Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Ολόκληρη η συνέντευξη του πρώην Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά Θεόδωρου Οικονόμου – Καμαρινού στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ

Στην τελευταία τους εκπομπή για τη χρονιά 2011 -2012, την Τετάρτη 11 Ιουλίου οι παραγωγοί Αθηνά Κρεμμύδα και Αλέξανδρος Κορακίδης είχαν τηλεφωνικό προσκεκλημένο τον πρώην Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Θεόδωρο Οικονόμου - Καμαρινό, ο οποίος μίλησε για την διπλωματική εμπειρία του, σχολιάζοντας "έξω από τα δόντια" τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο μας.
 
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής έχουμε έναν διπλωμάτη που γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και ειδικά στην περιοχή της Κορυτσάς. Είναι ο πρώην πρόξενος κύριος Θεόδωρος Οικονόμου – Καμαρινός. Κύριε Καμαρινέ καλησπέρα σας. Να ξεκινήσουμε κατ’ αρχήν από τις εντυπώσεις σας ως Πρόξενος στην Κορυτσά σχετικά με τα θέματα του εκεί Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Ευχαρίστως. Καλησπέρα και από μένα. Έφτασα στην Κορυτσά τον Οκτώβριο του 2009 και έμεινα μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, δηλαδή δύο χρόνια. Θα σας πω ότι ειδικά στην περιοχή της Κορυτσάς ο Ελληνισμός έχει να αρθρώσει λόγο από το 1930. Τότε έκλεισε στην περιοχή και το τελευταίο ελληνικό σχολείο και έκτοτε η Αλβανία δεν αναγνωρίζει ύπαρξη Ελληνισμού στην Κορυτσά. Επιπλέον η επίσημη Ομόνοια θεωρεί ίσως, εντός εισαγωγικών το βάζω αυτό, ότι πλέον η υπόθεση της Κορυτσάς έχει χαθεί, ότι η συνολική υπόθεση της Βορείου Ηπείρου έχει χαθεί και ότι πρέπει να περιοριστούμε στις ελληνόφωνες περιοχές των επισήμως αναγνωρισμένων ως μειονοτικών ζωνών στην Αλβανία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτή ήταν η στάση της Ομόνοιας;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Κατά τη διάρκεια των δύο ετών που ήμουν εκεί, ναι, αυτή μπορώ να πω ότι ήταν εν ολίγοις.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ωστόσο εσείς βρεθήκατε εκεί και σε μία κρίσιμη περίοδο και ήταν η περίοδος που θα γινόταν η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία και είσασταν εκείνος που προέτρεψε τους Έλληνες της Κορυτσάς να δηλώσουν χωρίς φόβο την εθνικότητα τους.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Με όλες τους τις δυνάμεις...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR:Να υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι κάτι αντίστοιχο κάνει και τώρα η Ομόνοια η οποία ανακοίνωσε την απογραφή Βορειοηπειρωτών την οποία θα πραγματοποιήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ομόνοιας Κορυτσάς, ο κ. Καραμέλιος κάλεσε κατά αντίστοιχο τρόπο να δηλώσουν τη εθνικότητα τους.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Θα σας πω το εξής. Η απογραφή δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε ξαφνικά. Γνωρίζαμε ότι θα γινόταν η απογραφή. Ενάμιση χρόνο πριν την πραγματοποίηση της προετοιμαζόμασταν καθόλο αυτό το χρονικό διάστημα. Και η ίδια η Ομόνοια προετοιμαζόταν γι’ αυτό. Και ξαφνικά αν θυμάμαι καλά δέκα ή επτά ημέρες προ της ενάρξεως της διενεργίας της απογραφής ο κ. Μπολάνος μεταφέρει ένα μήνυμα ότι πρέπει να απόσχουν. Καταλαβαίνετε ότι στο χρονικό αυτό διάστημα ήταν αδύνατο να ενημερωθεί η ελληνική μειονότητα, η οποία επί ενάμιση χρόνο ζούσε με ακριβώς την αντίθετη οδηγία. Για να το πω διαφορετικά, είστε ένας κυνηγός, έχετε πυροβολήσει και ξαφνικά αλλάζετε γνώμη τη στιγμή που τα σκάγια έχουν φτάσει μπροστά στο θήραμα και τους λέτε γυρίστε πίσω. Πως το βλέπετε αυτό;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς για ποιο λόγο νομίζετε ότι το έκανε;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Πιστεύω ότι έχει να κάνει άμεσα με την πραγματικότητα και τον έλεγχο της πραγματικότητας τον οποίο διατηρεί η Ομόνοια ως ομογενειακή οργάνωση. Ξαφνικά προ των ενδεχομένων αποτελεσμάτων μιας απογραφής η Ομόνοια φοβήθηκε.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Φοβήθηκε η Ομόνοια ή όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός; Γιατί να υπενθυμίσουμε ποινικοποιήθηκε η δήλωση της εθνικότητας από την αλβανική πλευρά.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Όχι, αυτό δεν είναι αληθές. Ποινικοποιήθηκαν οι ψευδείς δηλώσεις πλην του θρησκεύματος και της εθνικότητος.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η αλβανική πλευρά άλλα λέει όμως...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Όχι, η αλβανική πλευρά με βάση την υπηρεσία που διεξήγαγε την απογραφή, η ΙΝSTAT, κυκλοφόρησε σχετικό φυλλάδιο στο οποίο έγραφε σαφώς ότι οι ψευδείς δηλώσεις πράγματι θα υποστούν κάποιες κυρώσεις, πλην εκείνων του θρησκεύματος και της εθνικότητος...  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δηλαδή λέτε ότι δεν πέρασε στη Βουλή η εισήγηση των δύο Τσάμηδων βουλευτών που θέλανε την ποινικοποίηση...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Όχι, δεν πέρασε. Η INSTAT κυκλοφόρησε διαφορετικές οδηγίες, υπάρχει και το σχετικό φυλλάδιο. Με λίγα λόγια, για να το πούμε διαφορετικά, η Ομόνοια δεν είναι η Ομόνοια του 1992, είναι η Ομόνοια του 2012 και αυτή τη στιγμή δεν εκφράζει το σύνολο των Βορειοηπειρωτών, εκφράζει ένα μέρος. Θέλετε το μεγαλύτερο; Ευχαρίστως να συμφωνήσω μαζί σας, όχι όμως όλους. Υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Όσον αφορά τον κ. Καραμέλο στην Κορυτσά ενώ εργαζόταν για την απογραφή ξαφνικά κι αυτός ακολούθησε την οδηγία Μπολάνου επτά μέρες πριν την διεξαγωγή και ξαφνικά τώρα στους ίδιους ανθρώπους θα μεταφέρει για τρίτη φορά ένα αντιφατικό μήνυμα. Καταλαβαίνετε;     

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς λέτε δηλαδή ότι η μειονότητα  έπρεπε να συμμετάσχει στην απογραφή που έκανε το αλβανικό κράτος.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Τουλάχιστον η μειονότητα εκείνη που δεν ζει σε αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες, ναι, γιατί δεν θεωρείται υπαρκτή.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Βγήκε όμως το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν λίγες μέρες και είπε ότι η απογραφή στην Αλβανία απέτυχε.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Σωστά, πολύ καλά είπε. Η απογραφή στην Αλβανία απέτυχε και συνεπώς πρέπει να υποχρεωθεί η αλβανική κυβέρνηση να την επαναδιεξαγάγει με διαφορετικά δεδομένα. Αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω.  


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτή η απογραφή όμως γίνεται κάθε δέκα χρόνια αν δεν κάνω λάθος.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν να υποχρεωθεί να την επαναλάβει με κάποια ευρωπαϊκά δεδομένα. Για να το μεταφέρω και στην ελληνική πραγματικότητα, σκεφθείτε έναν μουσουλμάνο Μπολάνο στη Θράκη, ο οποίος ισχυρίζεται μάλιστα ότι είναι και τουρκογενής, ότι δεν αποδέχεται την απογραφή του ελληνικού κράτους και θα κάνει δική του. Πως σας ακούγεται αυτό; Εδώ η ελληνική κυβέρνηση πως θα αντιδρούσε;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν μιλάμε όμως για εθνική μειονότητα στη Θράκη, μιλάμε για θρησκευτική μειονότητα. Δεν είναι το ίδιο η σύγκριση.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Βεβαίως, μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε, εκείνος όμως θα έχει αυτή την άποψη. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω;
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μάλιστα. Πως κρίνετε την απόφαση της Ομόνοιας να καταφύγει στη δικιά της απογραφή και τι πιστεύετε ότι θα προσφέρει αυτό στο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.  

