Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Βόρειο Ηπειρο


Για δεύτερη χρονιά τυχερός του σταυρού στους Αγίους Σαράντα, ο Σπύρος Τσιάβος από το Αλύκο
Το τσουχτερό κρύο, δεν εμπόδισε δεκάδες πιστούς από την πόλη και τα περίχωρα να κατακλείσουν τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους των Αγ. Σαράντα, την Ημέρα των Θεοφανίων, να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντως του Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου Σεβασμιωτάτου Δημητρίου, και άλλων ιερέων. Έψαλαν  οι μαθητές του λυκείου «Τίμιος Σταυρός» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και τα κορίτσια του Οικοτροφείου Θηλέων στους Βουλιαράτι. Ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Νίκος Φίλιππας, ο δήμαρχος της πόλης Εντμόντ Γκιώκας,
ο Αντιπεριάρχης Αυλώνας Γκεργκ Μάνος, έπαρχοι και άλλοι επίσημοι.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν  προς το καθορισμένο μέρος στην άκρη της θάλασσας του Ιονίου Πελάγους της πόλης, για να ρίξουν τον Τίμιο Σταυρό και να γίνει ο Αγιασμός των υδάτων. Ο Μητροπολίτης , μέσα στο πλήθος των πιστών που παρακολουθούσε, έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα, για τον αγιασμό των νερών της, που συνάμα σημαίνει και τον αγιασμό όλων των υδάτων.  Επτά  Θαρραλέοι νέοι, όπου δεν αψήφησαν το κρύο, βούτηξαν στα κρύα νερά, σε άμιλλα το ποιος θα είναι ο τυχερός που θα αδράξει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό,  που σημαίνει πως θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς και θα έχει την ευλογία και την προστασία του Κυρίου μας.
Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά τυχερός ανεδείχθη ο Σπύρος Τσιάβος από το Αλύκο, ο οποίος μαζί με το Σταυρό πήρε  την ευλογία του Δεσπότη και το τυχερό του.
Ακολούθησε μετά, στην αίθουσα του Ιερού Ναού ,το παραδοσιακό έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας.

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση σχολίου