Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

H Eλλάδα έφτιαξε σχολείο στην Κορυτσά και τώρα το αφήνει να κλείσει!!!


Αντιδρούν η ΣΦΕΒΑ και ο βουλευτής της Ν.Δ., Ν. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης
Η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα καταγγέλλει ότι "σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, σοβαρό πρόβλημα φέρεται να αντιμετωπίζει το ελληνοαλβανικό σχολείο "ΟΜΗΡΟΣ" στην Κορυτσά". Το πρόβλημα εντοπίζεται στην μη καταβολή των λειτουργικών εξόδων του σχολείου και των μισθών του προσωπικού  από το ελληνικό κράτος. Στην ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ αναφέρεται σχετικά: "Ως τώρα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των υπευθύνων του σχολείου.

Ωστόσο στην πόλη κυκλοφορούν φήμες ακόμη και περί κλεισίματος του σχολείου, καθώς αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, είναι πιθανό οι αλβανικές αρχές να μην επιτρέψουν την συνέχιση της λειτουργίας του την επόμενη χρονιά. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε υπεύθυνο. Είναι αδιανόητο στο όνομα μίας δήθεν οικονομίας, η πολιτική ηγεσία που είναι κατ εξοχήν υπεύθυνη για την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία μας, να παίζει με ό,τι πιο επιτυχημένο έχει να επιδείξει η πατρίδα μας στην περιοχή της Κορυτσάς. Ένα σχολείο που, παρά τις δυσκολίες που πάντα πρόβαλλε η αλβανική πλευρά, με την αυτοθυσία και την υπερβάλλουσα ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν εκεί, έγινε φάρος ελληνικής παιδείας και πολιτισμού, βοήθησε τα μέγιστα στη συναδέλφωση των δύο λαών και αγκαλιάστηκε με πολλή θέρμη από τους κορυτσαίους που κατά εκατοντάδες εγγράφονται κάθε χρόνο στις βαθμίδες του". Και προσυίθεται: "Ειδικά αυτήν την περίοδο που προετοιμάζεται η απογραφή πληθυσμού στη γειτονική χώρα, είναι τουλάχιστον εγκληματικό να υποβαθμίζεται στην πράξη η λειτουργία ενός φορέα που όντως έφερε πιο κοντά την Κορυτσά στην Ελλάδα και έγινε αποδεκτός με χαρά από τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες. Τυχόν προβλήματα στη λειτουργία του θα είναι η χείριστη υπηρεσία που θα προσφέρει η πατρίδα μας στα αδέλφια μας στην Κορυτσά. Αν αληθεύουν μάλιστα και οι πληροφορίες που φέρουν το μουσουλμανικό σχολείο που ιδρύθηκε πριν 2 χρόνια στην πόλη με τουρκικά και αραβικά κεφάλαια , να τονίζει ότι οι πύλες του είναι ανοιχτές σε κάθε ενδιαφερόμενο για δωρεάν εγγραφή, εκμεταλλευόμενο την περίσταση, γίνεται πιο σαφής η κρισιμότητα της κατάστασης κα η ανάγκη άμεσης λύσης του προβλήματος". Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι "το πρόβλημα επείγει και απαιτεί άμεση λύση, καθώς αρκετοί γονείς τώρα που είναι η περίοδος των εγγραφών προβληματίζονται για το αν θα λειτουργεί του χρόνου το σχολείο και αν θα πρέπει να γράψουν τα παιδιά τους η να αναζητήσουν κάτι άλλο. Απευθύνουμε θερμή έκκληση προς κάθε αρμόδιο. Μην επιτρέψετε για λίγες χιλιάδες ευρώ να κλείσει το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ. Μην προδώσετε τον αγώνα πολλών αξιόλογων εκπαιδευτικών που μόχθησαν για να φτάσει το σχολείο στο επίπεδο που είναι σήμερα. Μη θάψετε τις προσδοκίες και τα όνειρα των μαθητών και των γονέων τους από την Κορυτσά που περίμεναν από το 1925 να δουν ελληνικό σχολείο στην πόλη, και τώρα που το όνειρο τους έγινε πραγματικότητα, αυτό να κινδυνεύει από την ανευθυνότητα ορισμένων “ υπευθύνων” που δεν έχουν ιδέα για τη σημασία του".

Γιώργος Κασαπίδης: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Ελληνικά σχολεία Κορυτσάς και Χειμάρρας

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων στην Κορυτσά και τη Χειμάρρα επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης. 
Η συμβολή των σχολείων στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική κοινότητα Κορυτσάς και Χειμάρρας είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο η καθυστέρηση στη χρηματοδότησή τους εμποδίζει την εξυπηρέτηση των λειτουργικών τους αναγκών.

 Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου, ενώ η καλλιεργούμενη φημολογία για ενδεχόμενο κλείσιμο δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα προβλήματα αυτά υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων. Το κείμενο της Ερώτησης: ...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης &  Θρησκευμάτων κα Άννα Διαμαντοπούλου
 ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Ελληνικά σχολεία Κορυτσάς και Χειμάρρας.

Η λειτουργία των ελληνικών σχολείων Κορυτσάς και Χειμάρρας είναι συνυφασμένη με τη διατήρηση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στη Βόρεια Ήπειρο και την ενίσχυση των δεσμών των Βορειοηπειρωτών και των Αλβανών με την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ωστόσο, η απρόσκοπτη λειτουργία και η τέλεση του πολύ σημαντικού έργου των σχολείων τίθεται σε κίνδυνο, λόγω των προβλημάτων στη χρηματοδότηση τους για κάλυψη λειτουργικών τους εξόδων. Επιπλέον, η φημολογία στη γειτονική χώρα, για πιθανό κλείσιμο του ελληνικού σχολείου της Κορυτσάς εξαιτίας του προβλήματος χρηματοδότησης δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τόσο οι οικογένειες της Ελληνικής κοινότητας όσο και των Αλβανών της Κορυτσάς που εμπιστεύονται την εκπαίδευση των παιδιών τους στο Ελληνικό σχολείο (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο) εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του σχολείου. Παράλληλα αναγνωρίζουν τη σπουδαία του προσφορά στα έξι χρόνια λειτουργίας του στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αλβανίας, ανεβάζοντάς το στην πρώτη θέση της προτίμησης των ντόπιων κατοίκων. Η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση αφορά και στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, που παραμένουν απλήρωτοι από την αρχή του έτους, επιδρώντας αρνητικά στην ψυχολογία και στην οικονομική τους κατάσταση.

 Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς, τόσο ντόπιοι όσο και από την Ελλάδα, ήδη αναζητούν εργασία σε άλλα σχολεία είτε της Αλβανίας, είτε της Ελλάδας αντίστοιχα. Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν ένα μείγμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ελλοχεύει τον κίνδυνο της απαξίωσης των σχολείων και της εγκατάλειψης τους. Επειδή το έργο που επιτελείται στα συγκεκριμένα σχολεία συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην ελληνική κοινότητα Κορυτσάς και Χειμάρρας.

 Επειδή η ενίσχυση της ελληνικής παιδείας σε όλα τα μέρη της γης που ζούνε Έλληνες αποτελεί εθνικό στόχο. Επειδή στην πόλη της Κορυτσάς, κατ’ εξοχήν Ελληνορθόδοξη πόλη, ιδρύθηκε πρόσφατα και λειτουργεί ίσως η μεγαλύτερη σχολή μουσουλμάνων ιερέων στα Βαλκάνια. Επειδή στην Κορυτσά λειτουργεί ήδη και τουρκικό και μαλτέζικο σχολείο.

 Ερωτάται η κα Υπουργός:


1. Ποιος ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ελληνικών σχολείων Κορυτσάς και Χειμάρρας για την ερχόμενη χρονιά;
 

2. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να δοθεί λύση και να εξασφαλιστεί η πληρωμή των δεδουλευμένων των εκπαιδευτικών στα συγκεκριμένα σχολεία;
 

3. Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε τη λειτουργία των σχολείων της Βορείου Ηπείρου;

Αναδημοσιεύσεις από «Κάτοψη» και «Το Όραμα»

2 comments:

East είπε...

Ακολουθούμε λάθος πολιτική στην Αλβανία. Δεν είναι Έλληνες μόνο οι Ελληνόφωνοι.

Οι “Αλβανοί” είναι εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι Ρωμιοί.

Οι Αρβανιτόφωνοι προέρχονται από μίξη Ελληνόφωνων και Βλαχόφωνων(=Λατινόφωνων) Ρωμιών.

Τα αρβανίτικα, που έως πρόσφατα δεν ήταν καν γραπτή γλώσσα και που αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Αλβανίας, είναι 50% Λατινικά 30% Αρχαία Ελληνικά και 20% άλλες προσμίξεις.

Οι Αρβανιτόφωνοι είναι συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού, και τα Αρβανίτικα είναι Ελληνική διάλεκτος.

Το ίδιο ισχύει και για τους λατινόφωνους και τα λατινικά. Tα λατινικά είναι Αρχαία Ελληνική διάλεκτος και η Ρώμη ήταν Ελληνική πόλη και ζωντανό παράδειγμα Ελλήνων Λατινόφωνων είναι οι Βλάχοι.

Η “Αλβανία” είναι τεχνητό δημιούργημα των Δυτικών για να διασπάσουν την Ρωμιοσύνη.

Τεχνητό δημιούργημα που τώρα καταρρέει διότι οι “Αλβανοί” ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες.

Ο λόγος που επανελληνοποιούνται μαζικά οι “Αλβανοί” είναι ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά το 1990, βρέθηκαν σε μία απίστευτη “έκπληξη”: Μεγάλο μέρος των Ελλήνων μιλούσε ίδια γλώσσα με αυτούς, όμως ήταν Ορθόδοξοι και ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ!

Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει μαζικά τους Αλβανούς, διαδίδοντας την Ορθοδοξία, και χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο της Αλβανίας θέλει να ξαναγίνει Έλληνας.

Τα ίδια ισχύουν και για τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας, αλλά και για τους Τσιγγάνους-ΡΟΜ(Ρωμιοί).

Η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει υπηκοότητα στους Μουσουλμάνους Αλβανούς, αλλά μόνο στους Ορθόδοξους που θέλουν να ξαναγίνουν Έλληνες(Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι ευπρόσδεκτοι για εργασία-τουρισμό-σπουδές-οικονομική συνεργασία). Και δεν πρέπει να δίνει μόνο υπηκοότητα, αλλά και ιθαγένεια, ώστε να αφομοιωθούν πλήρως και να μην αισθάνονται ως μειονότητα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν έχτιζε σχολεία και μοίραζε λεφτά η Ελλάδα είχε και μας άρεσε τώρα που της τελειώσανε αρχίσαμε να γκρινιάζουμε, είναι καιρός να της τα επιστρέψουμε !!!!!

Δημοσίευση σχολίου