Οικονόμου  - Καμαρινός: Θα προσφέρει σύγχυση και περαιτέρω διαίρεση γιατί δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Σκεφθείτε κατ’ αρχήν ο κ. Μπολάνος, αν άκουσα καλά, είπε ότι θα συμμετέχουν 350 απογραφείς. Λοιπόν, το αλβανικό κράτος είχε κινητοποιήσει 100.000 για να κάνει την αποτυχημένη απογραφή. Δηλαδή αναλογικά αυτοί είναι οι Έλληνες που θεωρεί ο κ. Μπολάνος ότι υπάρχουν στη Βόρειο Ήπειρο;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ναι, αλλά θα γίνει με τρεις διαφορετικούς τρόπους, όπως είπε. Και ηλεκτρονικά...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Αυτό είναι αστείο. Πόσοι Βορειοηπειρώτες νομίζετε ότι διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή; Αυτό είναι αστείο, δεν θέλω καν να το συζητήσω.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Θεωρείτε ότι θα αποτύχει αυτή η απογραφή; δεν θα προσφέρει κάτι;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Κατ’ αρχήν θα αποτύχει γιατί δεν έχει καμία νομική κάλυψη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν έχει όμως οποιαδήποτε οργάνωση να κάνει την καταγραφή των μελών της; Που εκπροσωπεί;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Καταγραφή των μελών της μπορεί να κάνει. Αλλά από τους Βορειοηπειρώτες που ζουν εκεί πόσοι είναι μέλη της Ομόνοιας; Ούτε αυτό δεν το ξέρουμε γιατί δεν μας έχει δώσει τα νούμερα ο κ. Μπολάνος ποτέ.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των Βορειοηπειρωτών σε πολιτικό επίπεδο θεωρείτε ότι έχουμε έλλειμμα ηγεσίας και θεσμών;  Ή αλλιώς, οι υπάρχοντες θεσμοί και οι ηγέτες μας λειτουργούν έτσι όπως θα έπρεπε συλλογικά;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Θα έπρεπε να υπάρξει ένας ελληνικός φορέας εκεί...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αυτό ισχυρίζεται η ηγεσία της Ομόνοιας, ότι ο εθνικός φορέας είναι αυτός, ο μόνος που αντιπροσωπεύει τους Βορειοηπειρώτες.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Η πραγματικότητα τη διαψεύδει. Ο εθνικός φορέας δεν μπορεί να έχει αντιθέτους. Ο εθνικός φορέας είναι ένας και αυτός είναι τελείωσε. Οι αντίθετοι είναι οι Αλβανοί.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να επανέρθουμε στο θέμα της απογραφής. Ποια ήταν τότε η στάση της Ελλάδας όσον αφορά τη μειονότητα; Δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς. Ήταν η αποχή ήταν  η συμμετοχή;  

Οικονόμου  - Καμαρινός: Η ελληνική πλευρά λειτουργούσε με βάση ότι θα γίνει η απογραφή τότε που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει και λειτούργησε έτσι μέχρι τη στιγμή της ανακοινώσεως του κ. Μπολάνου, οπότε εκεί η ελληνική πλευρά έπαθε βραχυκύκλωμα. Ακριβώς από κει και πέρα υπήρξε μία στάση ουδέτερη που ούτε καταδίκασε ούτε υπεραμύνθηκε της αποφάσεως.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τώρα το Υπουργείο Εξωτερικών τι λέει;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Δεν μπορώ ξέρω τι λέει ούτε είμαι αρμόδιος άλλωστε να ερμηνεύσω τη γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πάντως με τη στάση που κρατήσατε τότε στην απογραφή, όταν καλέσατε τους Έλληνες στην Κορυτσά να δηλώσουν την εθνικότητα τους, εκδιωχτήκατε κατά κάποιο τρόπο από το αλβανικό κράτος και σας ανακάλεσαν εδώ στην Ελλάδα.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Δεν εκδιώχθηκα ποτέ από το αλβανικό κράτος...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν ζήτησαν κάποιοι την απομάκρυνση σας...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Ήθελαν να κυρηχθώ persona non grata επειδή είχα δηλώσει ότι υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά, αυτό δεν έγινε ποτέ όμως. Άλλωστε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια της Κορυτσάς ήταν θεαματικά. Νομίζω ότι είχαμε περίπου 35.000 δηλώσεις. Δεν γνωρίζω πόσες από αυτές θα παρουσιάσει το αλβανικό κράτος σκεφθείτε όμως ότι στην περιοχή αυτή επίσημα ο αριθμός των Ελλήνων είναι μηδέν. Συνεπώς ακόμα κι αν παρουσιάσει 100 από τις 35.000 θα είναι μια τεράστια επιτυχία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στην τελική σε ότι αφορά το ζήτημα της απογραφής, ο Βορειοηεπιρωτικός Ελληνισμός και εννοούμε σε επίπεδο ηγεσίας, τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει για να μάθει εν κατακλείδι πόσοι είναι οι Έλληνες που διαβιώνουν στην Αλβανία αλλά και στο εξωτερικό και αυτό το αποτέλεσμα το στατιστικό να το χρησιμοποιήσει νομικά και να αναγνωριστεί έγκυρα;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Θα σας πω το εξής. Η Ομόνοια ως οργάνωση έχει μία παρωχημένη νομική υπόσταση. Θέλω να πω δηλαδή ότι έχει ένα καταστατικό το οποίο θα απέρριπτε και το χειρότερο ελληνικό Πρωτοδικείο.
ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Γιατί το λέτε αυτό;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Διότι έτσι είναι γραμμένο το καταστατικό της οργάνωσης. Περιλαμβάνει δηλαδή διατάξεις οι οποίες αντίκεινται όχι απλά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όχι απλά στη νομοθεσία ενός κράτους που τελεί υπό καθεστώς δικαίου, αλλά είναι κατασκεύασμα αυτό το πράγμα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τίθεται δηλαδή ευθέως ζήτημα αλλαγής καταστατικού της Ομόνοιας. Να γίνει πιο διευρυμένο θα λέγαμε.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Οπωσδήποτε. Θα λέγαμε να γίνει ένα σύγχρονο καταστατικό μίας τέτοιας οργάνωσης, με όλη τη δυνατή βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Να υπάρξουν δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των ηγετών αυτής της οργάνωσης, να υπάρξει πρόβλεψη δημοκρατικής συμμετοχής στη βάση των μελών. Δεν ξέρω κατά πόσο γνωρίζετε το καταστατικό για να μπορέσω να είμαι πιο λεπτομερής.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Σίγουρα έχει σημασία να εισακουστεί από σας ότι κι αν είναι αυτό.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Δηλαδή με λίγα λόγια, τα δεδομένα πάνω στα οποία λειτουργεί η οργάνωση είναι αυτά τα οποία προκάλεσαν τη διάσπαση στην ελληνική μειονότητα. Θα πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι δυνατόν π.χ. για να εκλεγεί η ηγεσία της οργάνωσης να ψηφίζουν οι αντιπρόσωποι των αντιπροσώπων. Είναι πολύ απλό. Όσοι είναι μέλη της οργάνωσης, μία συγκεκριμένη ημέρα που θα ορίσει, θα πρέπει να μπορούν να πάνε σε κάποια κάλπη να ψηφίσουν ευθέως

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κατανοητό, αλλά τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνει η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών για να γνωρίσουμε ένα στατιστικό δεδομένο που αφορά τον πληθυσμό τους στην Αλβανία...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Κατ’ αρχήν πέστε μου ποια είναι η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η υποτυπώδης ας πούμε αυτή Ομόνοια; Το MEGA;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Γιατί να είναι αυτή η ηγεσία των Βορειοηπειρωτών; Και οι άλλοι Βορειοηπειρώτες που δεν την αναγνωρίζουν τι είναι;

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν είπαμε ότι είναι ανύπαρκτοι οι άλλοι. Αλλά αυτούς έχουμε με αυτούς πράττουμε.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Δεν έχουμε μόνο αυτούς. Πρέπει να ζήσουμε με την πραγματικότητα. Ένα μέρος των Βορειοηπειρωτών αποφάσισε ότι ανήκει σε μία άλλη οργάνωση και έχει διαφορετική ηγεσία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τι πρέπει να γίνει όμως κύριε Οικονόμου; Γιατί με αυτόν τον τρόπο η διαίρεση δεν σταματάει ποτέ.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Για αυτό πρέπει να γίνει εθνικός φορέας. Θα πρέπει να κληθούν στην Αθήνα, αν υποτεθεί ότι εδώ είναι το εθνικό κέντρο, όλοι εκείνοι οι οποίοι εκπροσωπούν ένα μέρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και να προτείνουν εδώ να συμφωνήσουν πάνω σε εθνική βάση.  

