Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε ψήφισμα για την έκθεση του Ντικ Μάρτι, αναφορικά με το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) υιοθέτησε ψήφισμα για την έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, αναφορικά με το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία.

Η έκθεση πέρασε με 169 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και 14 αποχές. Στην έκθεση του Ντικ Μάρτι αναφέρεται ανάμειξη του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" και του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σε παράνομο εμπόριο οργάνων, που αφαιρούνταν από Σέρβους στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία.

Ο Ντικ Μάρτι, στη συνεδρίαση της PACE, στο Στρασβούργο ζήτησε την πλήρη διερεύνηση όσων αναφέρονται στην έκθεση για το παράνομο εμπόριο οργάνων και τόνισε ότι αυτή η έκθεση δημιουργήθηκε για όλες τις μητέρες σε Βελιγράδι και Πρίστινα που του ζήτησαν βοήθεια για να μάθουν τι συνέβη στα παιδιά τους.


Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς δήλωσε ότι η έκθεση του Ντικ Μάρτι θα αποτελέσει τη βάση για να αρχίσουν έρευνες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με τους αγνοούμενους σε Κόσοβο και βόρεια Αλβανία.

Ο Τζαβίτ Χαλίτι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Πρίστινας είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στις έρευνες για εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο αλλά χαρακτήρισε την έκθεση του Μάρτι προπαγάνδα κατά του Κοσόβου.

Κόσοβο: πλήρη διερεύνηση όσων αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι για παράνομο εμπόριο οργάνων ζητά η Κοινοβολευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Την πλήρη και αντικειμενική διερεύνηση όσων αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι για το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο και την Αλβανία, ζήτησαν, σήμερα, τόσο ο ίδιος ο Ελβετός γερουσιαστής, όσο και όλες οι ομάδες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

"Δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη, χωρίς την αλήθεια", δήλωσε ο Ντικ Μάρτι, κατά την παρουσίαση της έκθεσής του ενώπιον του σώματος και πρόσθεσε πως εναπόκειται πλέον στην PACE να απαιτήσει την αλήθεια.

"Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση και εάν γίνονται ανεκτοί οι δεσμοί του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικούς κύκλους, τότε το δημοκρατικό μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης κινδυνεύει", υπογράμμισε ο Ντικ Μάρτι και πρόσθεσε:

"Στην έκθεση δεν υπάρχει προκατάληψη απέναντι στους Σέρβους ή τους Αλβανούς. Είναι μια έκθεση που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Τα ονόματα που εμπεριέχονται στο σχετικό έγγραφο είναι, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα ίδια μ' αυτά που έχουν καταγράψει διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών και αναλυτές και μεταξύ των θυμάτων είναι τόσο Σέρβοι όσο και Αλβανοί του Κοσόβου, που θεωρήθηκαν προδότες από τον "Απελευθερωτικό Στρατό Κοσόβου", σημείωσε ο κ. Μάρτι.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει βρει αξιόπιστους μάρτυρες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη Σερβία, αλλά φοβούνται και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα στο Κόσοβο. "Η κατάσταση με την προστασία των μαρτύρων είναι σκανδαλώδης", υπογράμμισε ο Ελβετός γερουσιαστής.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, Κλάας ντε Βρις, δήλωσε ότι η αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης είναι καθήκον όλων και ζήτησε τη διεξαγωγή αμερόληπτης και αντικειμενικής έρευνας για τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Ζήτησε δε στήριξη στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και προστασία των μαρτύρων.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Άμπερ Ρουντ, επισήμανε ότι η έκθεση δεν αφορά την πολιτική, αλλά τα θύματα και αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της πολιτικής, που, όπως είπε, αποτελούν απόρροια του πολέμου στο Κόσοβο.

Η Μαρί-Λουίζ Μπεκ, από την πλευρά των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην εκμεταλλευτεί κάποιος την έκθεση προκειμένου να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία του Κοσόβου. "Δεν είναι αυτό το θέμα", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν το χάος του πολέμου 'γέννησε' ένα σύστημα που αναμειγνύει το οργανωμένο έγκλημα με την πολιτική, που είναι και ο λόγος για τον οποίο απαιτείται η διερεύνηση (της υπόθεσης)".

Εγκωμιαστικά για την έκθεση μίλησε ο εκπρόσωπος της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Τίνι Κοξ, υπογραμμίζοντας ότι ο διαχωρισμός μεταξύ νικητών και χαμένων οδηγεί σε αδικίες. "Ο Ντικ Μάρτι έδειξε ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη", υπογράμμισε.
http://web.ana-mpa.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου