Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Gazeta Shqiptare: Παρόλο που είναι βυθσμένη στην κρίση, η Ελλάδα δεν λέει να τραβήξει χέρι από τη Βόρειο Ήπειρο!


Τι αναφέρει η ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ για την ΕΕΜ
Η αλβανική εφημερίδα “Gazeta Shqiptare”  δημοσίευσε σήμερα “αποκαλυπτικό» άρθρο, σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΕΞ Ελλάδος, κήρυξε διαγωνισμό για την δημιουργία βάσης δεδομένων για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Το πρόγραμμα έχει κόστος 45.000 ευρώ και στοχεύει στην συγκέντρωση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών στοιχείων που αφορούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, τα οποία στη συνέχεια θα δημοσιευτούν σε όλες τις εγκυκλοπαίδειες του διαδικτύου. Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό δημοσίευμα, το πρόγραμμα είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ και αφαιρέθηκε μετά από λίγες ώρες, ωστόσο η εφημερίδα πρόλαβε να το δει!!!  Ο αρθογράφος Thimi Samarxhi, που ασχολείται συχνά με τα ελληνοαλβανικά και θέματα που αφορούν την ΕΕΜ, δεν παραλείπει να τονίσει το ενδιαφέρον της Ελλάδος - παρά την βαθιά οικονομική κρίση – και παρουσιάζει σε μετάφραση την αναφορά του Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την Ελληνική Μειονότητα, την οποία αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια:


Ελληνική Εθνική Μειονότητα Αλβανίας
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα (EEM) είναι η μεγαλύτερη αριθμητικά και σημαντικότερη μειονότητα στην Αλβανία. Είναι μειονότητα γηγενής, αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως εθνική μειονότητα. Η οργάνωση “ΟΜΟΝΟΙΑ” και το “Kόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” (ΚΕΑΔ) εκπροσωπούν, κατά κύριο λόγο, την EEM στην Αλβανία.
Πρωταρχικό μέλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση με την Αλβανία, είναι η παρακολούθηση της κατάσταση όλων των μελών της ελληνικής μειονότητας σε ολόκληρη την χώρα και όχι αποκλειστικώς και μόνον στις περιοχές που, αυθαιρέτως, αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως «μειονοτικές». Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για τη συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Η ελληνική πλευρά εγείρει σταθερά τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε, του ΟΑΣΕ και του ΣτΕ τα θέματα της ΕΕΜ. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων στο σύνολο της αλβανικής επικράτειας περιλαμβάνεται, παγίως, στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος μεριμνά έμπρακτα για την ενίσχυση των ομογενών μας στην Αλβανία και συνδράμει για την επίλυση ζητημάτων προτεραιότητας που αφορούν στην εν γένει κατάστασή τους.
Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν την ΕΕΜ άπτονται της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, της δυνατότητας χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, της απουσίας των μελών της Ομογένειας από τις δημόσιες υπηρεσίες, παρά τη συνεχή κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, αλλά και του σεβασμού των περιουσιακών δικαιωμάτων τους.
Ειδικώτερα για το δικαίωμα παροχής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης στα μέλη των μειονοτήτων στη μητρική γλώσσα τους, επισημαίνεται ότι αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε σύγχρονου κράτους. Δυστυχώς, η πολιτική της αλβανικής κυβέρνησης να εφαρμόζει τα μειονοτικά δικαιώματα αποκλειστικώς και μόνο εντός των λεγομένων «μειονοτικών ζωνών» περιορίζει το εύρος προστασίας αυτών, με αποτέλεσμα πολλά μέλη της ΕΕΜ, που διαβιούν εκτός των ζωνών αυτών, να στερούνται του δικαιώματος σε δημόσια δωρεάν παιδεία στη μητρική γλώσσα τους.

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά είναι τα χρήματα που θα πάρει ο Ντούλες για την απογραφή και τίποτε άλλο. Αν είναι για να φτιάξει βάση δεδομένων το ΥΠΕΞ δε θα βρει αρωγό το Ντούλε διότι αν ήθελε ο Ντούλες να κάνει κάτι θα το είχε κάνει. Τόσο χρόνια έθαψε δισεκατομμύρια

Ανώνυμος είπε...

Po pjesen tjeter te shkrimit pse nuk e publikon, dmth pjesen qe flet per tenderin, apo vetem pjese te intereson?

Ανώνυμος είπε...

http://himara.gr/blog/782-gazeta-shqiptare-ypex.html

Κεραύνιος είπε...

Πλάκα έχουν στην "Δεροπολη": "Όποιος βρει κάτι να μας ενημερώσει" Μυρίστηκαν χρήμα και ψάχνουν να το καβατζώσουν. Μην χαίρεστε. Ο εν λόγω διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2011, έχει κλείσει και το έργο έχει παραδοθεί. Οπότε μάνι γιοκ. Όσο για το περιεχόμενο του έργου, εν μέρει το έχουμε δει όλοι..

Κεραύνιος είπε...

αα, και το λινκ από το υπουργείο εξωτερικών όντως έχει σβηστεί από το διαδίκτυο, οπότε μην ψάχνετε άδικα στο mfa.gr

Ανώνυμος είπε...

http://www.mfa.gr/elliniki-ethniki-meionotita-albanias/

ορίστε και το δημοσίευμα στο Υπεξ, είναι γεγονός

Δημοσίευση σχολίου