Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Καθησυχάζει η ΕΕ τα Δυτικά Βαλκάνια για την προοπτική ένταξης.


Με άλλα λόγια: Περιμένετε γιατί πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας
Καθαρό μήνυμα ότι οι πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ανοιχτές για τα Δυτικά Βαλκάνια έστειλαν οι «27» στη σύνοδο που διοργάνωσε την Τετάρτη η ισπανική προεδρία στο Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σερβία και Κόσσοβο κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας.

Η ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βεβαιώνοντας ότι οι πύλες της Ένωσης είναι ανοιχτές για την Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αλβανία, το Κόσσοβο, την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο εφόσον εκπληρώσουν τα απέριττα κριτήρια και ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία.


«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την χωρίς αμφιβολία δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που παραμένει απαραίτητη για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της -προεδρεύουσας του Συμβουλίου της ΕΕ- Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

«Σήμερα στο Σαράγεβο, η ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια αποφάσισαν να έχουν μία νέα συμφωνία για το μέλλον, ένα μέλλον ελπίδας, ένα μέλλον ειρήνης, ένα μέλλον πλήρους ενσωμάτωσης στην ΕΕ» υπογράμμισε μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου στο Σαράγεβο.

Στο ίδιο πνεύμα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε δήλωσε: «Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι πρώτη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ανησυχούν ότι υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης η ΕΕ θα είναι απρόθυμη να κινηθεί προς νέα διεύρυνση. Οι βαλκανικές κυβερνήσεις τονίζουν ότι η διεύρυνση δεν προκάλεσε την κρίση και δεν πρέπει να μπει στο «ψυγείο».

Η μόνη χώρα που βρίσκεται μέχρι στιγμής πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ είναι η Κροατία, πιθανώς το 2012.

Στο Σαράγεβο η Σερβία και το Κόσσοβο κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας το 2008. Το Βελιγράδι έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ το Κόσσοβο και για να μετάσχει στη σύνοδο αφαιρέθηκαν όλα τα κρατικά ονόματα και σύμβολα.

Στη σύνοδο εκπροσωπήθηκαν οι «27», όλες οι χώρες της Βαλκανικής, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, πολλοί διεθνείς οργανισμοί, καθώς και η Τουρκία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου