Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ


Στον διαδικτυακό χώρο infognomonpolitics δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Ορισμένοι Αλβανοί εξετάζουν αλλαγή υπηκοότητας χάριν κέρδους». Το άρθρο αυτό, όπως αναφέρεται, έχει ληφθεί από τον διαδικτυακό χώρο SETimes.com. o οποίος εμφανίζεται σαν «Βαλκανικός» είναι όμως αλβανοκεντρικός με έντονη προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων. Η πρώτη δημοσίευση του άρθρού έγινε  στους Southeast European Times στα Τίρανα από την Λίντα Καράντακου.

        Στο άρθρο αυτό αναφέρονται διαστρεβλωμένα στοιχεία έτσι όπως τα παρουσιάζουν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας.
        Καταρχάς αναφέρεται πως Αλβανοί ζητούν να αλλάξουν την υπηκοότητά τους για οικονομικούς λόγους χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά σε Βόρειο Ήπειρο και Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Τα παραδείγματα που αναφέρει είναι από το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή και την Κορυτσά. Γιατί κύριοι δεν υπάρχουν τέτοιες κινήσεις από άλλες περιοχές της κεντρικής ή της βόρειας Αλβανίας;
        Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υπήρχε και υπάρχει στις σημερινές περιφέρειες Αυλώνα, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς αλλά και σε κάποιες ακόμα βορειότερες περιοχές σε μικρότερα ποσοστά. Το καθεστώς Χότζα είχε θεσπίσει τις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες που περιλάμβαναν 101 χωριά στους νομούς Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Πρεμετής. Πέρα από τις μειονοτικές ζώνες, οι οποίες δεν περιλάμβαναν ούτε τις πρωτεύουσες των νομών, καμία δυνατότητα ελληνικής παιδείας και άλλης έκφρασης δεν ήταν δυνατή. Βέβαια μέσα στις μειονοτικές ζώνες η ελληνική γλώσσα και παιδεία διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό ενώ έξω από αυτές κυνηγήθηκε, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές τα ελληνικά να είναι κάποιες λέξεις που οι νεότεροι προσπαθούν να θυμηθούν από αυτά που έλεγε ο παππούς. Αυτό όμως που δεν χάθηκε ήταν η ελληνική ψυχή που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βγει προς τα έξω.
      Μετά την αλβανική μεταπολίτευση ένα από τα αιτήματα που τέθηκαν ήταν η απογραφή πληθυσμού με ερώτημα την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα. Η Αλβανική κυβέρνηση τελικά δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα αυτό. Η απογραφή αναμένεται να διεξαχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Κύκλοι στην Αλβανία φαίνεται πως έχουν τρομοκρατηθεί με την ιδέα του τι μπορεί να βγάλει μια τέτοια απογαφή. Έχουν ήδη αρχίσει οι εκφοβισμοί, οι απειλές, οι προσαγωγές σε πολιτικές δίκες. Εμφανίζουν διάφορους αχυράνθρωπους που δηλώνουν «Οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες» «Δεν υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά» «Οικονομικοί είναι οι λόγοι που Αλβανοί δηλώνουν Έλληνες» και πολλά άλλα παρόμοια. Όσο όμως και αν προσπαθούν να εκφοβίσουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό η αλήθεια θα λάμψει και η Αλβανία θα αναγκασθεί να αποδώσει ότι προβλέπουν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις περί μειονοτήτων. Το απαράδεκτο αυτό άρθρο είναι ένα κατασκεύασμα που προσπαθεί να παραπληροφορήσει.

Δημήτρης Περδίκης
Πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου  

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου