Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ρεπορτάζ από την εκδήλωση της ΝΕ.Β.Α στην Πάτρα για την Αυτονομία

Από την τελετή επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων
Επιτυχημένες εκδηλώσεις Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας
  Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος
  Φωτογραφία: Ιωάννα Κώτση

ΠΑΤΡΑ: Με την ευκαιρία της 98ης Επετείου του Αυτονομικού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012  στην πλατεία Όλγας  ο Σύλλογος «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας», τιμώντας τους ήρωες της Εποποιίας του 1914 τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνου στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος βορειοηπειρωτών στην Πάτρα και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων.
Μετά την απονομή των τιμητικών διακρίσεων από αριστερά:
ο Λευτέρης Πρίφτης ως εκπρόσωπος του Ελληνό-βλαχου
Προέδρου Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιου, ο Πρόεδρος Νεολαίας
Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, ο Πρόεδρος
Συλλόγου «Βετεράνων Κύπρου 1974» Ν. Αργυρόπουλος,
η Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Κώτση, ο πρώην Πρόξενος
της Ελλάδος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός και
ο εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος  Νίκος  Σουτόπουλος.
Ο δυναμικός Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος,
 η Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Κώτση και  ο εκπαιδευτικός-
δημοσιογράφος  Νίκος  Σουτόπουλος που συντόνισε την εκδήλωση.
Στη συνέχεια ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας της Νεολαίας στο «Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14) όπου και βραβεύτηκαν οι ηρωικοί πολεμιστές μέλη του Συλλόγου « Βετεράνοι  Κύπρου 1974» στο πρόσωπο του Προέδρου τους Ν. Αργυρόπουλου για τη γενναία αντίστασή τους στον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 , ο πρώην Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά Θεόδωρος Οικονόμου- Καμαρινός για την αφύπνιση και την οργανωμένη έκφραση του ελληνισμού στην Κορυτσά και ο άδικα καταδικασμένος από το Αλβανικό κράτος Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιος για την αφύπνιση του βλαχόφωνου ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Κορυτσάς. Την τιμητική πλακέτα του βλαχόφωνου Έλληνα Προέδρου παρέλαβε ως εκπρόσωπός του ο Λευτέρης Πρίφτης. .
Τα παραπάνω τιμώμενα πρόσωπα ευχαρίστησαν με συγκίνηση για την τιμητική διάκριση που τους επιδόθηκε και επισήμαναν ότι «απλά έκαναν κατά το ελάχιστο το καθήκον τους προς τη Μητέρα Πατρίδα».

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο δυναμικός Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, παρουσίασε η Γραμματέας του Συλλόγου Ιωάννα Κώτση, ενώ συντόνισε ο εκπαιδευτικός-δημοσιογράφος  Νίκος  Σουτόπουλος.

    Στη σύντομη ομιλία του ο Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας αυτής, κατήγγειλε τα τεχνάσματα του Αλβανικού κράτους στο νόμο περί απογραφής τα οποία στόχευαν στη συρρίκνωση και τον αφανισμό του Ελληνισμού, μια απογραφή που διεξάγει σε πλαίσια εκφοβισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας υπό την πίεση ακραίων αλβανικών εθνικιστικών κύκλων απέχοντας ουσιωδώς από τις προδιαγραφές του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς δικαίου.
Το μουσικό και παραδοσιακό συγκρότημα
της νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας
Ένα ακόμη δείγμα της ανθελληνικής στάσης που τηρεί η Αλβανία απέναντι στους Έλληνες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας είναι οι ακραίες εθνικιστικές αντιδράσεις για τις αυτονόητες εθνοπρεπείς δηλώσεις του πρώην Έλληνα Πρόξενου της Κορυτσάς Θεόδωρου Οικονόμου Καμαρινού και η άδικη καταδίκη του Προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς  Ναούμ Ντίσιου από τα αλβανικά δικαστήρια γιατί προσπάθησε να καλλωπίσει το ηρώο που είναι αφιερωμένο στους Έλληνες πεσόντες μαχητές του έπους του  1940 στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα. Κατηγορήθηκε προσχηματικά ότι κατάστρεψε αλβανικούς τάφους, η δίκη όμως ήταν καθαρά πολιτική και βαθύτερη αιτία της καταδίκης του αποτελεί το γεγονός ότι δήλωσε «Έλληνας», κάτι που δεν αποδέχονται οι Αλβανοί για την περιοχή της Κορυτσάς. Στο πρόσωπο του Ναούμ Ντίσιου καταδικάζονται όλα τα δικαιώματα που διεκδικεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός καθώς διακυβεύεται  η ίδια μας η ύπαρξη επί χιλιετιών στις πατρογονικές μας εστίες».
Ο Σταύρος Γκίνος επίσης ανέφερε ότι «σε όλη την Ευρώπη οι μειονότητες απολαμβάνουν θεσμικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις περί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και μόνο η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αναγνωρισμένη από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, την Κοινωνία των Εθνών, το Δικαστήριο της Χάγης, το Συνέδριο των Παρισίων ( 1946) κ.α. παραμένει ως σήμερα χωρίς διεκδικήσεις, είδος προς «αλβανοποίηση».  Γι’ αυτό  επιβάλετε άμεσα όλοι οι Βορειοηπειρώτες να ενωθούμε αφήνοντας στην άκρη όλες τις διαφωνίες και προσωπικές φιλοδοξίες γύρω από έναν φορέα, την ιστορική οργάνωσή μας την «Ομόνοια», μια «Ομόνοια» ανοιχτή σε όλους που θα αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό  και θα παλεύει για τα δίκαιά του ακολουθώντας μια κοινή πορεία, ένα κοινό όραμα. Μόνο έτσι μπορούμε να φθάσουμε ξανά στην Εθνική Ομοψυχία»
       «Διαμαρτυρόμαστε επίσης έντονα για τις μεθοδεύσεις των Σκοπίων να αναγνωρισθούν διεθνώς ως «Μακεδονία». Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική.! Τέλος στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους Κυπρίους Αδελφούς μας με την ευχή τόσο η Κύπρος όσο και η Βόρειος Ήπειρος να γιορτάσουν σύντομα την Εθνική τους Αποκατάσταση», κατέληξε ο Πρόεδρος Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας.

