Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας Χρήστου Γκότση

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Γκότση καλησπέρα σας. Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ρουμανίας Τραϊαν Μπασέσκου, ο οποίος έθεσε θέμα αναγνώρισης των Βλάχων ως «Εθνική Ρουμανική Μειονότητα» της χώρας.
Θα θέλαμε να μας πείτε ποια ήταν η αντίδραση της αλβανικής πλευράς αλλά και τη θέση την οποία παίρνετε εσείς πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Χ. Γκότσης: Καλησπέρα σας. Αυτή είναι η αλήθεια, ο κ. Μπασέσκου ήρθε εδώ και μάζεψε περίπου 200 – 300 άτομα, όχι όλοι Βλάχοι, για να ακούσουμε τι θα πει για ένα αιώνιο θέμα.
Πρόκειται για το αιώνιο όνειρο της Ρουμανίας, να επιβάλλει στους Βλάχους νοτίως του Δούναβη, τη συνείδηση της ρουμανικής εθνικότητας, κάτι που δεν ίσχυε και ούτε θα ισχύσει ποτέ. Ήταν μία δήλωση ανοικτή που έκανε σε τετ α τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας κο Μπαμίρ Τόπι, ενώ ακούστηκε πως συζητήθηκε μεταξύ τους και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ως αντάλλαγμα για την αναγνώριση των Βλάχων ως ρουμανική μειονότητα. Αυτό που ακούσαμε ανοικτά όλοι είναι ότι ο κ. Μπασέσκου ζήτησε ένα πράγμα που το θεωρούμε απαράδεκτο. Ο κ. Τόπι απάντησε ότι η αλβανική πλευρά αναγνωρίζει για την κοινότητα των Βλάχων το status της πολιτιστικής μειονότητας.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η δική σας αντίδραση, όπως διαβάσαμε σε δηλώσεις σας σε αλβανική εφημερίδα ήταν σαφέστατη, πως δεν αποτελείτε εθνική ρουμανική μειονότητα. Είπατε επίσης πως «οι Βλάχοι έχουν λύσει το θέμα της εθνικότητας στα κράτη στα οποία ανήκουν». Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;

Χ. Γκότσης: Είπα αυτό που νιώθουν όλοι, νομίζω, οι Βλάχοι της Αλβανίας και φυσικά της Ελλάδας, ότι ποτέ δεν ανήκαμε στο ρουμανικό έθνος. Για να πάμε και λίγο πιο πέρα, με την αντίδραση μου προς τον κο Μπασέσκου, είναι ότι στις μέρες μας οι Βλάχοι της Ρουμανίας, είναι αυτοί που ζητάνε την αναγνώριση τους ως εθνικό status, όπως αναγνωρίζονται όλες οι εθνικές μειονότητες της Ρουμανίας που είναι περίπου είκοσι και έχουν από μία έδρα στο ρουμανικό κοινοβούλιο. Κάτι αντίστοιχο διεκδικούν και οι Βλάχοι. Ο κ. Μπασέσκου όμως και το ρουμανικό κράτος δεν αναγνωρίζουν τους Βλάχους σαν μειονότητα εκεί. Είναι ένα θέμα δικό τους, όμως αυτοί κάνουν το αντίθετο. Αντί να ασχολείται με το θέμα μέσα στη χώρα του έρχεται και ανακινεί σε άλλες χώρες το αιώνιο όνειρο τους για τους Βλάχους εκτός Ρουμανίας ως το «ζήτημα της ρουμανικής διασποράς». Αυτό το παιχνίδι συνεχίζεται εδώ και εκατό χρόνια, προκειμένου να ανοίξουν ρουμάνικα σχολεία και εκκλησίες. Εμείς το έχουμε πει και το έχουμε τονίσει κι άλλη φορά ότι για εμάς τους Βλάχους υπάρχει μία μητρική πολιτεία. Αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα και μετά είναι και η Αλβανία. Η ευθύνη της Ελλάδας και για τους Βλάχους της Αλβανίας και για τους Βλάχους των Σκοπίων, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είναι μεγάλη. Αν δεν το καταλαβαίνουν σήμερα οι πολιτικοί της Ελλάδος, θα πρέπει να καταλάβουν κάποια στιγμή ότι αυτοί οι πληθυσμοί είναι αδέρφια μας που έχουν ελληνική καταγωγή αλλά δυστυχώς μένουν εκτός της αγκαλιάς του ελληνικού κράτους.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Οι σχέσεις σας με το ΚΕΑΔ και την Ομόνοια ποιες είναι σήμερα; Γιατί έχουμε ακούσει πολλά γύρω από αυτό το θέμα και να θυμίσουμε ότι αναδειχθήκατε δύο φορές βουλευτής με το συγκεκριμένο κόμμα.

Χ. Γκότσης: Νομίζω ότι αυτές τις δύο φορές που ήμουν βουλευτής εκπροσώπησα ικανοποιητικά την κοινότητα των Ελληνόβλαχων της Αλβανίας και όλων των Ελλήνων γενικότερα στη χώρα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν πήγαν όπως έπρεπε. Πιστεύω ότι ο ρόλος του ΚΕΑΔ έχει τελειώσει πλέον. Δεν είναι το θέμα πως τα πάω εγώ με το κόμμα και την Ομόνοια. Το θέμα είναι πως πάει το κόμμα με το κόμμα και η Ομόνοια με την Ομόνοια. Η Ομόνοια έχει καταστρέψει τον εαυτό της εδώ και μερικά χρόνια, όπως το ίδιο ισχύει και για το ΚΕΑΔ. Είναι αυτή η εμπειρία που έχει περάσει από την Ομόνοια στο κόμμα και δεν σου δίνει το θάρρος να ελπίζεις ότι μέσα σε αυτό το πολιτικό σχήμα θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Στις δηλώσεις σας επίσης είχατε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικής οργάνωσης ή και κόμματος που θα εκπροσωπεί τους Βλάχους. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό;


Χ. Γκότσης: Η Αλβανία ήδη αναγνωρίζει τους Βλάχους με ένα status σημαντικό που είναι ένα βήμα κοντά στο εθνικό status. Αυτό ενθαρρύνει τους ανθρώπους που βλέπουν ότι με την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ δεν έχουν θέση σε αυτό το κόμμα, αφού δεν υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό του. Δεν είμαι πάντως εγώ αυτός που οργανώνει αυτή την κίνηση. Σήμερα αποτελώ μέλος της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων της Αλβανίας και εκφράζω τίμια και μια στάση της πολιτικής της αλβανικής κυβέρνησης για τους Βλάχους. Παρ’ όλα αυτά δεν είμαι εκτός σκηνής για τη δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος των Βλάχων της Αλβανίας, αν έχουμε ως στόχο το να πάρουμε μέρος στην εξουσία. Οι Βλάχοι έχουν δώσει πάρα πολλά για αυτή τη χώρα, έτσι και αυτή η χώρα ωφείλει πολλά στους Βλάχους. Γιατί λοιπόν και μεις να μην συμμετέχουμε πιο δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας; Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συνεργασία με μία πολιτική οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας του νότου, ώστε να είμαστε πάλι μαζί, όμως αυτή τη φορά να καταλάβουν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες ότι εδώ πρέπει να υπάρχει δημοκρατία. Και δημοκρατία είναι να αναγνωρίζεις αυτό το μεγάλο κομμάτι που εδώ και είκοσι χρόνια έδωσε πολλά για τον Ελληνισμό της Αλβανίας.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εν όψει της απογραφής πληθυσμού, που θα γίνει το 2011, επειδή οι περισσότεροι από τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες και τους Ελληνόβλαχους είναι στην Ελλάδα, τι περιμένετε από το ελληνικό κράτος να κάνει προκειμένου να επιστρέψουν πίσω και να δηλώσουν την παρουσία τους στον τόπο τους;

Χ. Γκότσης: Το ελληνικό κράτος επάνω στο πολιτικό θέμα του Ελληνισμού στην Αλβανία και για την πολιτική σκηνή της χώρας έπρεπε να είχε μία παρέμβαση, γιατί έχει αυτό το δικαίωμα. Λυπάμαι πολύ όμως που τα τελευταία έξι – επτά χρόνια η στάση του είναι απαράδεκτη. Η πολιτική της Ελλάδας, τονίζω το κράτος, γιατί το έθνος είναι ίσα με τη ζωή μας, είναι πάρα πολύ αδιάφορη, χωρίς αποτελέσματα. Δυστυχώς το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία στα Τίρανα δεν υπάρχουν για μας, έχουν κλείσει τις πόρτες. Δεν είναι ένα προσωπικό θέμα, αλλά ένα θέμα για το οποίο δεν έχει γίνει καμμία συζήτηση στο πως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με τα οποία έχουμε να κάνουμε.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δυστυχώς λειτουργούν σαν δημόσιοι υπάλληλοι...


Χ. Γκότσης: Είπατε κάτι πολύ σωστό. Κάποιοι δουλεύουν μόνο για να πάρουν το μισθό. Είναι κάτι απαραίτητο για να ζήσεις και για την οικογένεια σου. Όταν όμως είσαι διπλωμάτης της Ελλάδος και ιδιαίτερα σε μια χώρα που υπάρχει Ελληνισμός δεν πρέπει να αδιαφορείς. Εδώ ειδικά έχουν δοθεί αγώνες για τον Ελληνισμό. Η στάση που κρατάνε ξαναλέω είναι απαράδεκτη.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Γκότση μια τελευταία ερώτηση. Οι Βλάχοι πραγματοποιούν ξεχωριστές εκδηλώσεις και ειδικά μάλιστα το καλοκαίρι;

Χ. Γκότσης: Οι Βλάχοι όλων των Βαλκανίων από την πλευρά της Ελλάδος νοιώθουν ότι υπάρχει μία αδιαφορία. Από την πλευρά της Ρουμανίας θέλουν να τους αφομοιώσουν. Στη Βουλγαρία απλώς λένε ότι εκεί οι Βλάχοι είναι Βούλγαροι. Στα Σκόπια τους αναγνωρίζουν ως Βλάχους με το εθνικό status της χώρας. Στην Αλβανία τους αναγνωρίζουν ως Αλβανούς πολίτες με ένα πολιτιστικό status, υπάρχει μια μετριοπάθεια εκεί πάνω στο θέμα. Επειδή νοιώθουν ότι δεν τους συσπειρώνει μια συγκεκριμένη Πολιτεία, αισθάνονται την ανάγκη να είναι ενωμένοι, να κάνουν τις συγκεντρώσεις τους και να δείχνουν ότι υπάρχουν, ότι είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας, με τα βλέμματα τους όμως στραμμένα κυρίως στην Ελλάδα.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Γκότση ήσασταν σαφέστατος στις τοποθετήσεις σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας στην εκπομπή και να ξέρετε ότι τα μικρόφωνα θα είναι πάντα ανοικτά.


Χ. Γκότσης: Σας ευχαριστώ πολύ και γω που μου δώσατε την ευκαιρία να εκφράσω ανοικτά δύο σκέψεις που είχα μαζέψει μέσα μου για χρόνια. Εύχομαι κάποια έστω από τα αρμόδια πρόσωπα να άκουσαν αυτά που είπα σήμερα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου