Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Πρωινός Λόγος: Οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζουν με καχυποψία και μάλιστα με σύνδρομα ρατσιστικά τους Βλάχους.


ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Αν και η Ρουμανία επιχειρεί να τους κάνει «δικούς» της
«Οι ίδιοι καυχώνται για την ελληνικότητά τους», δηλώνει στον «Π.Λ.» ο Αλ. Καχριμάνης
Η Ρουμανία  ζητά την αναγνώριση των Ελληνοβλάχων της Αλβανίας  ως Ρουμάνων.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Trajan Basescou, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία,  ζήτησε να θεωρηθούν Ρουμάνικης καταγωγής.
Ωστόσο η Ρουμάνικη απαίτηση εξυπηρετεί τα Τίρανα, ούτως ώστε να είναι μειωμένος ο αριθμός των Βλάχων που θα δηλώσουν Έλληνες στην επικείμενη διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού. Σ' αυτό ακριβώς έγκειται και η σύμπτωση συμφερόντων της Αλβανικής πολιτείας και της Ρουμανικής διπλωματίας.


Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι «υπάρχει, ένας απλός τρόπος να απαντηθεί το αίτημα του Μπασέσκου: η φωνή των ίδιων των Βλάχων, των Συλλόγων τους και των εκπροσώπων τους στην τοπική και όποια άλλη βαθμίδα διοίκησης οι οποίοι αρνούνται το ρουμανικό εναγκαλισμό, λέγοντας πως ως Βλάχοι έχουμε ήδη μια εθνικότητα: την εθνικότητα που, εκτός άλλων, τόσα χρόνια επιδιώξαμε και πετύχαμε να αναγράφεται στα Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Χωρίς αυτή τη φωνή ο Μπασέσκου θα έχει κάθε δίκιο να εγείρει θέμα Ρουμανόβλαχων».
Να σημειωθεί ότι και οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι, αλλά και Σκοπιανοί, προσπαθούν να δημιουργήσουν μειονότητα στην Αλβανία.
Σε εκπομπή της Κρατικής Ρουμανικής Τηλεόρασης, αφιερωμένη στην κοινότητα των Αρουμούν και που εστιάζονταν κυρίως στους Ορθοδόξους της Μουζακιάς Αγίων Σαράντα αναφέρθηκε ότι υπέστησαν αφομοιωτική πίεση από τον Εμβέρ Χότζα, αλλά δέχονται ανάλογη πίεση εξελληνισμού από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία  συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με  καχυποψία και μάλιστα με σύνδρομα ρατσιστικά.
Όλα αυτά τα χρόνια η Αλβανία, με διάφορους τρόπους, έχει αποφύγει να αντιμετωπίσει και να προσεγγίσει με νοοτροπία σύγχρονη το ζήτημα της δημογραφίας και της γεωγραφίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ

Ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε στον «Π.Λ.» ότι «οι ίδιοι οι Βλάχοι της Αλβανίας αποδέχονται την Ελληνικότητά τους και καυχώνται γι’ αυτή.
Αυτό το διακήρυξαν σε εκδήλωση στις 12-12-2009 στην Κορυτσά, όπου συμμετείχαν άνθρωποι που ήταν θύματα της Ρουμάνικης προπαγάνδας και  είχαν φύγει από την Ελλάδα μετά την εθνική περιπέτειά της».
Μάλιστα επεσήμανε ότι ο Απόστολος Αρσάκης, που διετέλεσε Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, διέθεσε την περιουσία του για την ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας.
Επίσης Ελληνόβλαχοι από την περιοχή της σημερινής Αλβανίας ήταν οι εθνικοί ευεργέτες Σίμων και Γεώργιος Σίνας, Χρηστάκης Ζωγράφος, Ευάγγελος και Κων/νος Ζάππας κ.ά.
Και πρόσθεσε: «Κάθε φορά που οι Ρουμάνοι ανακινούν το Βλάχικο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Όταν το πρωτοέκαναν το 1860 είχαν χάσει την Βεσαραβία και την Τρανσυλβανία».
Για να έρθει, αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάρετ να σημειώσει: «Χάσαμε τεράστια ποσότητα χρυσάφι, που θα έσωζε τη χώρα, και πλουτίσαμε τους προπαγανδιστές».
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, και τώρα η Ρουμανία, καθώς βρίσκεται προ της οικονομικής κατάρρευσης, στρέφεται και πάλι προς τους Βλάχους.
Όμως η ιστορία μιλά και λέει πως οι Βλάχοι είναι Έλληνες, παρ’ όλο που ένα από τα ηγετικά τους στελέχη στην Αλβανία, ο κ. Γκότσης, έχει αλλάξει τελευταία στάση, και υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτόχθονα λαό.
Πρωινός Λόγος

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ ΩΡΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ; ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΤΡΩΓΟΜΑΣΤΕ . ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ .

Ανώνυμος είπε...

mathe ta apla ellinika prwta re agrammate

Keravnios είπε...

αδερφε βορειοηπειρωτη αλλα λεει ο τιτλος και αλλα λεει το κειμενο. ο τιτλος λεει οτι οι Βορειοηπειρώτς αντιμετοπίζουν ρατσιστικά τους βλάχους ενώ το κείμενο λέει ότι η "ελληνική μειονότητα" αντιμετωπίζεται (παθητική φωνή) με καχυποψία και σύνδρομα ρατσιστικά. Αν δεν το έκανες επίτηδες, άλλαξε τον τίτλο.. αρκετές παρεξηγήσεις έχουμε δεν χρειαζόμεστε κι αλλες

Βορειοηπειρώτης είπε...

