Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αγίασμα Προφ. Ηλία στο Σοπότι – Το βακούφι που προσκυνούν και οι μουσουλμάνοι του Δελβίνου


Ο Προφ. Ηλίας είναι από τα σημαντικότερα βιβλικά πρόσωπα και έχει εξέχουσα θέση στην χριστιανική παράδοση και πίστη. Στην Ήπειρο έχει πολλά προσκυνήματα  και ως συνήθως οι εκκλησίες του γίνονται σε κορυφές βουνών όπως στο Μέτσοβο στη Φούρκα ενώ στη Βόρειο Ήπειρο έχουμε στην κορυφή του Διβρουβούνι, στη Μηλιά, στο αρχαίο κάστρο της Μάλτσανης, στο λόφο της Βρίνας, στο Γεωργοτσάτι κ.α. Στην κορυφή του Πλατοβούνι ή Σοπότι, σε ύψος 1500 μέτρων δεν υπάρχει κάποιο ναός, είναι όμως το πιο γνωστό και το πιο θαυμαστό προσκύνημα του Ποφήτη Ηλία καθώς υπάρχει το Αγίασμα, που τιμούν ακόμα και οι μουσουλμάνοι της περιοχής.

Τον τόπο αυτό περιγράφουν σχεδόν όλοι οι γνωστοί περιηγητές των προηγούμενων αιώνων, καθώς το συναντούσαν στη διαδρομή τους
από Δέλβινο προς Αργυρόκαστρο.  Είναι αξιοθαύμαστο πως υπάρχει πηγή σε τέτοιο υψόμετρο και μάλιστα όλο το καλοκαίρι. Το μέρος αυτό συνέχιζαν να επισκέπτονταν κρυφά οι πιστοί για προσκύνημα και για να πάρουν αγίασμα και μετά το 1967 όπου απαγορεύτηκε η θρησκεία, κάτι που εξαγρίωνε τους ανθρώπους του κομουνιστικού καθεστώτος Όταν δημιουργήθηκε δρόμος για την τοποθέτηση των κεραιών και την κατασκευή πολυβολείων, οι κομουνιστές ανατίναξαν το μέρος με δυναμίτη για να χαθεί το νερό. Το νερό συνέχιζε να ρέει, όχι όμως με την ίδια ποσότητα.
Κάθε χρόνο στις 20 του Ιούλη, χριστιανοί από το Δέλβινο, το Κακοδίκη, το Λευτεροχώρι, τη Δρόπολη αλλά και από πιο απομακρυσμένα μέρη, επισκέπτονται τον Προφήτη Ηλία στο Σοπότι. 
Αυτοί όμως που είναι πιο συνεπείς στο «αντάμωμα» με τον Προφήτη, είναι οι κάτοικοι των μουσουλμανικών χωριών του Δελβίνου. Μάλιστα διαμαρτύρονται στους χριστιανούς που δεν έφτιαξαν κάποια εκκλησία. Σε προσκυνητές που πήγαν την προηγούμενη μέρα, τους είπαν πως «δεν κάνει να πάρετε τώρα αγίασμα αλλά να περιμένετε να περάσει η δωδεκάτη για να είναι η μέρα του». Η παράδοση των μουσουλμάνων της πόλης και κάποιων χωριών του Δελβίνου που τιμούν αυτό το βακούφι μάλλον διατηρήθηκε από τους προγόνους τους  που έχουν λιγότερα από 300 χρόνια που αλλαξοπίστησαν.  

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΩΡΓΟΤΣΑΤΙ

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΩΡΓΟΥΤΣΑΤΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΩΡΓΟΤΣΑΤΙ

Δημοσίευση σχολίου