Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Χωρίς ελληνική παρουσία το 11 Φεστιβάλ Θεάτρου Βουθρωτού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου «Βουθρωτό 2000»  που πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου είναι από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά δρώμενα όχι μόνο για την περιοχή των Αγίων Σαράντα αλλά για όλη την Αλβανία.
Το σπουδαίο θέατρο της Ελληνιστικής περιόδου, η γραφικότητα του χώρου και η τεράστια αρχαιολογική αξία της ελληνικής πόλης του Βουθρωτού (προστατεύεται από την Unesco), έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον σημαντικών προσωπικοτήτων και σχημάτων του θεάτρου από όλη την Ευρώπη. Το φεστιβάλ προκαλεί το ενδιαφέρον των κατοίκων αλλά και των τουριστών που παραθερίζουν  στους Αγίους Σαράντα.
Για τους συμπατριώτες μας το φεστιβάλ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε ελληνική συμμετοχή. Ο χώρος του θεάτρου φορτίζεται συναισθηματικά απο τις ελληνικές παραστάσεις γαιτί είναι οι μόνες μου μπορούν να σε ταξιδέψουν στο χώρο και στο χρόνο του Βουθρωτού, στο χώρο και στον χρόνο των προγόνων μας. Τα προηγούμενα χρόνια οι Ελληνικές παραστάσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν οι μόνες που εξαντλούνταν όλα τα εισιτήρια.
Δεν ξέρουμε αν για την φετινή απουσία ελληνικής παράστασης ευθύνεται το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας (διοργανωτής), η ελληνική «οικονομική κρίση» ή κάτι άλλο. Είναι κάτι που μας στεναχωρεί  και το εκφράζουμε. Με το πρόσχημα της «κρίσης» έγιναν πολλές περικοπές, υπάρχουν όμως κάποιες σταθερές που δεν πρέπει να μεταβάλλονται. Για την Αλβανία αποτελεί είδηση ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού  για το φεστιβάλ αυξήθηκε φέτος κατά 50%, φτάνοντας τα  9 εκ. λεκ (66.000 Ευρώ!!!!).  
Αλήθεια οι Έλληνες διπλωμάτες στην Αλβανία, εκτός του να δίνουν βίζες τι άλλο κάνουν;;;

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

OI DIPLWMATES STHN ALBANIA, EINAI H NTROPH THS ELLADAS. MEXRI KAI ANTHRWPOI SKOTWTHIKAN APO TO EMPOREIO THS VISAS.

Ανώνυμος είπε...

episis ydrioun kai komata

Δημοσίευση σχολίου