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Γιατί δεν έχει γίνει αυτό μέχρι τώρα;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Θα μπορούσα να σας πω γιατί δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Συνεπώς είναι και αυτό ένα από εκείνα που δεν έχουν γίνει.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς θεωρείτε ότι η ελληνική πλευρά έχει ευθύνη για την κατάσταση αυτή που υπάρχει τώρα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Την ευθύνη του είδους την αποφασίζει η ιστορία. Όμως το τι πρέπει να γίνει νομίζω ότι είναι οφθαλμοφανές. Και όλοι μπορούμε να πούμε τι πρέπει να γίνει, πρέπει να υπάρξει εθνικός φορέας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Μια τέτοια πρωτοβουλία ποιος πρέπει να την πάρει;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Το εθνικό κέντρο προφανώς.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Και πιο είναι το εθνικό κέντρο; Διερωτώμεθα συνεχώς υπάρχει αυτό το εθνικό κέντρο;

Οικονόμου  - Καμαρινός: Τι να σας πω, ο καθένας μπορεί να διερωτάται, δεν μπορώ να σας δώσω την απάντηση...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Είναι μία αφηρημένη έννοια που καταντάει ανύπαρκτη. Τέλος πάντων, θα θέλαμε και δημόσια να σας συγχαρούμε και να σας ευχαριστήσουμε για την δράση και την προσφορά σας στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και ιδιαίτερα στην Κορυτσά...

Οικονόμου  - Καμαρινός: Δεν είναι μόνο η Κορυτσά είναι και η Πρεμετή...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Λοιπόν, να σας ευχαριστήσουμε, πάντως εδώ υπάρχουν αντιδράσεις απ’ τις τοποθετήσεις σας. Λένε οι ακροατές εδώ ότι «ποινικοποιήθηκε στην απογραφή και η εθνικότητα που θα δήλωναν στις μη αναγνωρισμένες περιοχές οι Βορειοηπειρώτες και δεν θα ταίριαζε με τα στοιχεία που είναι γραμμένα στα ληξιαρχεία καθώς και όσα τέκνα μέχρι 20 ετών είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό δεν θα μπορούσαν να απογραφούν. Όπως επίσης υπήρχε η προϋπόθεση της μόνιμης διαμονής τουλάχιστον ενός έτους πριν την απογραφή».

Οικονόμου  - Καμαρινός: Οι δύο στις τρεις παρατηρήσεις είναι σωστές για τα παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό και η μόνιμη διαμονή. Όχι όμως και η πρώτη για την εθνικότητα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο σας.

Οικονόμου  - Καμαρινός: Και εγω να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το Βορειοηπειρωτικό.

 http://toorama.blogspot.com/2012/07/blog-post_15.html

19 comments:

Ανώνυμος είπε...

oso tha iparxoyn aytoi i diplomates opos o kirios kai ali tetji sta tirana , to borioipirotiko tha pai kata diavoloy, aytoi ine poy katandisan thn vorio ipiro se xilia komatia kai kratoyn ti diaspasi se psilla epipeda- BRAVO TOYS

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχουν τέτοιοι ΈΛΛΗΝΕΣ η ελπίδα θα έιναι ζωντανή . Μπράβο στον κύριο Καμαρινο !

Ανώνυμος είπε...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Φοβήθηκε η Ομόνοια ή όλος ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός; Γιατί να υπενθυμίσουμε ποινικοποιήθηκε η δήλωση της εθνικότητας από την αλβανική πλευρά.

Οικονόμου - Καμαρινός: Όχι, αυτό δεν είναι αληθές. Ποινικοποιήθηκαν οι ψευδείς δηλώσεις πλην του θρησκεύματος και της εθνικότητος.
____________________________________________


Από την παραπάνω απάντηση καταλαβαίνει κάποιος το ποιόν του εν λόγω "κυρίου"!



