Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο αλβανικός λαός πληρώνει ακόμα τον «κομμουνιστικό παράδεισο»


Για τους Έλληνες πολίτες το δημόσιο χρέος είναι 25.000Ε/ανα άτομο, για τους Βορειοηπειρώτες πόσο είναι;
Η πιο αγαπημένη ελληνική ταινία για το αλβανικό κοινό, είναι η «Θανάση σφίξε και άλλο το ζωνάρι». Προβάλλονταν από το κουμουνιστικό καθεστώς με σκοπό να προβάλει τα "δεινά" του καπιταλισμού αλλά η ταινία αυτή προβάλλεται πολλές φορές ακόμα και σήμερα στις αλβανικές τηλεοράσεις γιατί εκτός της νοσταλγίας του παρελθόντος, μετά από τριάντα χρόνια, συνεχίζει να είναι επίκαιρή και για τις δύο χώρες.   
Μπορεί το σύνολο του δημοσίου χρέους της Αλβανίας να ανέρχεται στο 2% του Ελληνικού (7,5 δις δολάρια), για την αλβανική οικονομία όμως δεν είναι αμελητέο αφού αποτελεί το 60% του Α.Ε.Π. ενώ αντίστοιχα το Ελληνικό ανέρχεται στο 133%. Εκτός των νέων δανείων το κράτος χρωστάει ακόμα και στους πρώην «συντρόφους», Ρώσους(πρώην Σοβιετική Ένωση), Γιουγκοσλάβους, ακόμα και στο Βιετνάμ και την Κούβα. Χώρες που ο αλήστου μνήμης δικτάτορας Ενβέρ Χότζα, συνδέονταν διαδοχικά και αφού «συνεργάζονταν» για κάποια χρόνια, έκοβε τις σχέσεις μαζί τους, αποκαλώντας τους ρεβιζιονιστές και προδότες του κομουνισμού, χωρίς να αναγνωρίζει οφειλές, κάτι που ανάγκασε τον μεγάλο «τιμονιέρη» της Κίνας Μάο, να πει τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Αχάριστοι και μπαμπέσηδες Αλβανοί».
 
Να που αυτές οι οφειλές του «παραδείσου» όχι δεν διαγράφηκαν αλλά πρέπει να πληρωθούν με τον ανάλογο τόκο. Πριν από λίγες μέρες το αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρώτη δόση προς τη Ρωσία, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, από τα 35 που η χώρα των αετών χρωστούσε στη Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα τον υπουργό Οικονομίας, Ridvan Bode γρήγορα θα εξετασθεί στο Κοινοβούλιο και το χρέος που η χώρα έχει με την πρώην Γιουγκοσλαβία ενώ μένει ακόμα να εξεταστεί και το ποσό που η Αλβανία πρέπει να πληρώσει στο Βιετνάμ και την Κούβα.
Μέχρι τα τέλη του πρώτου τριμήνου το χρέος της Αλβανίας είχε μια αύξηση των 20 δισεκατομμυρίων λεκ (143εκ. ευρώ), συγκρίνοντάς το με το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Το 2010 η Αλβανία το έκλεισε με ένα χρέος των 715 δισεκατομμυρίων λεκ (5.1δις ευρώ), ενώ στα τέλη Μαρτίου έφθασε τα 735 δις. Λεκ (5.25 δις ευρώ). Το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους , σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, γύρω στα 425 δις λεκ (3δις ευρώ) είναι εσωτερικό και  οφείλεται  στα δάνεια που πήρε η κυβέρνηση κυρίως από τις τράπεζες που σημειωτέων στην πληοφηφία τους είναι ξένων συμφερόντων, ενώ  310 δις (2.2 δις ευρώ). είναι το  εξωτερικό χρέος.
Το συνολικό δημόσιο χρέος στην Αλβανία είναι 1.300 Ευρώ /ανά πολίτη, ενώ το αντίστοιχο Ελληνικό είναι 25.000 Ευρώ /ανά πολίτη. Για  τους Βορειοηπειρώτες που είναι πολίτες και των δύο χωρών δεν ξέρουμε αν πρέπει να αθροίσουμε και τα δύο χρέη!!!
Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι πέντε το λαδόξυδο…
Φαντάζομαι καταλαβαίνεται ποιο είναι το λαδόξυδο….

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλό ..λέω να φύγω Αυστραλία

Ανώνυμος είπε...

κατί καλά παιδιά του μπάμπα Ντούτση που πήραν πολλα φράγκα από ατ προγράμματα αυτα πόσα χρψστάνε;

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη δεν μου αρέσει καθόλου ο τρόπος που έχεις βάλει τα σχόλια μας τρέλλανες, άλλαξέ τα!

Δημοσίευση σχολίου