Παρέστησαν στην εκδήλωση και χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος της Ι. Μητροπόλεως Πατρών π. Αντώνιος, ο οποίος και ευλόγησε την πίτα,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Δ. Ελλάδας και πολιτευτής του ΛΑΟΣ Γεωργία Ντάτσικα, η εκπρόσωπος της ΔΕΕΜ «Ομόνοια» Ηλέκτρα Κίκη, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕΜ Λευτέρης Πρίφτης, ο Πρόεδρος της ΝΕΟΣ Αχαΐας Β. Πόθος, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χιμαριωτών Θ. Γκούμας, ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Λάρισσας Αστέριος Χάμος, ο Πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Πάτρας Κ. Βοριάς, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Ειρήνη Κουτσού, οι Κύπριοι φοιτητές του Συλλόγου Α.Φ.Σ.Κ «Φλόγα Πατρών» κ.ά.

 Η επιτυχημένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε γιορταστική ατμόσφαιρα με παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς και τραγούδια από παρα-δοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από μέλη της βορειοηπειρωτικής νεολαίας.

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

Varate violitzides

Ανώνυμος είπε...

Πρόεδρε αφησε τις μαγκιές εδώ στην Πάτρα και αν είστε παλικάρια πηγαίνετε στον τόπος σας για να έχετε όνειρα και νίκες.Από μακρυά δεν γίνετε τίποτα , μόνον που καταντάτε καταγκιόζηδες ψευτοπατριότες.
Οι χθεσινοί χαφιέδες του Χότζα σήμερα εδώ μας το παίζουν πατριώτες.

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ είπε...

Ο Πρόεδρος το έχει αποδείξει στην πράξη, ήταν ο πρώτος μαζί με τα παιδιά της ΝΕΟΣ και του ΠΥΡΡΟΥ που τόλμησαν και διοργάνωσαν την επέτειο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας μέσα στη Βόρειο Ήπειρο το Μαίο το 2010 και το Μαίο του 2011, έχει δώσει και δίνει αγώνες για την καθιέρωσή του εκεί στα Πάτρια εδάφη και διεκδικεί με τόλμη τα δίκαιά μας γιαυτό εσύ ανώνυμε λασπολόγιε ανθέλληνα 4.22 αν θέλεις επιβεβαίωση σε όλα αυτά πες μας το όνομά σου και τότε θα κεντίσουμε καλά τη γούνα σου...!

Ανώνυμος είπε...

Χρυσό μου παιδί μπορεί να είσουν κι εσύ μαζί με τον πρόεδρο και το Μάιο του 10 και το Μάιο 11 όμως το απόγευμα η το άλλο πρωι φύγατε για Πατρα
και καλή αντάμωση του χρόνου.Στα μέρη σας εκεί στο χωριό σου η στην πόλη αν έχεις δεν ζουν έλληνες έχουν φυγει όλλοι στην Πάτρα και την Αθήνα,συνεπώς τίποτα δεν μένει κενό και τα μέρη σας κατοικούνται από αλβανούς.Δεν είναι αλήθεια;
Πεσμου έχω ακούσει για Νεολάια Β.Η στην Αθήνα στην Πάτρα κλπ αλλά όχι στο Αργυρόκαστρο, στους Αγ.Σαράντα.Στα μέρη της Βρείου Ηπείρου δεν ζουν νέοι αλλά μόνον γέροι και όχι όλλοι κι αυτοί.Μην είσαι πολύ απότομος.Και άλλη μία φορά στο τόπος μας εαν έμεινε κάτι που δεν το πήραν οι αλβανοί μας περιμένει εκει.Από την Πατρα δεν λύνει το πρόβλημα,τον εαυτο μας κοροδεύουμε.Τα πάτρια εδάφη δυστυχώς μπορείς να να τα κρατήσεις εαν ζεις εκεί και περπατάς κάθε μέρα πάνω στα πονεμένα χωματά μας.Από την Πάτρα τίποτε δεν γίνεται απλά καταντάμε γελεία και μας ειρωνεύονται οι αλβανοί.Λιγο ψύχρεμος γιατί είσαι πολύ μικρός να χτυπάς το στήθος.Α το μόνο κέρδος κάνετε καμία προσωπική γνωριμία με κανέναν πολιτικό στην Πατρα.Έχετε τόσους ψηφοφόρους πίσως σας που τους κομαντάρετε.
Κρίση είναι ας πηγαίνουμε να επενδύσουμε εκεί και ας αφήσουμε τα κλαρίνα και τις πίτες.

Ανώνυμος είπε...

6.55
Καημένο βορειοηπειροτάκι που ξέρεις να κεντίσεις και γούνες δεν το βλέπεις ότι εισαι τυφλό και δεν βλέπεις πέρα από τη μύτη σου;Για να σου κάνω μία ερώτηση:Εχω ακουσει και σίγουρα αληθεύει ότι στην Πατρα σήμερα και όλη την Αχαία φοιτούν πάνω
5000 χιλιάδες βορειοηπειροτόπουλα.Για πες μου πόσα ελληνικά σχολεία λειτουργουν σήμερα στο χωριό σου η την πόλη αν έχεις;Σε όλο το χώρο της Β.Η λειτουργούν 5-6 δημοτικά με 5-6 μαθητες το ένα;Μας σώσατε με τα στεφάνια και τα κλαρίνα στην Πατρα.Ανοιξε τα μάτια σου και μη σε περνούν για βλάκα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΕΣ !!!
ΣΙΓΑ ΡΕ ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΕΣ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΣΤΡΑΕΙ!!! τι συγκινητικό, γιατί πράγμα προσπαθεί να μας πείσει o μαμιάς,ότι έχει ικανότητες ηγέτη? ΑΝΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΜΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ Η ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Κ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΧΑΙΒΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΜΑΜΗΣΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΣΑΣ!! ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Κ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!!!!ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ !!! ΜΑΣΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

O EKPROSOPOS LEEI TOY ELLINOVLAXOY PROEDROY OLIS TIS KORYTSAS NAUM DISIOY !!!
OYI OYI PALIKARI MOY TI ALO 9A AKOUSOUN TA AYTAKIA MOY, O NAUMIS ESTEILE EKPROSOPO STIN PATRA LEEI NA PARALAVEI TIN TIMITIKI PLAKETA APO TIS NEOLEA OLIS THS PATRAS!!!
VAI VAI VAI VAI MORE TI ITAN PALI K TOUTO !!!
TOU TIN PAREDOSES ORE ...... PILURA GIA .......; KALA PIGES STIN PATRA OS EFETZIS EKPROSOPOS TOU DISU KAI AFISES TO KOMMA SOY MONO TOY STIN PATRIDA;
ME TETOIOYS ANDRES ONOIREYOMASTE ENA KALYTERO AYRIO... PILURA, KOPSE LIGO TIS XATZARES GIATI ..........!!!!
F.BOOK

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ είπε...

Τελικά ανώνυμε ψευτοπαληκαρά σε έχει κυριέυσει η ανασφάλεια,γράφεις και γράφεις με διάφορα ανώνυμα προφίλ όπως με το ανώνυμος 4.22 12.22, 2.27, 4.18,5.39, είσαι το ίδιο άτομο και προσπαθείς να πεις τι..; Τι έχεις κάνει εσύ για όλα αυτά που πονάει η πατρίδα μας; Εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι δίνοντας πραγματικούς αγώνες χωρίς κομματικούς χρωμματισμούς είμαστε παντού και πάντα παρών σε οποιοδήποτε αγώνα και στη Βόρειο Ήπειρο αν χρειαστεί να δόσουμε μάχες θα είμαστε εκεί, εσύ μόνο να αλυχτάς εκ του ασφαλούς ξέρεις είσαι από εκείνους τους ψευτοπατριώτες που ψάχνεις καμιά καρέκλα να βολευτείς...(και σου χαλάμε τα σχέδια φαίνεται) και θυμήθηκες ξαφνικά ότι υπάρχει η πατρίδα. Μεχρι χθες που ήσουν; Θέλουν κότσια οι αγώνες και όχι λόγια και εσύ κότσια δεν έχεις και είσαι πολύ λίγος για να κρίνεις το έργο της ΝΕ.Β.Α.! Έχεις ξεφύγει τελείως σε βαθμό που το συντομότερο σου χρειάζετε ψυχίατρος!!! Α και κάτι ακόμη, να σε χαίρετε το κόμμα που σε έχει...!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ Ο 5:39
ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΣΟΥ
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΑΔ, ΕΣΥ ΧΑΡΑΞΕΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ Κ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ BERISA
ΚΑΛΟ ΞΥΜΕΡΩΜΑ

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ είπε...

Ανώνυμε 5.39 και βάλε...,δεν περνάνε τα σάπια σου γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ποιος είσαι...! Τελικά είσαι πολύ μεγάλος καραγκιόζης!

Ανώνυμος είπε...

2:21 αφαίρεσε το 'ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ' γιατί μας προσβάλλεις όλους μ'αυτά που είπες..

Δημοσίευση σχολίου