Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Χαμός στο Αλβανικό Κοινοβούλιο


Μπερίσα προς βουλευτές της αντιπολίτευσης: Είστε ντενεκέδες, γδυθείτε ρε, τι άλλο θα σας κάνει ο σχιζοφρενής πρόεδρο σας. 


Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που το Αλβανικό Κοινοβούλιο μετατρέπεται σε «επιθεώρηση». Πολλές φορές χρειάστηκε η επέμβαση των ειδικών δυνάμεων για να καθησυχάσουν τα πνεύματα, που σίγουρα θα οδηγούσαν σε σωματική πάλη και γρονθοκοπήματα.
Είναι σαφές πως αυτή η σύνθεση της Αλβανικής Βουλής δεν πρόκειται να βρει κοινή γλώσσα και τους απαραίτητους συμβιβασμούς για την ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης και όλοι πλέον προσβλέπουν στις πρόωρες εκλογές. Εδώ και ενάμιση χρόνο το θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη και οι προσωπικές ύβρεις, που φθάνουν και μέχρι τις σεξουαλικές προτιμήσεις, μετέτρεψαν το «ναό της δημοκρατίας» σε θέατρο του παραλόγου.
Συνήθως τέτοιες καταστάσεις ο αλβανός πρωθυπουργός - προς τέρψιν των δημοσιογράφων και των οπαδόν του - τις αντιμετωπίσει με το δικό του χιούμορ. Χθες, παρά την προσπάθεια του να πράξη το ανάλογο, ήταν εμφανής ο εκνευρισμός του.
Οι σοσιαλιστές, ως συνέχεια του προγράμματός τους για να οξύνουν την κατάσταση και ν’ αναγκάσουν την κυβέρνηση Μπερίσα να παραιτηθεί, βρήκαν την ευκαιρία να μπλοκάρουν την κοινοβουλευτική συνεδρίαση, όταν ήταν υπό συζήτηση μερικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλάζοντας την τακτική τους, όπου άλλες φορές δεν παρουσιαζόταν καθόλου, διότι ζητούσαν διαφάνεια των αποτελεσμάτων των εκλογών της 28ης Ιουνίου. Αυτή τη φορά, όχι μόνον συμμετείχαν , αλλά προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμά τους για την παραίτηση της κυβέρνησης  Μπερίσα. Κι αυτό διαμέσου του πρόεδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας  Gramoz Ruci, ο οποίος έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό ν’ απομακρυνθεί και η κυβέρνηση του να δώσει την ποθούμενη λύση:  Πρόωρες εκλογές. «Εσείς είστε ένας πρωθυπουργός  που δύει, αλλά θα σας δώσω μια συμβουλή: Κάνε όσο ποιο ανώδυνο το τέλος σου, γιατί το ξέρεις καλύτερα από κάθε άλλον  να κάνεις το αντίθετο. Έχουμε μια τελευταία πρόταση. Φύγε και άνοιξε το δρόμο των πρόωρων εκλογών, έχεις μόνον μια εκδοχή  να παραδεχθείς και να μην την αργήσεις αυτήν», του είπε συγκεκριμένα ο Ruci. Αναφερόμενος στο βίντεο Meta-Prifti, συνέχισε: «Οι διεφθαρμένοι  της κυβέρνησής σας παραμονεύουν ποιος να αρπάξει περισσότερα. Εκείνη η σκηνή στην τηλεόραση είναι μόνον δύο λεπτά από την ημερήσια εργασία σας. Από τα μέρη μου λένε πως το βάτο αν το κόψεις, αναπτύσσεται πάλι και σου πεδουκλώνει τα πόδια, γι’ αυτό πρέπει να ξεριζωθεί από τις ρίζες, από σας κ. πρωθυπουργέ. Μόνον έτσι εξαφανίζεται η κλεψιά και βγαίνουν μπροστά στη δικαιοσύνη  εκείνοι που κατηγορούνται για δολιοφθορά..»
Τόσο χρειάστηκε για να πάρει φωτιά ο πρωθυπουργός και ν’ απαντήσει με το δικο του μοναδικό τρόπο προς τους σοσιαλιστές βουλευτές. Μάλιστα οι ύβρεις είχαν στόχο και τις συζύγους και τα άλλα μέλη των οικογενειών τους. Απευθυνόμενος στο Ruci  του είπε: «Τα κουτάβια του «μπλοκ» (περιοχή όπου έμενε η ηγεσία της κομουνιστικής δικτατορίας) γαυγίζουν, αλλά δεν δαγκώνουν. Με γυναικεία φορέματα έχεις φύγει εσύ, έχεις απομακρυνθεί από την Αλβανία με γυναικείο κοστούμι. Να το είχε κάνει κάποιος άλλος του πήγαινε , αλλά εσύ με γυναικεία φορέματα, δεν σε ξέρουν για τέτοιον. Αλλά όταν σε είδα με τέτοια φορέματα, άστον είπα. Έχουμε μια παράδοση εμείς, τις γυναίκες δεν τις πειράζομε γι’ αυτό είπα στους αξιωματικούς, αφήστε τον να περάσει» Ενώ προς τον πρόεδρο του ΣΚ είπε: «Μπροστά από μερικές μέρες ο πρόεδρος σας έχει προβάλει  ένα βίντεο. Με τον τσάκαλό του (εννοώντας των Βορειοηπειρώτη Φ. Τσάκουλη, αρχισυντάκτη της εκπομπής που προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο) έχει κάνει το βίντεο όπως αυτός θέλησε. Αισθάνθηκα μια μεγάλη ικανοποίηση. Γιατί; Όταν στο κάνει αυτό εκείνος που έχει συκοφαντήσει τον πατέρα του ως πατέρα του παιδιού του. Αυτός που έχει μηνύσει στο δικαστήριο τον πατέρα του διότι δεν παραδέχτηκε να κάνεις τις εξετάσεις. Πού έχει αυτός οικογένεια; Όταν λέει του παιδιού του δεν σου δίνω ψωμί γιατί είσαι του Χριστάκη. Του κακομοίρη, τη γυναίκα δεν του την γδύσανε άλλοι, αλλά μόνος του στα πλαζ. Ποιανού θέλετε να τα πωλήσετε; Πηγαίνετε γδυθείτε, να μείνετε γυμνοί. Γδύσου γυμνός, γδύσου, γδύσου, γδύσου… Ντροπή σας να υποστηρίζεται αυτόν που έχει μαγαρίσει το γιο του. Χίλιες ντροπές. Φύγε, ρε τενεκέ. Ω τενεκέ!»
Η παράσταση αναμένεται να έχει και συνέχεια…


6 comments:

Ανώνυμος είπε...

telika to ntoule katigoroune oti synergastike me tous sosialistes kai ton tavo, alla tin psifo empystosynis tin edose o kseras, ta symperasmata dika sas

Ανώνυμος είπε...

Ο ιδρυτής του ΜΕΓΑ κ. Μπερίσα τα έχει χάσει για τα καλά, η άλλη η που... η Τοπάλι χαίρετε και επαναλαμβάνει και εκείνη, lakuriq lakuriq, γυμνοί, γυμνοί...

Πέφτει ο καργιολ...

Ανώνυμος είπε...

Όπως λένε και από μονοι τους και οι Σκιπετάριδες :
Sipas vendit dhe kuvendi.
Πιάνει τόπο.

spiros είπε...

to legen agapite voreioipeiti de simainei nteneke alla kathiki

Ανώνυμος είπε...

Α βορειοηπειρωτη πρεπει να ζητησεις συγνωμη του spirou για τις ελλειπεις γνωσεις ξενων γλωσσων.Εχει και το ονομα του μεγαλου γνωστη της αλβανικης γλωσσας,ιστοριας και πανω απ'ολα πιστου υπηρετη της χωρας.

Ανώνυμος είπε...

Pantos exei polla epixirimata o Salias!!(Lakuriq)Ti thelei na pei: O Ramma prin apo 15 xronia (tote pou itan sti Galia)ekane gymnos iliotherapia sto St. Trope me tin tote gomena tou.
Ta lew ayta gia osous den gnorizoun!!

Δημοσίευση σχολίου