Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο Αγιασμός της Μπίστριτσας

Την ημέρα των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε μια λιτή αλλά ωραία τελετή για τον αγιασμό των υδάτων της Μπιστριτσας (ή ποταμού Σιμόη  κατά το αρχαιότερων)
Στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου Τσαούση, που βρίσκετε σε ένα λοφάκι του Βούρκου, 150 μ από το ποτάμι (όταν ο Βούρκος ήταν πνιγμένος από τη Μπίστριτσα ο Άγιος Βασίλης ήταν νησάκι), ο π. Χρήστος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και τον καθιερωμένο αγιασμό των Θεοφανείων με τη συμμετοχή αρκετών πιστών από το Τσαούση και το Αλύκο. Έπειτα ακολούθησε η πομπή προς το ποτάμι της Μπίστρισας για να γίνει ο Αγιασμός των υδάτων.
Το κρύο, η ορμητικότητα του ποταμιού στο σημείο που έγινε ο αγιασμός και ίσως οι οργανωτικές δυσκολίες της πρώτης φοράς, απέτρεψε στους νέους της περιοχής να βουτήξουν όπως συνηθίζετε, ωστόσο οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός, ζήτησαν να γίνεται κάθε χρόνο και να μετατραπεί σε παράδοση   για την ευρύτερη περιοχή.
Αναγνώστης

5 comments:

tsiaoysiotis είπε...

sygxarhthria gia tin protoboylia
toy xronoy na eimaste oloi ekei
poly wraia foto

Ανώνυμος είπε...

an den kano lathos nomizo pos einai i proti fora pou ginete kati tetio sta xoria mas,,,,, eyge papa xristo...!!! tou xronou na eimaste oloi ekei.

telpiero

Ανώνυμος είπε...

Sygxaritiria! etsi prepei na ginei. Oso ligoi ki an einai oi iereis den einai aparaitito na mazeyontai sto idio simeio ki oi alloi tipote. Vlepo kai to Leon sti foto bravo!

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρωτη μήπως ξέρεις να μας πεις ο Ντουλες που παρακολουθησε την τελετή του Αγιασμού των Υδατων? Στους Αγιους Σαραντα, στη Μπιστριτσα, στο Αργυρόκαστρο, στη λιμνη των Ιωαννίνων ή στο Σικουανα?

ΤΣΙΑΟΥΣΙΩΤΗΣ είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΦΕΤΟΣ,ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΜΕΧΡΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑΥΤΟ!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου