Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η συνέντευξη της αδερφής του Αριστοτέλη Γκούμα στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR


Η συνέντευξη της αδερφής του Αριστοτέλη Γκούμα, Αννέτας Γκούμα – Μπελέρη στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ (90,6 FM), με την Αθηνά Κρεμμύδα και τον Αλέξανδρο Κορακίδη, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας που συγκλόνισε τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε στην άλλη άκρη της γραμμής μας την αδελφή του Αριστοτέλη Γκούμα, την κυρία Αννέτα. Καλησπέρα σας. Να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις. Τι ακριβώς έχει συμβεί;



Αν. Γκούμα: Καλησπέρα σας. Πριν μία εβδομάδα είχαν πάει στο σπίτι μας δύο Αλβανοί δημοσιογράφοι και είπαν στον πατέρα μου ότι έγινε το δικαστήριο για τη δολοφονία του αδερφού μου. Ένα δικαστήριο που έγινε χωρίς μάρτυρες, χωρίς να ειδοποιήσουν την οικογένεια μας...


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχει διασταυρωθεί αυτό; Έχει γίνει όντως το δικαστήριο;


Αν. Γκούμα: Ναι. Πήγε ο πατέρας μου και ζήτησε τα χαρτιά. Η δίκη έγινε πριν ένα μήνα, στις 10 Μαΐου και μεις δεν ξέραμε τίποτα. 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να δούμε λίγο την υπόθεση από την αρχή, όταν έγινε η δολοφονία. Ξεκίνησε η δικαιοσύνη το έργο της, αν μπορεί να το αποκαλέσει κανείς «έργο». Κλήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες, εφόσον υπήρχαν, για να καταθέσουν; Πως εξελίχθηκε η υπόθεση;


Αν. Γκούμα: Μάρτυρες υπήρχαν αλλά δεν κλήθηκε κανένας στο δικαστήριο. Έγινε στα κρυφά η δίκη για να μην φανερωθούν στοιχεία πειστικά εναντίον των δολοφόνων.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν ενημερώθηκε ούτε ο δικηγόρος της δικής σας πλευράς;


Αν. Γκούμα: Δεν μας επιτρέπει η Αλβανία να έχουμε δικηγόρο. Επιτρέπει την ύπαρξη δολοφόνων. 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς δικηγόρο δεν είχατε καθόλου;


Αν. Γκούμα: Όταν έμαθε ο πατέρας μου ότι έγινε η δίκη, πήγε στον Αυλώνα για να ζητήσει την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία και παρέλαβε.  


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Η απόφαση αυτή είναι η τελική;


Αν. Γκούμα: Όχι. Είπανε ότι θα ξαναγίνει η δίκη αλλά θα την κάνουν πάλι μόνοι τους, χωρίς μάρτυρες, ούτε με εμάς την οικογένεια του θύματος. Και αυτό γιατί θέλουν να μειώσουν την ποινή του δολοφόνου. Αρχικά του επέβαλαν δώδεκα χρόνια φυλάκιση και θέλουν να τα κατεβάσουν κι άλλο.  


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ποια ήταν η κατηγορία δηλαδή;

Αν. Γκούμα: Ο δολοφόνος παραδέχτηκε ότι το έκανε με τη θέληση του. Είπε ότι ήθελε και το έκανε. Ότι σκότωσε τον αδελφό μου επειδή έκανε σούζες στο δρόμο.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Το παραδέχτηκε λοιπόν...


Αν. Γκούμα: Το παραδέχτηκε για να έχει ελαφρυντικά. Γι’ αυτό το παραδέχτηκε.  Όχι ότι το είπε γιατί μετάνιωσε γι’ αυτό το πράγμα. Τον είχαν μάθει οι δικηγόροι του πως θα μιλήσει. Ενώ η πλευρά μας δεν έχει δικηγόρο, ούτε τίποτα. Εμείς είμαστε στο πουθενά.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν συνολικά  πέντε. Με τους υπόλοιπους τι έχει γίνει; Αφέθηκαν ελεύθεροι; 


Αν. Γκούμα: Ελεύθεροι είναι. Μόνο τον οδηγό του αυτοκινήτου που έλιωσε τον αδερφό μου κρατάνε στη φυλακή. Για δώδεκα χρόνια είπανε αλλά δεν το ξέρουμε. Μπορεί να είναι και έξω. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους Αλβανούς.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κυρία Αννέτα, μετά από την απόφαση αυτή έχει έρθει κανένας από την Ελληνική Πρεσβεία να σας βοηθήσει, να σας συμπαρασταθεί; Να μιλήσει μαζί σας, για οτιδήποτε;


Αν. Γκούμα: Όχι. Από τότε που έγινε η δολοφονία κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί πραγματικά. Όλοι έμειναν στα λόγια. Μόνο τα παιδιά από τη ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκαν και πήγαν στην οικογένεια μου και ενδιαφέρονται ακόμα.  


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε;


Αν. Γκούμα: Εμείς ζητάμε τη βοήθεια του ελληνικού κράτους για να δικαιωθεί η μνήμη του αδερφού μου. Δεν είναι δυνατόν να δικάζεται ο δολοφόνος κρυφά με ποινή στα δώδεκα χρόνια και να ζητάνε κι από πάνω να τα κατεβάσουν κι από δώδεκα να τα κάνουνε πέντε.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Έχουμε μία πληροφορία ότι οι γονείς του Αριστοτέλη Γκούμα έχουν καταθέσει εδώ και τέσσερα χρόνια αίτηση για να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα ώστε να κινηθούν καλύτερα και στην υπόθεση. Αλλά λόγω γραφειοκρατίας και επειδή τίποτα δεν κινείται σε αυτό το κράτος δεν το έχουν καταφέρει ακόμα. Έτσι δεν είναι κυρία Αννέτα;


Αν. Γκούμα: Έτσι είναι τα έχουμε καταθέσει τα χαρτιά όλη η οικογένεια και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Γι’ αυτό και δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε δικηγόρο Έλληνα. Αν είχαμε τις ταυτότητες θα μπορούσαμε να έχουμε δικηγόρο από την Ελλάδα.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να σας ρωτήσουμε και κάτι άλλο. Από την ηγεσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έχει υπάρξει ενδιαφέρον; Ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Μπολάνος ή πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ντούλες έχουν έρθει σε επαφή μαζί σας; Έχουν ενημερωθεί για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση;


Αν. Γκούμα: Ο πρώην Δήμαρχος, ο Βασίλης Μπολάνος, βρήκε τον άλλο μου αδερφό στο δρόμο και τον ενημέρωσε για την απόφαση. Είχε ήδη ενημερωθεί νωρίτερα από μας. Δεν μπήκε καν στον κόπο να πάει στο σπίτι του πατέρα μου να του πει ότι έγινε το δικαστήριο και βγήκε η απόφαση. Συνάντησε τυχαία τον μικρό μου αδερφό τον Παναγιώτη και μόνο τότε είπε τι έγινε.   


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δεν σας κάλεσε στο γραφείο του ποτέ να συζητήσετε για την υπόθεση;


Αν. Γκούμα: Όχι. Αντίθετα κατέβηκε ο πατέρας μου από μόνος του στο γραφείο του να τον βρει αλλά δεν τον βρήκε.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Τι να πει κανείς για αυτή την υπόθεση σε αυτή την οικογένεια! Υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη συμπεριφορά κι αυτό επειδή πρόκειται για ένα θέμα που δεν είναι απλά οικογενειακό αλλά αφορά ολόκληρο τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό...


Αν. Γκούμα: Μα γι’ αυτό τον σκότωσαν τον αδερφό μου. Επειδή ήταν Έλληνας και μιλούσε ελληνικά. Ούτε διαφορές είχε με κανέναν ούτε τίποτε άλλο. Ο αδερφός μου ήταν ένα παλικάρι που δούλευε στην Ελλάδα, ήταν καθαρός και δεν είχε μπλέξει πουθενά.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ήταν στυγνή δολοφονία, τα κίνητρα ήταν εθνικά...


Αν. Γκούμα: Μα ο ίδιος ο δολοφόνος το ομολόγησε. Τα χαρτιά τα έχουμε στα χέρια αυτή τη στιγμή. Απλώς ζητάμε να μας βοηθήσει το ελληνικό κράτος για να μπορέσουμε κι εμείς να βρούμε το δίκιο μας. Αυτός ο πατέρας μου τι να πει; Τι να πει η μητέρα μου; Τι να κάνουνε αυτοί οι άνθρωποι που σκοτώσανε το παιδί τους χωρίς να φταίει σε τίποτα! 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εσείς για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι Αλβανοί δρουν τόσο κρυφά σε αυτό το θέμα;


Αν. Γκούμα: Για να μην μπορούμε εμείς σαν οικογένεια να σταθούμε απέναντι τους. Δεν έχω δει κάτι άλλο. Γιατί φοβούνται. Αν εμείς γνωρίζαμε την ημερομηνία της δίκης θα είχαμε κινηθεί έγκαιρα.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Από την Εισαγγελία δηλαδή δεν σας ανακοινώθηκε κάτι επίσημα;


Αν. Γκούμα: Όχι, τίποτα και του πατέρα μου του μίλησαν πολύ ειρωνικά όταν πήγε στον Αυλώνα για τα χαρτιά. Δεν έχω λόγια να περιγράψω την κατάσταση του αυτή τη στιγμή. 


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πάντως αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το αλβανικό κράτος και η αλβανική δικαιοσύνη προστατεύουν το δολοφόνο.


Αν. Γκούμα: Είναι ξεκάθαρο. Δεν πήγε κανείς στους γονείς μου να τους ρωτήσει για την δολοφονία του παιδιού τους. Κάνουν ότι θέλουν.


ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Εμείς να σας εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας και τη συμπαράσταση μας καθώς και άλλων Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών. Ελπίζουμε όλα αυτά να ακούστηκαν εκεί που πρέπει να ακουστούν και να αναλάβει τις ευθύνες της και η Πολιτεία γιατί είναι θέμα εθνικό. Η κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι μόνο οικονομική είναι και εθνική. Αν αφήσουμε το έθνος σε αυτή την κρίση ίσως αύριο να είναι αργά για να αντιδράσουμε. Kυρία Αννέτα να σας ευχαριστήσουμε για το χρόνο σας και να ευχηθούμε καλή δύναμη σε εσάς και την οικογένεια σας.


Αν. Γκούμα: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.

http://toorama.blogspot.com/

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

O Jorgo έγινε πάλι Gjergji:
http://www.shekulli.com.al/shekulli/2011/06/28/%E2%80%9Cdjali-i-mire%E2%80%9D-goro-dhe-turisti-i-painformuar-cukali/

Ανώνυμος είπε...

Ντροπή σε όσους ξέχασαν, ντροπή και στο ελληνικό κράτος που από το 1914 έχει εγκαταλείψει τους Έλληνες πέρα από τα σύνορα! Κανονικά έπρεπε να στήσουμε ανδριάντα στο παλικάρι.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αριστοτέλης Γκούμας είναι ήρωας._

Δημοσίευση σχολίου