απογραφή αλλά καταγραφή. Θεωρούμε πως θα ήταν πιο ειλικρινής η Ομόνοια με τον εαυτό της και με τους υπολοίπους, αν έλεγε ότι κάνω την καταγραφή των ελλήνων και όχι απογραφή.  Στα Τίρανα υπάρχουν χιλιάδες μικτοί γάμοι και σε μία πόλη 500.000 είναι αδύνατο να εντοπίσεις τους μισούς, εκτίμηση όμως για καταγραφή μπορείς να κάνεις.

10 comments:

Ανώνυμος είπε...

Θές να μου εξηγήσεις λιγάκι ποιο είναι το πρόβλημα σου στο να λέγεται καταγραφή και όχι απογραφή...;; Δεύτερον θεωρείς ότι τέτοια άρθρα και τέτοια σχόλια ( και δεν με νοιάζει για τον Καμαρινο που είναι μισο τρελός και τον κοροϊδεύει όλο το διπλωματικό σώμα ) βοηθούν στην παρούσα φάση ; Όπως και μα χει δεν θα πρέπει όλοι να στηρίξουμε το εγχείρημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ , η ´ απλα περιμένουμε να αποτύχει για να πούμε μετα "εγω τα έλεγα;". Τρίτον, τα περι της απογραφής τα λέει όλα η έκθεση. Εκτός και αν θεωρείς πως ο Μπολανος είναι τόσο μάγκας που κοροϊδεψε και τους Ευρωπαίους. Βλακείες λέει και η έκθεση ε...;; Εμείς τα ξέρουμε όλα μόνο....

Βορειοηπειρώτης είπε...

Σταματήστε να ταυτίζεται το Βορειοηπειρωτικό με την Ομόνοια
Τι θα πει αν βοηθούν αυτά τα σχόλια; Δηλαδή αν η Ομόνοια κάνει μία επιτυχημένη απογραφή, η αν μια έκθεση κατηγορήσει την Αλβανία, λύθηκε το Βορειοηπειρωτικό;
Ξυπνήστε επιτέλους, το θέμα μας δεν είναι μόνο οι έκθεσης και τα νούμερα αλλά μία πραγματικότητα που εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και δεν μας ενδιαφέρει αν από αυτό θίγεται η Ομόνοια, ο Καμρινός και κάθε άλλος παραγοντίσκος από την Αθήνα.
Αν θα ήμουν στη θέση των αλβανών, θα έλεγα στην Ομόνοια, «φτιάξε εσύ το ερωτηματολόγιο όπως το θες». Οι αλβανοί δεν το είπαν στην Ομόνοια, το είπαν όμως στους ευρωπαίους και τους το έφτιαξαν. Έτσι έχουν τα πράγματα αγαπητέ/η, όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
Η πολιτική των αλβανών απέναντι στην ΕΕΜΜ πλέον άλλαξε, και ξέρεις γιατί; Όχι γιατί μας αγάπησαν ξαφνικά αλλά γιατί βλέπουν ότι έτσι που το πάμε σβήνουμε μόνοι μας και δεν χρειάζεται να βάλουν αυτοί το χέρι τους.
Κάποτε ένας αλβανός βουλευτής διαμαρτυρήθηκε γιατί κλείνουν κάποια σχολεία σε αλβανικά χωριά γιατί έχουν λίγους μαθητές ενώ στην ελληνική μειονότητα μένουν ανοιχτά και με λιγότερα παιδιά. Ο τότε πρωθυπουργός Νάνο του απάντησε: «Δε χρειάζεται να τα κλείσουμε εμείς και να τσακωνόμαστε με τους έλληνες, θα κλείσουν μόνα τους».
Για αυτήν την πραγματικότητα μιλάμε και αυτό εννοούσαμε όταν λέγαμε σε προηγούμενο άρθρο πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες

Βορειοηπειρώτης είπε...

