Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Επιστολή Αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου στον Μπερίσα


Η ταινία «Ballkan Bazar», προσβάλει την Ορδόδοξη Εκκλησία
"Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας είναι πολύ ανήσυχη για την ταινία «Ballkan Bazar»/ Βαλκανικό Παζάρι. Στην επιστολή διαμαρτυρίας που απευθύνεται προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, τον Υπουργό Πολιτισμού, τον Πρέσβη της Ιταλίας στα Τίρανα και το διαθρησκευτικό  Συμβούλιο της Αλβανίας, χαρακτηρίζεται το θέμα της ταινίας  του Edmond Budina ως  προσβλητικό και συκοφαντικό", γράφει η αλβανική εφημερίδα.

Λαμβάνοντας ότι η ταινία είναι εξαιρετικά σαρκαστική καθώς οι ιερείς  και οι συγγενείς των νεκρών αναδεικνύονται ως βλάσφημοι και ανήθικοι  αφού παζαρεύουν  τα οστά νεκρών.


Στην επιστολή της η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αναφέρεται σε συνεντεύξεις του δημιουργού της ταινίας ότι από το συνολικό κόστος της, των 600.000 ευρώ, το 60% χρηματοδοτήθηκε από το αλβανικό κράτος και ότι ψευδόμενος o παραγωγός υποστηρίζει ότι η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Επισημαίνεται η βεβήλωση και η ιεροσυλία του σκηνοθέτη και δημιουργού που προσβάλλει χωρίς αιδώ τον ορθόδοξο κλήρο και τους χριστιανούς της Αλβανίας.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

« Ο Edmond Budina προσπαθεί να θέσει ως ιστορική οδυνηρή πραγματικότητα, ότι δήθεν, στο παλιό νεκροταφείο του χωριού Kosinë, έκαναν παράνομες εκταφές  παλαιών τάφων του χωριού και τα οστά τα πουλούσαν ως ανήκοντα σε Έλληνες στρατιώτες του Αλβανικού Μετώπου. Για το θέμα αυτό υπάρχει μια απόφαση του Εισαγγελέα του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Περμέτ, πριν από πέντε χρόνια, η οποία αποκαθιστά την αλήθεια. Η εισαγγελέας Σιλβάνα Πάνι, αφού έλαβε υπόψιν της  όλες τις πληροφορίες σχετικά με το συμβάν και συνεπικουρούμενη με την ιατροδικαστική τεχνογνωσία, δήλωσε εγγράφως ότι «η έρευνα δείχνει ότι στην διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίας του χωριού Kosinë δεν έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες οι οποίες μειώνουν το σεβασμό των νεκρών».

Και πιο κάτω:

«Ο στόχος της ταινίας είναι η κυνική προσβολή προς τους εκατοντάδες των ορθοδόξων Αλβανών πολιτών, που σε μια δημοκρατική περίοδο και με χρήματά τους, προσβάλλεται η Ορθόδοξη Εκκλησία και ο Ορθόδοξος κλήρος».

Πηγή: Gazeta Shqiptare

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=205312
κυριοι της σελιδας αν θελετε βγαλτε σαν αρθρο και αυτην την ειδηση μην την αφηνετε στα σχολια
και καντε εκλιση να πανε ολοι μα ολοι να την παρουν γιατι αυτοι ειναι η πραγματικη ιστορια της πατριδας μας και οχι τα σημερινα ρεζιλικια ολων οσων θελουν-κανουν-προσπαθουν να μας εκπροσωπουν
με εκτιμηση
βασος

Ανώνυμος είπε...

Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός που φέρει ο Απολον Μπάτσι, διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων στο Υπ. Πολιτισμού της Αλβανίας , ότι επί δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος δεν θέλει να παραλάβει 680 εκκλησίες και μοναστήρια που λόγω των αξιών αποτελούσαν μέχρι σήμερα πολιτιστικά μνημεία για την Αλβανία. Πρόκειται δλδ για ελληνικές αξίες στην παραδοσιακή ορθόδοξη εκκλησία που σήμερα ανήκει στην Αλβανική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη εκκλησία. Ο Μπάτσι σημειώνει με νόημα ότι αντί να χτίζουμε νέες εκκλησίες καλύτερα έχει σημασία να συντηρήσουμε τις διαχρονικές αξίες. Μήπως κάποιος αύριο θα μας πει ότι και η ιστορία της εκκλησίας στην Αλβανία άρχισε το 1992 !!!????

Δημοσίευση σχολίου