___________________________________________
για του λόγου το αλιθές παρακάτω η σχετική αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης:

"Η απογραφή έγινε στην Αλβανία, τον Οκτώβριο του 2011. Την τελευταία στιγμή με τροποποιήσεις της νομοθεσίας που διέπουν την απογραφή του πληθυσμού ορίστηκαν πρόστιμα για "λανθασμένες" απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο, και ορίστηκε ότι η απάντηση θα πρέπει να θεωρηθεί εσφαλμένη εάν δεν αντιστοιχεί στα δεδομένα που περιέχονται στο δημόσιο μητρώο. Το μητρώο όμως είναι από μόνη της μία αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Αυτές οι τροποποιήσεις είναι ως εκ τούτου μη συμβατές με τις αρχές του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 της Σύμβασης Πλαίσιο."

Ανώνυμος είπε...

me alla logia... o Oikonomou, se rolo diplomati tis... Alvanias, prospathei na peisei oti to Symvoulio tis Evropis, parapliroforei!!! ki oti i Alvania einai mia "kali" xora... pou sevetai tin Elliniki Meionotita!

Alla, san min eftane mono ayto, synexizei ne akstomizei "margaritaria", otan eksomoiwnei tin Elliniki Ethniki Meionotita tis Alvania me tin Thrisketiki Meionotita tis Elladas!

"Για να το μεταφέρω και στην ελληνική πραγματικότητα, σκεφθείτε έναν μουσουλμάνο Μπολάνο στη Θράκη" leei o asxetos proin proksenos!


Vgalte ta symperasmata sas!!!

Ανώνυμος είπε...

Τρίζουν τα σαθρα θεμέλια της κλικας που έκανε τον πατριωτισμό σύνθημα και επάγγελμα , φοβόυνται μήπως τα λόγια του καμαρινου ξυπνήσουν κοιμωμενες συνειδήσεις και τπ βορειηπειρωτικο γίνει υπόθεση των πολλών και όχι των εργολάβων του που τοχωνε ξεπουλησει μαζι με τις περιουσίες στην Χιμμαρα, Βούρκο και Δροπολη ,

Ανώνυμος είπε...

Ja tin apografi milisan oli dhiethnes organismi kai oli katadikasan ti mi elefteri dilosi ja thn ethnikotita kai ja alla, omos o k. proin proksenos den ine agramatos ja na min mpori na diavasi, ara ti sinferota ekspereti den katalaveno? ixa poli ektimisi kai tora aplos leo mipos ine kataskeyasma toy idrizi i mipos???Oli elines tis vorio ipiros prepi na diksoyn mia fora ti dinami toys horis na mplekoyn koma kai politiki, na theloyme i na mi theloyme bollano, dule, lluci , barka ksera klp. i albania den tha to epitrepsi ja ayto min jinoyme ergalia dhika toys. as min ginoyme hafiedhes kai prodhotes ja to hamo akoma mias hamenis patridhas. apo tin axeotita eos simera apo ton leonidha kai o efialtis , apo thn kostandinopolis kai toys 2000 toyrkus, eos .. eos ametrites hamenespatridhes. skeeeftiteto.. skeftiteto.. afiste stin akri ta misi , exxoyme megali dinami.pistepsetooo!

Lazaros είπε...

Ανωμυμε που μπορω να ολοκληρη ρην αναφορά του Συμβουλίου της Ευρώπης;

Ανώνυμος είπε...

12 45 είσαι και αγράμματος και ανιστορητος ....η λαϊκή παράδοση ήθελε εφιαλτιδες και προδότες για να ξορκισει την παρακμή και ηθική κατάπτωση των Ελλήνων και να χρεώσει σ αυτούς τις ητες και όχι στα πραγματικά αιτία αυτών. Η ισχύς για εξουσία θέλει πατριώτες και προδότες , σταματήστε επιτέλους τον ραγιαδισμο στους επαγγελματίες της πολιτικής και ενωθειτε !

Ανώνυμος είπε...

Ax kakomoiroi, an eixe tetoio symperasma h ekthesi toy Simvouliou tis Evropis, o Ntoules ua eihe stisei ton Oikonomou ston toiho kai tha evgaine me anakoinosi merikon imeron i klika. Dhistihos ji aftous, alla .... kai olous mas.
Oso gi afta pou leei o Oikonomou exei apolyta dhikio. Alla tora einai mesa sti Nea Dhimokratia. As ta kanei praksi afta pou leei. Dhjoti etsi einai. Stin katastasi pou ftasame tha prpei na kataggeiloume tin klika vw prodhotiki ijesia kai to ethniko kentro na ypodheiksei 5, 6, 10 atoma pou pragmati ehoun ta kotsia, na apofasioun ena programma kai na prohorisoume. Majeiremata gia dhithen dhimokratikes dhiadhikasies kai arhieresies dhen sikonei o topos mas. Hanomaste kai prpeie i Athna na valei heri. ohi omos korodheftika, opos o Kassimis

Ανώνυμος είπε...

mathame oti sti zoi opios milai poli ja kati theli na kripsi to antitheto , aytoi poy milan poli ja besa tha dhite oti ine i pio pabesi, kai tora aytoi poy krinoyn oti ine pio patriotes apo toys aloys krivoyn mesa toys tin prodhosia. Kanenas den ine sti thesi na krini kanenan , alla ine ipoxreomenos na ine stin proti grami, irthe o keros poy den exei dikeoma na lipi kanis, kai ja aytoys poy kanoyn allo tha toys krini i istoria kai oxi emeis, jati kai mas tha mas krini i istoria, opos exei grafti stoys eones. eimai 12 :45

Ανώνυμος είπε...

Lazare, an sou po tha allakseis myala? :-)

Ανώνυμος είπε...

re asxetoi, i ethiniki politiki den ginete me eswstrefeis anakoinoinwseis kai antianakoinwseis!!!

Oso kai lathos na einai oi dilwseis Oikonomou... h OMONOIA den tha mporouse kai den tha eprepe na strafei enantion tou!

Ανώνυμος είπε...

ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ Κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΕΩ ΑΠΛΑ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ Β.ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΠΡΟΞΕΝΟ-ΠΡΕΣΒΟ-ΒΙΖΟΠΩΛΗΤΕΣ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΜΕΤΑ....
ναπολεων ζερβας

Ανώνυμος είπε...

Ο Οικονόμου θα μείνει στην ιστορία ως ο διπλωμάτης που νεκρανάστησε (ή τουλάχιστον προσπάθησε) τον Ελληνισμό της Κορυτσάς. Εσείς που τον αποκαλείτε προδότη σε ποιο έθνος ανήκετε;

Lazaros είπε...

Ανωνυμε με κουράζεις

Κρατα την αναφορα για πάρτυ σου
Πρεπει να εισαι ο ανωνυμος απο το αλλο αρθρο με τα αποκλειστικα δικαιώματα στη γνώση

Ανώνυμος είπε...

googlare to Lazare... min ta thes ola etoima!

Ανώνυμος είπε...

Εσύ "γραμματιζουμε-διαβατερέ"...

τι δεν καταλαβαίνεις?!

Ο Καμαρινός με τις δηλώσεις του (περί ΜΗ ποινικοποιήσεως τις ελεύθερης δήλωσις τις καταγωγής και του θρησκεύματος) εδραιώνει επιχείρημα για την Αλβανική πλευρά! 'Η τουλάχιστον φαίνεται σαν να προσπαθεί!!! γιατί η θέση του Συμβουλιου τις Ευρώπης είναι σαφής.-

τι δεν κατάλαβες?!

από την άλλη...

Οποιαδήποτε εξομοίωση μιας Εθνικής Μειονότητας με μια Θρησκευτική Μειονότητα συνεπάγεται υποβάθμιση της πρώτης.-

Δε νομίζω αυτό να θες να στο κάνω λιάνα?!
Είπαμε διαβαστερός είσαι... αλλα να διαβάζεις περισσότερο!!!

Ανώνυμος είπε...

Αν ήταν πράγματι αδίκημα το να δηλώσεις Έλληνας ενώ δεν είσαι έτσι γραμμένος στο ληξιαρχείο τότε 30.000 κάτοικοι της περιφέρειας Κορυτσάς έπρεπε να ήταν τώρα στη φυλακή. Αρα ο πρόξενος έχει απόλυτο δίκιο. Αυτά που περιέγραψε και άλλα όπως για την Ομόνοια που ήταν υπέρ της απογραφής και άλλαξε στάση δέκα μέρες πριν ισχύουν απόλυτα για την περιφέρεια Κορυτσάς όπου το τι συνέβαινε εκεί με τον Καραμέλιο δεν έχετε ιδέα όσοι βρίζετε εδώ με τόση ευκολία τον Καμαρινό. Το κακό δεν είναι ότι είστε φανατισμένοι της κλίκας αλλά και άσχετοι με την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

29.999 όχι 30.000

Δημοσίευση σχολίου