Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

98η Επέτειο της Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου στην Αθήνα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών
Με πανηγυρική Δοξολογία και κατάθεση στεφάνου εορτάζεται την προσεχή Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 11:30π.μ. , η επέτειος των 98 ετών από την ανακήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου 1914. Όπως είναι γνωστό , το Φεβρουάριο του 1914 οι Βορειοηπειρώτες , αρνούμενοι να υπαχθούν στο νεότευκτο αλβανικό κράτος ,επαναστάτησαν , ανακήρυξαν στο Αργυρόκαστρο την Αυτόνομο Πολιτεία της Βορείου Ηπείρου και σχημάτισαν Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Γεώργιο Χρ. Ζωγράφο και
μέλη τους Μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως Βασίλειο ,Κορυτσάς Γερμανό και Κονίτσης Σπυρίδωνα.
Αποτέλεσμα του Αυτονομιακού Αγώνα ήταν το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17-5-1914),που υπογράφηκε από τις Κυβερνήσεις των Μεγάλων Δυνάμεων , της Αλβανίας και της Βορείου Ηπείρου και παρείχε καθεστώς Αυτονομίας στου Νομούς Αργυροκάστρου και Κορυτσάς .
Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη , ενθυμούμενοι τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Βορειοηπειρωτών του 1914 , να τιμήσουμε όπως αξίζει τους ήρωες του 1914 και να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές των Ελλήνων του μεγάλους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για να παραμείνουν Έλληνες στις πατρογονικές μας εστίες .
Τα τελευταία χρόνια, στην Αλβανία παρατηρείται  συστηματική καλλιέργεια του εθνικιστικού και ανθελληνικού κλίματος, το οποίο κορυφώθηκε εν όψει της απογραφής πληθυσμού, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην Αλβανία.Το Εφετείο Κορυτσάς επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Κορυτσάς, το οποίο είχε επιβάλει στον Ναούμ Ντίσο, πρόεδρο της Ομόνοιας Κορυτσάς και μέλος του προεδρείου του κόμματος «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» (MEGA), με φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή. Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και όλοι κάνουν λόγο για απόφαση προϊόν της πίεσης των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας, κύκλοι οι οποίοι έχουν βάλει ως στόχο τον εκφοβισμό και την εξόντωση του εκεί Ελληνισμού. Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου δεν μπορεί να συρρικνωθεί και να χαθεί σήμερα σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας. Πρέπει σύσσωμος ο Ελληνισμός να διατρανώσει με την παρουσία του στην σημαντική αυτή εκδήλωση μνήμης και τιμής την απόφαση μας να παραμείνουμε και να αναγεννηθούμε στις πατρογονικές μας εστίες με ελευθερία και ασφάλεια , διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα της Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας με εφαρμογή των διεθνών συνθηκών και του πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914 ,για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό .
Η εκδήλωση , την οποία όπως κάθε χρόνο οργανώνει ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών , θα αρχίσει με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ώρα 11.30π.μ. Την πανηγυρική Ομιλία για την Επέτειο, θα εκφωνήσει ο Δημήτριος Περδίκης, πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.
Η φετεινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον άδικα διωκόμενο από τους αλβανούς,  έλληνα εκ Κορυτσάς κ. Ναούμ Ντίσιο. πρόεδρο της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς και μέλος του Προεδρείου του Κόμματος των Ελλήνων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου