Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ…ΔΕΙ ΑΛΒΑΝΙΑ!

• Άμεση διέξοδο από το… αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις στην Ήπειρο, μπορεί να δώσει η επενδυτική «εισβολή» προς την Αλβανία. Αυτό υποστηρίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, που το τελευταίο διάστημα βλέπουν την Κυβέρνηση, όχι μόνο να μην τους απλώνει «δίχτυ προστασίας» από την κρίση, αλλά να αδιαφορεί εντελώς, για το μέλλον τους.
Ήδη κάποιοι Ηπειρώτες έχουν πραγματοποιήσει επενδυτικό άνοιγμα κυρίως στη Νότια Αλβανία, όπου λόγω της πολύ έντονης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου, μπορούν πολύ εύκολα να αναπτυχθούν.

Δυστυχώς, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας στην Ελλάδα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που «σκέφτονται» να… μετακομίσουν στη Βόρεια Ήπειρο, όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι σαφώς πολύ μικρότεροι σε σύγκριση με την Ελλάδα. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο έχει γίνει ήδη από επιχειρηματίες σε Σκόπια, Βουλγαρία, ακόμη και Τουρκία.
«Αυτή η εξέλιξη είναι δυσάρεστη, όμως είναι μια πραγματικότητα. Εξάλλου, οι αποστάσεις πλέον έχουν μειωθεί πολύ» σημειώνουν στελέχη Ηπειρωτικών επιχειρήσεων, που όμως λένε, ότι για να μπει ένα «φρένο» σε αυτή την τάση θα πρέπει, τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α. φορείς να δώσουν έμφαση στην προώθηση των Ηπειρωτικών προϊόντων, όπως κοτόπουλα, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α. στη γειτονική χώρα.
Παράλληλα, πολλά προϊόντα που παράγουν βιοτεχνίες της Ηπείρου, θα μπορούσαν να προωθηθούν στην Αλβανία, ακόμη και μέχρι τα Τίρανα.

Και μεμονωμένα…

Βέβαια, επειδή τελευταία γίνεται μεγάλη κουβέντα για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) και στην Ήπειρο, αρκετοί τονίζουν ότι η συνεργασία των δυο πλευρών, με πρωτοβουλία των Αρχών εκατέρωθεν των συνόρων, θα μπορούσε να γίνει και εκτός του πλαισίου της ΕΟΖ.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν τα εσπεριδοειδή της Άρτας, όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια ακτινίδια κ.α., που τώρα μένουν απούλητα, να διοχετευθούν στην Αλβανική αγορά. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τα κοτόπουλα κ.α. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η περιοχή μας είναι η πρώτη στην πτηνοτροφία σε όλη τη χώρα.

«Μας ενδιαφέρουν…»

Οι επιχειρηματικές σχέσεις με την Αλβανία, πρώτα και κύρια φαίνεται ότι ενδιαφέρουν το Δήμο Πωγωνίου, που βρίσκεται ακριβώς επάνω στη συνοριογραμμή με τη γειτονική χώρα. Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Καψάλης, «ο βασικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την γειτνίαση με την Αλβανία. Και αυτό θα γίνει με δυο τρόπους. Με την ΕΟΖ, αλλά και με την δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ)».

Καταγραφή…

Υπενθυμίζεται, ότι ο Κώστας Καψάλης στο παρελθόν είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάπτυξης συνεργασίας επιχειρήσεων της ακριτικής περιοχής του Πωγωνίου και της Νότιας Αλβανίας. «Τότε, κάναμε μια καταγραφή των επιχειρήσεων στα σύνορα και από τις δυο πλευρές και προσπαθήσαμε να εξετάσουμε το ευρύτερο πλαίσιο, πώς δηλαδή θα μπορέσει να λειτουργήσει μια τέτοια συνεργασία. Η προσπάθεια όμως έμεινε όμως στο στάδιο της καταγραφής».

Καταλυτική…

Όσον αφορά την ΕΟΖ, επιχειρηματίες της Ηπείρου επισημαίνουν, ότι αν τελικά γίνει θα είναι καταλυτικής σημασίας, αφού κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό θα βγάλει από το τέλμα την περιοχή, ενώ θα δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις απ’ όλη την Ήπειρο να δραστηριοποιηθούν. Ήδη οι διαδικασίες «τρέχουν» στη Θράκη οι εκεί αρχές έχουν προχωρήσει αρκετά βήματα παραπάνω, αφού έχουν συστήσει ειδικό Φορέα, που έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία!
Μάλιστα, σήμερα ο Κώστας Καψάλης θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το βαθμό ετοιμότητας για την δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη και βέβαια για να κινήσει όλες τις διαδικασίες συνεργασίας με την περιοχή, κυρίως στο επίπεδο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
«Στη Θράκη έχουν ήδη προχωρήσει για τη δημιουργία οικονομικής ζώνης. Έχουν ήδη κάνει έναν φορέα και σήμερα παρουσιάζεται η σχετική μελέτη. Το «παρών» θα δώσει και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Μωραΐτης. Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς στη Θράκη προχώρησαν και βέβαια να προσδιορίσουμε τι θέλουμε εμείς να κάνουμε κ.α. Αυτοί έχουν προχωρήσει αρκετά και επομένως παίρνουμε τεχνογνωσία» σημείωσε χθες στον «Π.Λ.» ο Κώστας Καψάλης.

Μονομερής…

Είναι δεδομένο πάντως, ότι μέχρι τώρα η γειτνίαση με την Αλβανία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, κυρίως για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ ουσιαστικά μένει ανενεργή η αγορά της Βορείου Ηπείρου.
«Μέχρι σήμερα η συνεργασία Ελλάδας – Αλβανίας είναι μονομερής και περιορίζεται στην κατάσβεση πυρκαγιών και στις συλλήψεις διακινητών χασίς. Ήρθε η ώρα όμως να αναπτυχθεί μια εμπορική συνεργασία. Η αγορά της Αλβανίας είναι παρθένα ακόμη» σημειώνουν Ηπειρώτες επιχειρηματίες.
Καλούν, λοιπόν, άμεσα τόσο την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και τα Επιμελητήρια, τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κ.α. φορείς να συνεργαστούν με τους αντίστοιχους Αλβανικούς, αφού εκτός από την Ελληνική πλευρά και η Αλβανία έχει ανάγκη την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Ήπειρο, αν θέλει να συνεχίσει τα βήματα ανάπτυξης που κάνει τα τελευταία χρόνια.

http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/10267

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΟΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΟΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ?ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Η ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ...???

Δημοσίευση σχολίου