Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα πρώτη μέρα του Τριωδίου

Τι είναι το Τριώδιο και ποιες είναι οι εβδομάδες του
Τριώδιο ονομάζεται το Λειτουργικό Βιβλίο της Ορθόδοξης Εκκλησίας το οποίο περιλαμβάνει τους Ύμνους δέκα Κυριακών πριν από το Πάσχα, δηλαδή απο την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (σήμερα) μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο πρίν την Τελετή της Αναστάσεως. Ονομάζεται έτσι διότι οι περισσότεροι Κανόνες του Όρθρου(πρωινή Ακολουθία)περιέχουν τρείς Ωδές ενώ συνήθως περιέχουν εννέα Ωδές.
     Η περίοδος του Τριωδίου διαιρείται σε τρείς μικρότερες: 1- Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι Κυριακή της Τυροφάγου. 2 -  Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο Του Λαζάρου (Μεγάλη Τεσσαρακοστή). 3 - Κυριακή των Βαΐων το βράδυ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο πριν την Ανάσταση (Μεγάλη Εβδομάδα).
 
Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι οι εξής

 

1.Τελώνου και Φαρισαίου
2.Ασώτου
3.Απόκρεω
4.Τυροφάγου
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
 5.Ορθοδοξίας (Α΄Νηστειών)
6.Β΄Νηστειών(Αγ.Γρηγορίου του Παλαμά)
7.Σταυροπροσκυνήσεως (Γ΄Νηστειών)
8.Δ΄Νηστειών(Οσ.Ιωάννου της Κλίμακος)
9.Ε΄Νηστειών(Οσ.Μαρίας της Αιγυπτίας) και
10.Κυριακή των Βαίων.


Τις τρεις πρώτες εβδομάδες του, οι χριστιανοί ετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία .
   Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.
   Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.
   Η τρίτη, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα τότε, καθώς και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται έτσι επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.
   Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.                                                                                                                                       Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, όπου με αυτήν ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής που μας προετοιμάζει για τη μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται τη σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός. Επίσης λέγεται Μεγάλη για να ξεχωρίζει από τη νηστεία των Χριστουγέννων.


3 comments:

Ανώνυμος είπε...

esy borioipiroti ti eisai, telonis h fariseos;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Δεν ξέρω να σου απαντήσω αδελφέ!
Είναι ωραίο να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου και να τον συγκρίνεις με βιβλικά πρόσωπα. Σε ευχαριστώ που με έβαλες να κάνω αυτή τη σκέψη!

Ανώνυμος είπε...

Kathari deytera pote eixoume,kseri kanis?

Δημοσίευση σχολίου