Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μήπως δεν αποδίδει η σιωπή της Ελλάδος στο «Τσάμικο»;


Η ιστορία της μειονότητας των αλβανόφωνων μουσουλμάνων στο νομό της Θεσπρωτίας, μπήκε τα τελευταία χρόνια βίαια στην ελληνοαλβανική επικαιρότητα, ενώ τις προηγούμενες 4-5 δεκαετίες, στο θέμα αυτό, επικρατούσε μία βουβαμάρα από τις δύο πλευρές των συνόρων. Για την Ελλάδα ήταν μία πληγή που δεν ήθελε και δεν είχε νόημα να ανοίξει. Το ίδιο συνέβαινε και στην αλβανική πλευρά που έδειχναν να μην είναι και τόσο περήφανοι για αυτούς και κυρίως για τη συμπεριφορά τους στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα από το κόμπλεξ που τους είχαν δημιουργήσει, πολλοί τσάμηδες στην Αλβανία έκρυβαν την καταγωγή τους.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα επέλεξε την σιωπή ενώ από αλβανικής πλευράς σου δίνεται η εντύπωση πως κάτι περιμένουν για το βάλουν το «θέμα» στην ατζέντα. 
Σε δημοσιογραφικό επίπεδο, το «τσάμηκο» στην Αλβανία 

έχει θέση καθημερινά, πότε με άρθρα, πότε με ένθετα και πότε με τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες φυσικά δεν παρουσιάζεται ποτέ η ελληνική άποψη.  Το εύρη ελληνικό κοινό απο την άλλη, έχει «μεσάνυχτα»  για το τι συμβαίνει στην Αλβανία, τόσο για τους ομοεθνείς τους βορειοηπειρώτες, όσο και για τις απαιτήσεις κάποιων αλβανών που λέγονται τσάμηδες
Οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων του 40 – 45  σιγά σιγά φεύγουν και αυτό που απομένει είναι οι μαρτυρίες τους που μυθοπλάθονται από τους απογόνους.  Μετά από αρκετές δεκαετίες, οι απόγονοι των φυγάδων από τη Θεσπρωτία στην Αλβανία, δημιούργησαν τη δική τους νέα θεωρία που τους είναι χρήσιμη για δύο βασικούς λόγους: 1) Πολιτικοί λόγοι. Παρόλο που ζούν στην Αλβανία σε ένα ομοεθνές περιβάλλον η κοινότητα τους λειτουργούν «εβραϊκά» (αλληλοϋποστηρίζονται, παντρευονται μεταξύ του κλπ)  οπότε, ένα δικό τους κόμμα έχει «ψωμί». Για να σταθεί όμως θέλει αρκετό έως πολύ φανατισμό… 2) Εθνικοί λόγοι. Αν δεν υποκινήθηκε από την αρχή από το αλβανικό κράτος, σίγουρα στην πορεία είδαν ότι τους είναι πολύ καλό «αντίβαρο» για το Βορειοηπειρωτικό και σε άλλες διαπραγματευσεις με την Ελλάδα. Όπως φαίνεται από τις πλούσιες εκδηλώσεις τους, επιδοτούνται γενναιόδωρα από το αλβανικό κράτος και παρακράτος. Δεν αποκλείεται να έχουν ενισχύσεις και από ανθελληνικά κέντρα εκτός Αλβανίας.    

Ενώ η πρώτη γενιά των φυγάδων τσάμηδων της Θεσπρωτίας φαινόταν να είχε συμβιβαστεί με την εξέλιξη, η δεύτερη και τρίτη γενιά ζητούν τη «δικαίωση» τους που για άλλους είναι η επιστροφή, για άλλους η οικονομική αποζημίωση και για άλλους η προσάρτηση της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας) στην Αλβανία!
Το 1991 συνέβη το εξής αξιοσημείωτο περιστατικό: Η νεοϊδρυθείσα τότε οργάνωση «Cameria» θέλησε να κάνει συγκέντρωση σε ένα χωριό της Ελληνικής Μειονότητας, στην Τσούκα των Αγίων Σαράντα, όπου είχαν εγκατασταθεί κάποιες οικογένειες τσαμηδων από τη Θεσπρωτία. Όταν στη συγκέντρωση ακούστηκαν που έκαναν λόγο για αντίποινα στου Έλληνες, ένας γέροντας από αυτές τις οικογένειες, τους είπε να φύγουν από το χωριό τους γιατί όπως είπε «κάναμε μία φορά αυτό το λάθος και το πληρώσαμε, δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά», αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο  το λάθος που είχαν κάνει στη Θεσπρωτία.

Η επιλογή της σιωπής από το επίσημο ελληνικό κράτος, έχει ως αποτέλεσμα στην Αλβανία  να θεωρείται δεδομένη η νέα θεωρία περι "γενοκτονίας" των τσάμηδων, που βρίσκει καθημερινά χώρο στα μέσα ενημέρωσης.  Στις προ ημερών εκδηλώσεις τους, θεώρησε «υποχρέωση» του να συμμετείχε και ο δήμαρχος Αγίων Σαράντα Στέφανος Τσίπα που εκλέχθηκε και με τη στήριξη της «Ομόνοιας», μάλιστα για την εκλογή του το ελληνικό κράτος, εν μέσο της κρίσης (2011),  βρήκε χρήματα  για να πληρώσει δεκάδες λεωφορεία για την μεταφορά ψηφοφόρων από την Αθήνα στους Αγίους Σαράντα.
 
"Η σιωπή είναι χρυσός" λέει η παροιμία αλλά δεν ξέρουμε αν ισχύει στην προκειμένη…  

Βορειοηπειρώτης   

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Την ιδία μαλακιά κάναμε με το σκοπιανο και τα συλλαλητήρια...δεν κανει καλο στην εικονα της κοινωνιας υπαρχει καποια αντιδραση!αστους να σφάζονται

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ,ΣΙΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΥΣ,ΤΣΑΜΗΔΕΣ,ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,ΣΙΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΣΙΩΠΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΙΑ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΥΓΜΗ ΤΗΣ...........

Ανώνυμος είπε...

Και τι προτείνεις εσύ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ?

Ανώνυμος είπε...

Αλλη δουλειά δέν είχαμε τώρα αλλά οταν τού σηκωθεί τού κάθε γείτονα νά τού τόν κατεβάζουμε.Ρέ δέν πάνε νά απαυτωθούνε οι ανιστόρητοι τσαμόβλακες;Ελεος πιά σ'αυτή τήν κωλογειτονιά τής Βλακανικής χερσονήσου πού τύχαμε!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κάνει και σωπαίνει η Ελλάδα, δεν θα δώσει υπόσταση στους ανύπαρκτους, θα μιλήσει κατάλληλα όταν θα έρθει η στιγμή της Αλβανίας να μπεί στην Ε.Ε.
Άστε την Αλβανία και τους τσάμηδες να (ξανα)δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους και θα τη λάβουν την απάντηση.

ΣΠΑΘΑΤΟΣ είπε...

Άσε την Ευρώπη! Εμείς τι κάνουμε?
Οι άλλοι θα μας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά?
Το βρήκαμε τώρα Ευρώπη και Ευρώπη και ας τρώμε κλωτσιές. Τολμήσανε ποτέ να ανοίξουν το θέμα της Αυτονομίας? Αφού φοβούνται τους προδότες!

Ανώνυμος είπε...

mpravo vorioipiroti pou anedeikses oti i Omonoia stirikse ton tsipa, pou paravrethike stin ekdilosi ton tsamidon. Ara opos profanestata synepagetai i Omonoia einai filotsamiki. Aytoi einai oi igetes pou mas kyvernoun. O dule-bolano einai to arxi kai to telos olwn twn kakwn sti voreioipiro. Bravo vorioipiroti kai pali... Bravo

Ανώνυμος είπε...

Vorioipiroti an den kano lathos esi den mas eleges oti to tsamiko to anakeni o Dules gia prosopuiko tou simferon oso ke an apilousan akoma ke ti zoi tou akoma ke endos kinovouliou.Tora sas irthan ta miala?Oso gia ton 5:56 aftos zi ston kozmo tou ke sinehizei to hava tou.

Ανώνυμος είπε...

Οι Τουρκοτσαμιδες εγκληματίες και οι μισελιδες Αλβανοι που τους στηρίζουν θα βάλουν την ουρά στα σκελια τους μόνο όταν εσείς οι Βορειοηπειρωτες αποφασίσετε να θέσετε το θέμα της αυτονομίας Και ανεξαρτησίας Της πατριδασας στην σωστή βάσει αλα πρώτα πρέπει να βάλετε στην άκρη της οπιες διάφορες και εάν έχετε να ενωθητε και να απομωνοσετε τους Αλβανοφιλους πολιτικούς τις μοιονοτιτας που σας εκπροσοπουν .και μην ξεχνάτε ότι οι πλειοψηφία των Ε λληνων είναι μαζυ σας .ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ/η 10.13, εξέφρασα έναν προβληματισμό και όχι διαφωνία, για τη συμπεριφορά του Ντούλε στο «Τσάμικο». Να σου υπενθυμίσω ότι το επεισόδιο Ντούλε – τσάμηδες, έγινε στην αλβανική βουλή, λίγες μέρες πριν από τις εκδηλώσεις τους. Εκείνο το επεισόδιο, έγινε για τρεις μέρες πρώτο θέμα στην Αλβανία και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να έχουν μία απίστευτη συσπείρωση οι τσάμηδες και μία συμμετοχή στις εκδηλώσεις εκείνη τη χρονιά άνευ προηγουμένου. Οι υπόλοιποι έλληνες βουλευτές επέλεξαν να βγουν εκτός αίθουσας ενώ ο Ντούλες έμεινε μέσα και η απάντηση του ήταν: «είναι προσωπικό μου θέμα αν και ποιον θα τιμήσω».

Επί της ουσίας τώρα, απ τη στιγμή που αποφασίζεις να αντιδράσεις ή το κάνεις σωστά, δηλαδή τους λες «αυτά που λέτε κύριοι, είναι ψέματα» ή κρατάς την «επίσημη» ελληνική γραμμή που είναι «ουδέν σχόλιο».

Το είχαμε εκφράσει και άλλη φορά ότι εκείνη τη στιγμή, αισθανθήκαμε περήφανοι για την αντίδραση Ντούλε αλλά εκ του αποτελέσματος αν το κρίνουμε δεν ήταν σωστή.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη
Σταματα να μετρας κλανιες.
Αυτο που μας λες εσυ ειναι οτι επειδη επραξε ετσι ο Ντουλες επεσαν τοσες κλανιες, αλλα αν ειχε πραξει ετσι οπως λες εσυ δε θα ειχαν πεσει τοσες κλανιες.

Ανώνυμος είπε...

Οι ελληνικές κυβερνήσεις εθελοτυφλούν στα εθνικά θέματα. Δεν βλέπουν πως αυτή η τακτική, δηλαδή να το παίζει η Ελλάδα "σταθεροποιητικός παράγοντας" στην περιοχή των βαλκανίων όπως λένε δεν πιάνει?? Ξυπνήστε!!!! Τα σκόπια ήδη ονομάζονται Μακεδονία (και μην μου πείτε πως το θέμα είναι ακόμα στις διαπραγματεύσεις γιατί αυτά είναι αστεία πράγματα. Όλος ο πλανήτης ως Μακεδονία τους ξέρει), το μισό Αιγαίο ήδη θεωρείται γκρίζα ζώνη και διεκδηκείται από την Τουρκία, οι Τολυρκοι πράκτορες σχεδιάζουν "ανεξαρτητοποίηση" της Θράκης και σχεδιάζουν να κάνουν ότι έγινε στην Σερβία με το Κόσοβο, το Καστελόρυζο, ένα νησί κατοικημένο από Έλληνες ήδη δεν υπάρχει στους νέους χάρτες της Ελλάδος και τώρα οι Αλβανοί αρχίζουν ανόητες διεκδηκήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι ανόητες αλλά και με τα σκόπια που υποστήριζαν πως είναι μακεδονία τα ίδια λέγαμε και ειδού το αποτέλεσμα!!! Ας κάνουν επιτέλους όλοι αυτοί οι πολιτικοί που υποτίθεται θέλουν το συμφέρον μας κάτι!!!!

Δημοσίευση σχολίου