Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εκρηκτική η κατάσταση στα Τίρανα. 2 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με την παρουσία και του στρατού
Όπως  προανήγγειλε η αντιπολίτευση, σήμερα η πρωτεύουσα της Αλβανίας τα Τίρανα, γέμισε από διαδηλωτές  από όλη τη χώρα στη μεγαλύτερη σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις των τελευταίων 20 χρόνων. Η  λεωφόρος “Deshmoret e Kombit” (Οι μάρτυρες του έθνους) αυτή τη στιγμή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Στόχος των διαδηλωτών ήταν το πρωθυπουργικό μέγαρο φωνάζοντας συνθήματα: «Σαλί, παράδωσε το μπλοκ» και «Σαλί φύγε». Το πρωθυπουργικό κτίριο περιφραγμένο από μια σειρά από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και μια σειρά από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, αντιμετώπισε στην αρχή ψύχραιμα τους διαδηλωτές.
Όταν αυτοί άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αιχμηρά  αντικείμενα  τότε επενέβει σε βοήθειά τους και ο στρατός με βαριά μέσα, που άρχισαν να ρίχνουν νερό με πίεση πάνω στους διαδηλωτές. 
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στο παράθυρο του μεγάρου (είναι κάτι που συνηθίζει ο Σαλί Μπερίσα)  εξόργισε το πλήθος. Οι εξεγερμένοι βάλανε φωτιά σε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα κοντά στο πρωθυπουργικό κτίριο και σε κάποια κτήρια.
Η διαδήλωση που  προανήγγειλε η αριστερή ενωμένη αντιπολίτευση, δεν είχε ούτε εξέδρα, ούτε ομιλητές, ούτε κάποιους ηγέτες  στην πρώτη γραμμή.  Ήταν, όπως σχολίασε αλβανός δημοσιογράφος, όπως η γαλλική εξέγερση που ο ηγέτης ακολουθούσε από πίσω την πορεία. Η χθεσινές δηλώσεις του Δήμαρχου Τιράνων και πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντι Ράμα, ότι θα γίνει της Τυνησίας, δυναμίτισε το κλίμα. Η Αμερικανική Πρεσβεία στα Τίρανα παρότρυνε από χθες του Αμερικανούς πολίτες να μην κυκλοφορούν σήμερα στα Τίρανα. Στην ίδια ανακοίνωση επέκριναν τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης και ζητήσουν αυτοσυγκράτηση από όλους.
Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγοι για δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ένας από τους νεκρούς ταυτοποιήθηκε και είναι ο Viver Veizi από το Αργυρόκαστρο.     

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Tris nekri mexri tora kai enas etimo-thanatos

Ανώνυμος είπε...

μπράβο στον ψυχοπαθή το Ράμα που θέλει αν κυβερνήσει με το ζόρι
ο Ντούλε πήγε;;

Ανώνυμος είπε...

eki htan esy piges ?????????????

Ανώνυμος είπε...

mia zoi apolitisti eisastan oloi sas koufales

Δημοσίευση σχολίου