Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Έπεσε ο ιστορικός πλάτανος του Μασκουλόρι!


Φωτογραφίες
Ο χιλιοτραγουδισμένος πλάτανος του Μασκουλούρι, δεν άντεξε στους χθεσινούς δυνατούς ανέμους στην περιοχή του Αργυροκάστρου.  Το 200 ετών δένδρο είχε αρχίσει να ξεραίνεται και συμφωνα με τους κατοίκους, έχανε σταδιακά τις κλάρες του. Ο δάσκαλος του χωριού Πέτρος Κύρκος αναφέρει σε αλβανική εφημερίδα πως αιτία της ξήρανσης του δένδρου ήταν η μπετονοποίηση του περιβάλλοντος χώρου όπου οι ρίζες του δένδρου εκτίνονταν σε μία επιφάνεια 400μ2.

 Δίπλα από τον πλάτανο, στο κέντρο του χωριού Μασκουλόρι, είναι κατασκευασμένο το μνημείο των Τοπουλαίων(Topulli) που αγωνίστηκαν κατά των τούρκων και  τιμούνται από την Αλβανία ως εθνικοί ήρωες.  Σε αυτό το σημείο είναι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια 100 χρόνων ανεξαρτησίας της Αλβανίας που γίνονται φέτος.
Το Μασκουλόρι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Αργυροκάστρου και είναι από τα λίγα μικτά χωριά της περιοχής αφού κατοικείτε από χριστιανούς και μουσουλμάνους. 
Δίπλα από το χωριό βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Τσέπου που αποτέλεσε σταθμό στον αγώνα κατά των Οθωμανών, του Αυτονομιακου Αγώνα του 14’ αλλά και στον πόλεμο του 40’. 

 

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

Vorioipiroti oi Topullidhes polemisane enantia ston aytonomiako strato den polemisane pote enantia stus turkus, malista eihane stiriksi kai voithia apo tus neoturkus, oi pijes mou afta lene , kserei kaneis tpt allo ??

Βορειοηπειρώτης είπε...

Η οικογένεια Τόπουλη είναι ορθόδοξοι του Αργυροκάστρου με καταγωγή από το Σούλι. Το επίθετο τους ήταν Βασίλη και μετά τη μετεγκατάσταση τους πριν από 4-5 γενιές το άλλαξαν για μην τους εντοπίσουν οι τούρκοι που είχαν διαφορές. Η ομάδα του τοπουλη (με ηγέτες τα αδέρφια τόπουλη και τον Μιχάλη Γραμένο), σκότωσε αξιωματούχο των Οθωμανών ονόματι Bimbashi στις αρχές του 1908 (για το λόγο διίστανται οι απόψεις) και από τότε πολεμούσε αντάρτικα κατά των τούρκων μέχρι το 12΄.
Η αλβανική ιστορία λέει ότι τον πλησίασε το κίνημα Αναγέννησης της Αλβανίας αλλά η ιστορία γράφεται από τους νικητές και μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Δύο στοιχεία που αξίζουν σχολιασμού είναι 1) γιατί δε συμμετείχε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας 2) Η ιδιαίτερη αδυναμία που του είχε ο δικτατορας Ενβέρ Χότζα.

Ανώνυμος είπε...

apo pia meria dixnei o platanos twra pou einai pesmenos?

bjelgorod είπε...

Πολέμησε τους Τούρκους και τον ελληνικό στρατό. Τα περί ελληνικής καταγωγής είναι αστήρικτα. Bimbash δεν είναι όνομα αλλά βαθμός στον τουρκικό στρατό (δηλαδή λοχαγός).

Ανώνυμος είπε...

Στην Δουβιανη κρυφτηκε για ενα διαστημα κυνηγιμενος απο τους τουρκους στον Αγ Γιωργη και οταν εφυγε χαρισαι στο χωριο ενα οπλο ΄για την βοηθεια σε τροφιμα και φυλαξη που του προσφεραι το χωριο

Δημοσίευση σχολίου