Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Σπάνια ντοκουμέντα στη «Μηχανή του Χρόνου» για τους τσάμηδες της Θεσπρωτίας


Μαρτυρίες κατοίκων της Θεσπρωτίας και τσάμηδων που διέφυγαν στην Αλβανία (βίντεο)
Η ιστορία της μειονότητας των αλβανόφωνων μουσουλμάνων στο νομό της Θεσπρωτίας, μπήκε βίαια στην ελληνοαλβανική επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ τις προηγούμενες 5 δεκαετίες, στο θέμα αυτό επικρατούσε μία βουβαμάρα από τις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ελλάδα ήταν μία πληγή που δεν ήθελε και δεν είχε νόημα να ανοίξει. Το ίδιο συνέβαινε και στην αλβανική πλευρά που έδειχναν να μην είναι περήφανοι για αυτά τα «αδέρφια» τους, μάλιστα από το κόμπλεξ που τους είχαν δημιουργήσει πολλοί τσάμηδες στην Αλβανία έκρυβαν την καταγωγή τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα επέλεξε την σιωπή ενώ από αλβανικής πλευράς σου δίνεται η εντύπωση πως κάτι περιμένουν για το βάλουν το «θέμα» στην ατζέντα. 
Σε δημοσιογραφικό επίπεδο,
το «τσάμηκο» στην Αλβανία έχει θέση καθημερινά, πότε με άρθρα, πότε με ένθετα και πότε με τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες φυσικά δεν παρουσιάζεται ποτέ η ελληνική άποψη.  Από ελληνικής πλευράς μία αξιόλογη έρευνα με πολλές μαρτυρίες και συνεντεύξεις από την Ελλάδα και την Αλβανία είχε κάνει η εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ανιχνεύσεις» και η «Μηχανή του Χρόνου», απόσπασμα της οποίας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.





2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ένα λάθος μόνο έχει το ρεπορτάζ,λέει:"Ο Ζέρβας καταλαμβάνει την Παραμυθιά" ενώ το σωστό είναι "Ο Ζέρβας απελευθερώνει την Παραμυθιά".

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

Δημοσίευση σχολίου