Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΟΜΟΝΟΙΑ: Προκλητική Αδιαφορία Αλβανικών Αρχών για τα μνημεία μας


Με αγανάκτηση φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας σε ότι αφορά την προστασία  των ορθόδοξων ναών και μοναστηριών στην Αλβανία. Αντί της διαφύλαξης, αποκατάστασης και ανάδειξης σπουδαίων μνημείων της Ορθοδοξίας, που αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο της Ελληνικής Μειονότητας αλλά  της ευρύτερης περιοχής, τα αρμόδια κρατικά όργανα μένουν απαθή στις επιθέσεις των αρχαιοκαπήλων και όχι μόνο.
Σε παλαιότερη ανακοίνωση μας (2 Αυγούστου 2008), είχαμε καταγγείλει την αδιαφορία και τις προκλήσεις των αρμόδιων κρατικών φορέων με συγκεκριμένα παραδείγματα. Δυστυχώς καμία εξέλιξη προς το καλύτερο δεν είχαμε. Αντιθέτως παρατηρούμε τα κρούσματα βεβήλωσης και διαρρήξεων των ναών να αυξάνονται. Τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες, σε  ναούς όπως του Αγίου Νικολάου στο Μεσοπόταμο και Παναγίας Λαμπόβου Σταυρού συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν την κυριότητα της  Ορθόδοξης Εκκλησίας μετατρέποντας τους σε τουριστικά αξιοθέατα.

Απευθύνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία της χώρας να εξετάσει με την αρμόζουσα προσοχή την διαφύλαξη των θρησκευτικών μνημείων. Καλούμε επίσης τους αιρετούς της Ελληνικής Μειονότητας  και όλους τους συμπατριώτες μας να γίνουν οι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παραδόσεων. 
  
Άγιοι Σαράντα 3-6-2010

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Η αλβανοί συμπεριφέρονται σαν τους Ταλιμπάν, με αγάλματα του Budha στο Αφγανιστάν

Δημοσίευση σχολίου