Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Απόσπασμα από τη μνημειώδη ομιλία του στην Πνύκα
"Υμνούν τους νάνους,τα σκουπίδια
και για τους γίγαντες σιωπή
και η ζωή σου στέκει ίδια
πλημμυρισμένη απο ντροπή" - Νικηφόρος Βυζαντινός


Σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου του 1843 ο μέγας στρατηγός των Ελλήνων και άξιος αγωνιστής του 1821 Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφήνει αυτόν τον κόσμο, έχοντας προλάβει να γράψει ιστορία με το αίμα του αλλά και να αφήσει την δική του παρακαταθήκη με τον μνημειώδη λόγο του προς τους ελληνόπαιδες των Αθηνών στην Πνύκα αλλά και αλλού.


Αποσπάσματα από την ομιλία στην Πνύκα

« Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση...

… Εγώ, παιδιά μου, κατά κακή μου τύχη, εξ αιτίας των περιστάσεων, έμεινα αγράμματος και δια τούτο σας ζητώ συγχώρηση, διότι δεν ομιλώ καθώς οι δάσκαλοι σας. Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα απερασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Το έργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ' ολίγον περάσει. Την ημέρα της ζωής μας θέλει διαδεχθή η νύκτα του θανάτου μας, καθώς την ημέραν των Αγίων Ασωμάτων θέλει διαδεχθή η νύκτα και η αυριανή ήμερα. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, οπού ημείς ελευθερώσαμε• και, δια να γίνη τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του Θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία… .


2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του μεγαλύτερου ανδρός που γέννησε η σύγχρονη Ελλάδα και ας είναι η γενιά η δικιά μας αυτή που θα ολοκληρώσει την επανάσταση που αυτός ξεκίνησε!

Ανώνυμος είπε...

Συγκινητικο....

Δημοσίευση σχολίου