Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η Αλβανία παραιτείται από την ιδέα κατασκευής πυρηνικού σταθμού


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, άφησε να εννοηθεί ότι παραιτείται εντελώς από τα σχέδια που είχε ανακοινώσει πέρυσι για την ανέγερση μεγάλου πυρηνικού σταθμού, που θα κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, όπως και κάποιες ανάγκες γειτονικών χωρών, όπως η Ιταλία.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Φουκουσίμα και την απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, 'Αγκελα Μέρκελ, να κλείσουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας εντός 11 χρόνων, ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι για τη χώρα του, "βασική προτεραιότητα θα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό".

"Η Αλβανία είναι η μοναδική χώρα της περιοχής που θα μπορούσε να γίνει 100% παραγωγός και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από το νερό", δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Ο κ. Μπερίσα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο να στηρίξει, μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους, τους επενδυτές για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών.
"Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε 444 υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα", σημείωσε ο κ. Μπερίσα και πρόσθεσε: "μέχρι στιγμής έχουμε υπογράψει 220 συμφωνίες, με εκχώρηση δικαιωμάτων για κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ ήδη 36 βρίσκονται υπό κατασκευή".
Πηγή: ΑΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου