Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Σωτήρης Νίνης. Ο πρώτος Βορειοηπειρώτης σε Μουντιάλ.


Η παρουσία του Νίνη στη Νότια Αφρική μαζί με τους άλλους 23 εκλεκτούς της Εθνικής Ελλάδος είναι για τον ίδιο μεγάλη πρόκληση ενώ για μας τους συμπατριώτες του μεγάλη περηφάνια. Μετά τον Πύρρο Δήμα είναι ο ποιο καταξιωμένος αθλητής με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο και ελπίζουμε φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο να μας κάνει περήφανους όσο και ο Πύρρος.

Ο Σωτήρης Νίνης είναι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου, 1990 στη Χειμάρρα της Βορείου  Ήπείρου. Έχει ύψος 1,73 και αγωνίζεται στη θέση του μέσου. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Απόλλωνα Σμύρνης και συνέχισε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Το 2008 ο Νίνης εντάχθηκε στη λίστα του ισπανικού περιοδικού «Don Balon», με τους εκατό πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές του κόσμου.
Επαγγελματική Καριέρα
Τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από υπόδειξη του προπονητή του Παναθηναϊκού Βίκτορ Μουνιόθ στη διοίκηση της ομάδας, ο Νίνης υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα. Είναι από τους νεότερους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό σε επίσημο αγώνα και αυτό έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2007, στη νίκη εναντίον του Αιγάλεω με σκορ 1-0, σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών, αφήνοντας από την πρώτη του εμφάνιση πολύ καλές εντυπώσεις.
Σκόραρε το πρώτο του γκολ στον αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο στις 27 Ιανουαρίου 2007 και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που βάζει γκολ στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής - σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών - μετά τον Θωμά Μαύρο του Πανιωνίου. Ταυτόχρονα έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει με την ομάδα του Παναθηναϊκού.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 2007 έγινε και ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε ντέρμπι, βάζοντας γκολ στον αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, το οποίο έληξε 4-1 υπέρ του Παναθηναϊκού και στο οποίο ο Νίνης ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.
Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ψηφίστηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής, από τους συναδέλφους του στον ΠΣΑΠ.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2007 υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς στη Γερμανία και αποφασίστηκε να παραμείνει εκτός γηπέδων για επτά εβδομάδες μέχρι να αποθεραπευτεί.
Eπέστρεψε αισίως στα γήπεδα δίχως να χάσει τη φόρμα του και συνεχίζοντας να αποδίδει πολύ καλό ποδόσφαιρο.
Η καριέρα του γνωρίζει μεγάλη άνθιση και πολλές ομάδες μεγάλης κλάσης έχουν εκφράσει το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τον νεαρό μέσο του τριφυλλιού: όπως η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ απο την Αγγλία όπως και ομάδες απο την Ιταλία που προσφέρουν πρωτοφανή, για τόσο νεαρό και δη ΄Ελληνα παίχτη που φτάνουν τα 10 εκατομμύρια Ευρώ.
Το ενδιαφέρον των ομάδων αυτών προήλθε από την πολύ καλή χρονιά (2009-2010) που πέρασε και έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις ειδικά στους αγώνες του Παναθηναικού ενάντια της AC Roma (Φεβρουάριος 2010) για το europa league όπου στο δεύτερο κατα σειρά αγώνα έκανε καταπληκτική εμφάνηση με 1 κερδισμένο πέναλτι, μία ασσίστ και ένα γκολ και φυσικά ψηφίστηκε man of the match.
Εθνική Ομάδα
Το Μάρτιο του 2007 κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων. Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε στις 27 Μαρτίου στον αγώνα των Ελπίδων κόντρα στη Δανία. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους κατάκτησε το αργύρο μετάλλιο με την εθνική ομάδα των ελπίδων γεγονός που έκανε τον προπονητή της ανδρικής εθνικής ομάδας Oto Rehagel να τον καλέσει στην εθνική ελλάδος ένα χρόνο αργότερα.
Το Μάιο του 2008 κλήθηκε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών.  Η πρώτη του συμμετοχή ήταν σε φιλικό αγώνα με την Κύπρο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στις 19 Μαΐου 2008. Σκόραρε για πρώτη φορά φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στον ίδιο αγώνα εναντίον της Κύπρου και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας, σε ηλικία 18 χρονών και 40 ημερών.

10 comments:

Ανώνυμος είπε...

eseis pragmatika eistai (ute egw kserw)ap ti mia i ximareoi einai alvanoi ap tin alloi ...........
ZITW TO MEGA me toys vorioipirotes.KOROIDA

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 2.27 εσύ σίγουρα είσαι αλβανός πάντως ...δεν ξέρω τι λες αλλά εγώ ξέρω ότι η Χειμάρρα είναι Ελληνικότατη ...αλλά εσένα άλλο είναι το πρόβλημά σου..γουστάρεις μεγάλες αλβανίες και μαλακίες τούμπανα...αλλά μην ανησυχείς ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

Ανώνυμος είπε...

Εσυ 2.27, προδικαζεις οτι ο "Βορειοηπειρώτης" ειναι "ΜΕΓΚΑ". Το ΜΕΓΚΑ ακόμα δεν υπαρχει, ειναι ενα τιποτα. Αυτοι οι ψηφοι που περνει ειναι αντιδραση κατα του Νουλε και του ΚΕΑΔ. Αν το ΚΕΑΔ το εκπροσοπουν ανθρωποι σαν εσενα ειναι τελειωμενο. Μπορει τα αποτελέσματα να ειναι πειραγμενα αλλα εμένα μου φαινονται λογικά οι ψηφοι πρεπει να ερμηνευονται υπερ ΚΕΑΔ και κατα ΚΕΑΔ. Βορειοηπειρωτης δεν επρεπε να βάλει ερώτηση ποιο κομμα σε εκφράζει γιατι η πλεοψηφία είναι με το κανένα έπρεπε να ρωτάει ποιο θα ψηφίσετε

Ανώνυμος είπε...

ειστε μαλακες. Εγω φοναζω πως η Χειμμαρα ειναι Ελληνικη αλλα........... αλλα ατομα λενε το αντιθετο αφτοι που δεν εχουν προβλημα με τους ΤΣΑΜΙΔΕΣ αφτοι οι σπιουνοι του ΧΟΤΖΑ και του ΜΠΕΡΙΣΑ μαζοι. Γιατι φιλε μου τη σοσιαλιστες τι ΠΣΕΦΤΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ εμας μας αποκαλουσαν (kaur i derit) εμεις ειμαστε Ελλινες φιλε και αν σας πυπαξαι εσας η συνεργασια του Ντουλε με PS που εισασταν οταν συνεργαστικε με το ΝΑΝΟ με το ΜΠΕΡΙΣΑ .ΓΙΑΦΤΟ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ!!!!!!!!!!! ΣΑΣ ΚΣΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ. Ο λαος θα σας κρινει

Ανώνυμος είπε...

Το πιο πάνω παιδί δεν αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Χειμάρας.
Ήθελε απλά να πει ότι εμείς οι ίδιοι δεν αγαπούμε ο ένας τον άλλων και αλληλοξεφτιλιζόμαστε.
Όπως επίσης ήθελε να πει ότι, η ηγεσία μας έχει μειωμένη εθνική συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Sygxaritiria sto Nini, kai se anotera. As apotelesei paradeigma pros mimisi gia olous toys neous voreioipeirotes. Einai pragmatika to kamari mas ayti ti stigmi.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΝΙΝΗΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ;; ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΡΩΤΑΩ...

Keravnios είπε...

Ενδεχομένως όχι, όταν πάντως τέθηκε από τα μμε θέμα εθνικής ομάδας ο Νίνης απλά λιτά και απέρριτα είπε, "θα φορέσω την φανέλα της πατρίδας μου". χωρίς να κρύβεται και χωρίς να το παίζει υπερπατριώτης. κατά την αναχώρηση για την νότια αφρική δήλωσε: «Mε ενθουσιάζει το γεγονός και μόνο ότι αποτελώ μέλος της Εθνικής ομάδας της χώρας μου. Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά είναι μεγάλη επιβράβευση να αποτελείς στέλεχος της Εθνικής και να προσπαθώ κι εγώ από το κομμάτι που μου αναλογεί να φέρω επιτυχία στην πατρίδα μας». Δεν το ξέρω το παιδί προσωπικά, ο αδερφός του πάντως μπορεί να σου εξηγήσει δυο πραγματάκια αν χρειαστείς παραπάνω πληροφορίες επί του θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Βασικά απο τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το ποιά είναι η Βόρεια Ήπειρος(ακόμα και τα βιβλία ιστορίας αναφέροναται ελάχιστα)λογικό είναι να αμφισβητεί α καθένας την Ελληνικότητα μας.Εδώ αμφισβητούμε μεταξύ μας ο ένας τον άλλον.Κάποιες φορές όμως δεν χρειάζεται να αποδείξεις το τι είσαι,σημασία έχει το τι νιώθεις πως είσαι.Και αυτό πηγάζει απο το τι σου έχει περάσει η οικογένεια σου,χωρίς να έχει κάποιο συμφέρον.Αυτό το λέω επειδή κάποιοι λένε πως πολλοί υποστηρίζουν πως είναι Έλληνες λόγω συμφέροντος...Στην Χειμάρα δεν υπάρχει κανένα συμφέρον...απλά το νιώθουμε..Κι ας σταματήσουμε πλέον να αμφισβητούμε ο ένας τον άλλο.Θα έλεγα πως όποιος θέλει να εκφέρει άποψη (στο ποιός είναι Έλληνας και ποιός όχι)θά πρέπει να είναι να είναι άριστος γνώστης της ιστορίας αλλά και του κάθε τόπου.Γι αυτό καλό θα είναι ο καθάνας να μιλαέι μόνο για τον τόπο του.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΩΤΗΡΗ!!!!

ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΟΛΟΥΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ!

Υ.Γ. Σταματήστε να γκρινιάζετε για όλα. Απλά χαρείτε την συμμετοχή του συμπατριώτη μας στο mundial. Ο ΝΙΝΗΣ ποτέ δεν έκρυψε την καταγωγή του. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όταν τον κάλεσε ο προπονητής της εθνικής Αλβανίας νέων, αρνήθηκε να φορέσει την φανέλα με το αλβανικό εθνόσημο.

Δημοσίευση σχολίου