Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εκπαιδευτικός νόμος για θρησκευτικά σύμβολα στην Αλβανία


Κατά τη διάρκεια συζητήσεων για σχέδιο νόμου που αφορά την εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε με σαφήνεια ότι κανείς μαθητής δεν πρέπει να παρουσιάζεται σε δημόσιο σχολείο φέροντας θρησκευτικά σύμβολα.

Η επίτροπος κατά των διακρίσεων Ειρήνη Μπαράκ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να αναθεωρηθεί, ζήτησε, μάλιστα, να οριστούν επακριβώς τα θρησκευτικά σύμβολα και να καθοριστεί ποια σύμβολα επιτρέπονται και ποια όχι.

Στο άρθρο 36 του σχεδίου προβλέπεται ότι στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, απαγορεύεται η κομματική και θρησκευτική δραστηριότητα στους σπουδαστές και στους υπαλλήλους τους. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο απαγορεύεται η ιδεολογική ή θρησκευτική κατήχηση στους σπουδαστές.

Κατά τα τελευταία 8 χρόνια υπήρξαν πέντε περιπτώσεις, όπου οι μαθητές έχουν αποβληθεί από το σχολείο ή δεν τους επετράπη να εισέλθουν στην αίθουσα διδασκαλίας λόγω ότι έφεραν εβραϊκά σύμβολα.
--
Τίτλος: «Pr/ligji për arsimin parauniversitar, debate për simbolet fetare»
Δημοσίευση: Balkanweb, 10.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - ρθρα & Σκέψεις- Γιργος χέδωρος

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ,ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟΧΟ ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΜΕ ΣΧΙΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΔΑ.
ΑΝ ΑΠΑΓΟΡΕΨΟΥΝ ΟΜΩΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΤΕ .............

Δημοσίευση σχολίου