Κεραύνιε γεια σου! Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Το θέμα με τους Βλάχους και την υπηκοότητα είχε εξαντληθεί τις προηγούμενες μέρες από όλα τα βορειοηπειρωτικά μλοκς. Δεν θα αναρτούσαμε την είδηση, το κάναμε ακριβώς για τη φράσει που είναι με έντονη γραφή (Την ίδια στιγμή η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με καχυποψία και μάλιστα με σύνδρομα ρατσιστικά.). Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Β. Κουτσολιοντο – Διευθυντή – Εκδότη – Ιδιοκτήτη του Πρωινού Λόγου και μας είπε ότι εννοεί ακριβώς αυτό. Η αλήθεια είναι ότι με του Βλάχους δεν τα καταφέραμε να έχουμε κοινή πορεία. Ο Κουτσολιόντος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε στην αρχή έριχνε όλη την ευθύνη στους Βορειοηπειρώτες. Το θέμα με τους Ελληνοβλάχους της Αλβανίας είναι πολύ μεγάλο και νομίζω ευθύνονται και οι ίδιοι αλλά ποιο πολύ θα έλεγα οι Βλάχοι της Ελλάδος για να αποκτήσουν μεγαλύτερους δεσμούς με την καταγωγή τους γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αλλοιωθεί.

Ανώνυμος είπε...

re mathe ellinika

synevi είπε...

Απο που και ως που ειμαστε συμπατριωτες με του Βλαχους;
Τι κοινο μας συνδεει;
Μηπως για να πουλαμε μουρη,οτι εμεις οι βορειοηπειρωτες ειχαμε πολλους ευεργετες;
Στο κατω κατω της γραφης ο καθε λαος εχει τη δυνατοτητα να αυτοπροσδιοριζεται, αυτο αλλωστε δε ζηταμε και εμεις ως ελληνες της Αλβανιας;

Κεραύνιος είπε...

Synevi ακριβώς έτσι είναι και οι Βλάχοι αυτοπροσδιορίστηκαν ως Έλληνες. και τώρα όπως και πριν από 60 χρόνια κάποιοι προσπαθούν με διαφόρους τρόπους να βγάλουν το "αυτό" και να τους προσδιορίσουν μόνοι τους με διαφόρους τρόπους (χρηματισμοί, εκπαίδευση, προπαγάνδα κτλ κτλ). Μας συνδέει πρωτίστως το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια γη και ανήκουμε στον ίδιο λαό. Δευτερευόντως μας συνδέουν κατά καιρούς κοινοί αγώνες και κοινά πάθη και άλλα.

Κεραύνιος είπε...

Βορειοηπειρώτη ίσως μοιάζω αφελής αυτήν την στιγμή αλλά πραγματικά πάλι δεν κατάλαβα: "και μας είπε ότι εννοεί ακριβώς αυτό" ποιο αυτό; αυτό του τίτλου ή αυτό της φράσης στο άρθρο; ποιος αντιμετοπίζεται ρατσιστικά από ποιους σύμφωνα με τον αρθρογράφο;

synevi είπε...

Keravnie, θα γνωριζεις οπως ολοι μας πως τα τελευταια χρονια, απ το 1990 και μετα, πολλοι ηταν αυτοι που δηλωναν ελληνες. Τα κινητρα ειναι λιγο πολυ γνωστα.
Ας αφησουμε το χρονο να κανει τη δουλεια του, και ας μην εκβιαζουμε καταστασεις.

Keravnios είπε...

τον χρονο να αφησουμε ή τους αλβανους και τους ρουμανους;
δεν νομίζω πως ειναι πληγη που κλεινει με τον χρονο. ειναι μάλλον ιος που θελει αντιμετώπιση

synevi είπε...

Ατομα τα οποια καθε φορα αυτοπροσδιοριζονται με διαφορετικο τροπο, αναλογως με τι ανταλλαγματα διδονται, ειναι ντροπη να τα θεωρουμε συμπατριωτες μας.
Και αν πριν απο 60 χρονια, το τοτε καθεστως ασκουσε αφορητες πιεσεις για την αλλιωση των μειονοτικων στοιχειων (απο οσα αναφερουν οσοι τα εζησαν, γατι εγω εκει που ζουσα δε με πιεσε κανεις να δηλωσω κατι αλλο περα απο αυτο που ειμαι), σημερα δεν υπαρχει καμια διακιολογια γι αυτους τους ανθρωπους.
Ειτε εισαι ελληνας ειτε δεν εισαι, ενδιαμεσες καταστασεις δεν υπαρχουν.
Εχουμε αναλογιστει τι ευθυνη φερουνε ολοι αυτοι που για τους δικους τους λογους παρουσιαζουν ως ελληνες τον καθε παρατρεχαμενο; Δεν αποτελει αυτο αλλιωση των στοιχειων της ελληνικης μειονοτητας;
Το θεμα αλλωστε των βλαχων εχει απασχολησει και την ελληνικη πολιτεια, ενω αρχικως τους εδινε το ΕΔΤΟ οταν ηρθε η στιγμη για την αποδοση της ελληνικης υπηκοοτητας περναν απο κοσκινο και ειναι παρα πολλες αιτησεις που απορριπτονται

Ανώνυμος είπε...

δε θέλω να αμφισβητήσω τον βορειοηπειρώτη, αλλά εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι τον Πρωϊνό Λόγο να έχει τέτοιον τίτλο. Τουλάχιστον πρωτοσέλιδα! Και όπως παρατήρησε και άλλος φίλος, άλλα λέει το κείμενο. Ο τίτλος είναι άσχετος, και νομίζω είναι από blog.
Βλάχος ηπειρώτης

Δημοσίευση σχολίου