Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Σοκαριστικές εικόνες από τα Τίρανα


Τον Έντι Ράμα κατηγορεί για την αιματοχυσία ο Μπερίσα
Τη λύπη του για τα θύματα της αιματηρής αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα Τίρανα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ενώ εξαπέλυσε «δριμύ κατηγορώ» κατά του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα) που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το "σενάριο" της Τυνησίας. Ο κ. Μπερίσα είπε ότι «όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα».

Ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τη λύπη του για τους τρεις νεκρούς αλλά ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά.

Η ειρηνική διαδήλωση που ξεκίνησε στα Τίρανα το μεσημέρι κατέληξε σε τρίωρες συμπλοκές διαδηλωτών και αστυνομικών μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης στον κεντρικό δρόμο της αλβανικής πρωτεύουσας.
 
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Τα τρία θύματα πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» δήλωσε ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο στρατιωτικό νοσοκομείο των Τιράνων Σάμι Κοτσέκου.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους σαράντα από αυτούς οι 23 είναι πολίτες και οι 17 αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να διαλύσουν το πλήθος όταν ομάδα διαδηλωτών έσπασε φράχτη και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

Η Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε τις συμπλοκές ως «απόπειρα πραξικοπήματος» και κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα.

Ο Έντι Ράμα από την πλευρά του έκανε έκκληση για ηρεμία αλλά κατηγόρησε τις αρχές ότι προκάλεσαν την επίθεση των διαδηλωτών.

Ο κ. Ράμα είπε ότι «πολίτες από όλη τη χώρα ήρθαν στα Τίρανα για να διαμαρτυρηθούν και τους προκάλεσαν, κάνοντας χρήση δακρυγόνων» και πρόσθεσε ότι η στάση της αστυνομίας ήταν «αντιεπαγγελματική».

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ζήτησε ηρεμία και αποχή από τη βία ενώ έκανε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για διάλογο.

Ανησυχία εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για τις βιαιότητες στα Τίρανα και ζήτησε την διεξαγωγή ενός "εποικοδομητικού διαλόγου" μεταξύ των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

"Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την έκρηξη της βίας και για το γεγονός ότι υπήρξαν θύματα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στους δρόμους στα Τίρανα αυτό το απόγευμα" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

"Καταδικάζω κάθε μορφή βίας και απευθύνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για έναν εποικοδομητικό διάλογο, στο πλαίσιο των υφιστάμενων αλβανικών δημοκρατικών θεσμών" πρόσθεσε.

"Ελπίζω να μάθω περισσότερα για αυτό το δυσάρεστο περιστατικό όταν ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα επισκεφθεί το Συμβούλιο της Ευρώπηςτην επόμενη Πέμπτη" ανέφερε ακόμη ο κ. Γιάγκλαντ.

Η Αλβανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2009 αλλά η πορεία της για ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί καθώς πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα επικράτησε με μικρή διαφορά.

Πηγή: skai.gr

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορω να καταλαβω πως γινετε να εχουμε τοσα κοινα με εναν λαο που ειναι τελειως διαφορετικος απο μας.Αλλα θα μου πεις δεν εχουν και κανα θετικο να παρεις απ'αυτους κι'ετσι σε αυτα που πηραμε οπως το οτι κανουμε τα παντα για εξουσια και πουλαμε ολα μας τα ιδανικα,πηραμε μονο αρνητικα.Βορειοηπειρωτες ξυπνηστε μονο ενωμενοι μπορουμε να πατυχουμε τους στοχους μας.Εξω οι προδοτες που μας διχαζουν και μας κανουν σκλαβους των αλβανων.

Δημοσίευση σχολίου