Θα μου πεις δεν είναι απαραίτητη η ενότητα για να πετύχεις οτιδήποτε;
Βεβαίως αλλά η ενότητα για να έρθει πρέπει η Ομόνοια να αποβάλει τη σνομπ συμπεριφορά που έχει και να βάλει στόχους. Οι στόχοι θα φέρουν την ενότητα και όχι οι δικές σου και δικές μου εκκλήσεις

Ανώνυμος είπε...

τελος, βορειοηπειρώτη τα είπες όλα

Lazaros είπε...

Μακάρι να βρουνε λεφτα και να κανουν ειτε απογραφή είτε καταγραφη. Οτι κακο ηταν να κανει η ΚΕΑΔΟΜΟΝΟΙΑ το εκανε πέρσυ. Οι Αλβανοι δεν εχουν τιποτα να φοβουνται και οι Ελληνες τιποτα να ελπίζουν. Απολαυστε το καλοκαιρι σας


και μια ερώτηση
Που μπορω να βρω αυτη την εκθεση για την απογραφη, η οποια απογραφη δεν εχει ανακοινωθεί ακομα.

Ανώνυμος είπε...

Lazare... esy to mono pou kaneis einai na apaksioneis tous pantes kai ta panta!

Ti ti thes esy tin ekthesi?! Ti na tin kaneis?!

Synexise ekei to violi soy... ki ase tin ekthesi (kai tin kathe ekthesi) se kanan allo!!!

Lazaros είπε...

Αν εισαι και εσυ απο τους εκλεκτους που εχουν αποκλειστικο δικαίωμα στην γνώση σου ζητώ συγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

katw ta xeria ap ton lazaro ine prostatevmeno idhos

Ανώνυμος είπε...

Ρε Βορειοηπειρώτη , αυτό που λες για την ενότητα πρώτα εσύ δεν το κάνεις. Πρώτα εσύ κατηγορείς οτιδήποτε κάνει η ΟΜΟΝΟΙΑ, μόνο και μόνο γιατί είσαι εμπαθής και αυτό φαίνεται από χιλιόμετρα.Δεν σε είχα δει να βρίζεις το mega όταν είχε πει ότι θα κάνει δικιά του απογραφή ενώ τώρα το έβγαλες το δηλητήριο. Η κίνηση αυτη για την απογραφή είναι πάρα πολύ καλή και μπράβο στην ΟΜΟΝΟΙΑ που κάνει και μια φορά μια κινηση με μεγάλο ρίσκο που χρειάζεται δουλειά. Εμείς όλοι πρέπει να βοηθήσουμε αντί να βρίζουμε και να λέμε ότι δεν έχει ν'οημα η απογραφή. Γιατί σαφώς και έχει. Το νούμερο που θα βγει αλλά κυρίως οι περιοχές που θα αποδειχθούν ότι έχουν ελληνικό πληθυσμό θα είναι πλήγμα για τους Αλβανούς και αναξερτήτως του αν θα αναγνωριστεί ή όχι το αποτέλεσμα ( που δεν θα αναγνωριστεί από κανέναν ) θα υπάρχει. Γιατί είναι άλλο να μην αναγνωρίζεις κάτι ωε νόμιμο και άλλο να αμφισβητείς το αποτέλεσμα. Θα είναι πάντα μέσο πίεσης και όποιος το αμφισβητεί απλά θα πρέπει να κάνει άλλο καλύτερο για να βγάλει τα σωστά αποτελέσματα. Αντί να γκρινιάζετε λοιπόν , βοηθήστε. Αλλά ξέχασα, η γκρίνια είναι αυτή που μας απασχολεί, όλα τα άλλα είναι μικρής σημασίας.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ/η, 2.23, με γκρίνια δε σβήνεις γκρίνια. Εγώ θέλω να κάνω διάλογο, αν το θες και εσύ, να διαβάσεις τα δύο σχόλια που έγραψα πιο πάνω και θα βρεις την απάντηση

Δημοσίευση σχολίου