Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτογράφηση και στα προξενεία

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
 Με την ψήφιση του νόμου για τη χορήγηση υπηκοότητας στους Βορειοηπειρώτες, είχε ανακοινωθεί, ότι θα μπορούσε να γίνει πολιτογράφηση και στα προξενεία, αλλά για κάποιο λόγο δεν έγινε.  Τώρα ούτε το «κάλιο αργά πάρα ποτέ» δε χωράει αφού σχεδόν όλοι οι Βορειοηπειρώτες πολιτογραφήθηκαν. Έστω και τώρα, η εξέλιξη είναι θετική, όχι τόσο για την πρακτικότητα της απόφασης αλλά γιατί κάποιος, σε «ανύποπτο» χρόνο και χωρίς να γκρινιάξουμε, μας σκέφτηκε.
Στις παρούσες συνθήκες, ίσως δεν πρέπει να έχουμε  απαιτήσεις οικονομικής φύσης από το εθνικό κέντρο, αλλά η

συνεννόηση και η διπλωματική στήριξη δεν κοστίζει τίποτα. Κάποιος συμπατριώτης μας απευθυνόμενος στον νέο Γενικό Πρόξενο Αργυροκάστρου του ζήτησε κάτι πιο απλό: «Να ξέρετε ότι είμαστε δύσκολοι άνθρωποι αλλά χαιρόμαστε να σας βλέπουμε στα χωριά μας, βλέπουμε το αυτοκίνητο με την ελληνική σημαία και ανοίγει η καρδιά μας και ας μη το δείχνουμε πολλές φορές» . Ο κ. Κοτροκόης, με λόγια που φαινόταν πως τα εννοούσε του απάντησε:  «Εκείνο που μπορώ να προσφέρω απλόχερα και ανέξοδα είναι η διαρκής φυσική μου παρουσία στις επαρχίες μας και τα χωριά μας καθώς και ηθική στήριξη και συμπαράσταση στους εδώ συμπατριώτες μας. Η πόρτα μου είναι ανοικτή στον κάθε Ελληνα, ανεξαρτήτως ιδεολογικής, πολιτικής, η άλλης τοποθέτησης...»

Ακολουθεί το σχετικό δημοσίευμα από το deropoli.com:

Τα όσα είπε ο νέος Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου αναφορικά με τη δυνατότητα πολιτογράφησης ομογενών είναι απτή πραγματικότητα καθώς  ο κάθε ενδιαφερόμενος πλέον μπορεί να καταθέσει τα δικαιολογητικά του  στο προξενείο
Το Προξενείο Αργυροκάστρου δέχεται δικαιολογητικά για τους νομούς δικαιοδοσίας του: Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Πρεμετή, Τεπελένι και Σκραπάρι και είναι τα ακόλουθα:
1. Πιστοποιητικό γεννήσεως ή βαπτίσεως
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3. Πιστοποιητικό γάμου
4. Ποινικό μητρώο απ΄το Αλβανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης στα Τίρανα
5. Επικυρωμένο αντίγραφο διαβατηρίου από Αλβανό συμβολαιογράφο
6. Μια πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία
Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα από το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια επικυρωμένα από το Γενικό Προξενείο και τέλος επίσημα μεταφρασμένα από την Ελλάδα ( από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από έλληνα δικηγόρο).
Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν ενδεικτικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ομογενειακή τους ιδιότητα, καθώς και τη μόνιμη κατοικία τους στην προξενική περιφέρεια Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση.
Πος θα λυθεί η υπόθεση με μας που έχουμε καταθέσει πριν 15-μήνες τα έγραφα σε κάπια Περιφέρια στην Ελλάδα και η μη ύπαρξη βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας εκεί δεν έχουν προχωρήσει( διευκρινίζω ότι τα πιστοποιητικά είναι επικυρωμένα και μεταφρασμένα σ'έλληνα δικηγόρο, πληρωθηκε παράβολο των 100 Ευρο κλπ. γιά κάθε άτομο στο σύνολο πληρώθηκαν άνω από 150 ως 200 Ευρο. Όμος αυτά τα εγγραφα δεν τα δέχοντε στο Προξενείο, ζητούντε πρόσφατα.
Τι θα γίνει με αυτά? Θα ξανά πληρώσουμε? )

Δημοσίευση σχολίου